Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΒΕΠ: «Η ΕΕ αναμένει μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2021 σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας»

ΕΒΕΠ: «Η ΕΕ αναμένει μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2021 σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας»
21 Μαΐου 2021

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αξιοποιήσει από 4 δις έως 7,5 δις ευρώ από τα κεφάλαια ανάκαμψης έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ΕΕ εκτιμά για την Ελλάδα μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021 από την αρχικά εκτιμώμενη.

• Μακροοικονομικά

Οι εαρινές προβλέψεις της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής αύξησαν τις εκτιμήσεις ανάπτυξης για την Ελλάδα σε 4,1% φέτος (από 3,5%) και 6% το 2022 (από 5%), λαμβάνοντας υπόψη τη ροή κεφαλαίων από το RRF. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της  πανδημίας αντικατοπτρίζεται σε  εκτιμώμενο έλλειμμα 10% το τρέχον έτος, μειώνοντας σε 3,2% το 2022.

• Ο τζίρος των επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο κινήθηκε με απώλειες 3,6 δις ευρώ ή -5,4% και συνολικά 63,6 δις ευρώ έναντι 67,2 δις ευρώ το 2020 και 69 δις ευρώ το 2019. Η μείωση συγκρατήθηκε από την αύξηση του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων σε 19,9 δις ευρώ, έναντι των 17,6 δις ευρώ πέρυσι. Οι μικρές επιχειρήσεις σε αναστολή είχαν απώλειες -39% ή 1,8 δις ευρώ και οι μεγαλύτερες -20%. Οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας είχαν απώλειες -70,4%, η εστίαση -54,3%, η λιανική -13,2%, λιανικό και χονδρικό εμπόριο -3,3%, χωρίς όμως όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα ανακοινωθούν 4/6/21.

• Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 4,5% Y-o-Y το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω της παραγωγής και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν μια σχετικά μικρή συνεισφορά από την επεξεργασία προϊόντων πετρελαίου, η οποία έχει μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη.

• Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 34,6% Y-o-Y τον Μάρτιο, ωστόσο η ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών κατά 31,6% είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,1% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι εισαγωγές του Μαρτίου έφτασαν τα 5,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

• Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα σημείωσε τον 13ο συνεχή μήνα αρνητικών ενδείξεων, μειώνοντας -0,3% Υ-ο-Υ τον Απρίλιο σε σύγκριση με μείωση -1,6% το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο βασικός δείκτης μειώθηκε κατά -1,6%, ο δείκτης αγαθών αυξήθηκε κατά 0,6%, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε κατά -1,5% Υ-ο-Υ.

• Δημοσιονομικά

Η λήξη των φορολογικών αναβολών το Μάρτιο επέφερε αύξηση 25% Y-o-Y σε εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις. Οι μη καταβληθέντες φόροι ανήλθαν σε 627 εκατομμύρια ευρώ το Μάρτιο και 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

• Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα πρέπει να αναμένει την πρώτη εκταμίευση 4 δις ευρώ σε κεφάλαια RRF τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει μια επιπλέον προκαταβολή ύψους 3,5 δις ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα πληροί ορισμένα ορόσημα έως το τρίτο τρίμηνο.

Μια νέα έκθεση της ING κατατάσσει την Ελλάδα ως την κορυφαία χώρα παγκοσμίως για υποστήριξη από τη πανδημία. Συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων RRF, το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 32,1% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης του 12,4% του ΑΕΠ και το πακέτο τόνωσης των ΗΠΑ στο 25,5% του ΑΕΠ.

• Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ

Η πρόταση της Ελλάδας για διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 περιλαμβάνει 4,4 δις ευρώ για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, 4,1 δις ευρώ για προγράμματα ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, 3,8 δις ευρώ για ενέργεια και 2,3 δις ευρώ για έργα υποδομής. Από τον Απρίλιο, η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στο μπλοκ για απορρόφηση κεφαλαίων, έχοντας απορροφήσει το 69% των πιστώσεών της, μετά την Ιρλανδία με 82% και την Αυστρία με 77%.

• Κίνητρα σε MμΕ

Η κυβέρνηση καταρτίζει μια σειρά μέτρων για την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών ελαφρύνσεων, πρόσβασης στη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και άμεσων συστημάτων επιδότησης. Τα κίνητρα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2022 στο πλαίσιο του σχεδίου RRF, και στόχος τους είναι να αυξήσουν το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων ως μέρος της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Σήμερα οι μισές ελληνικές εταιρείες απασχολούν λιγότερα από εννέα άτομα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 30%.

• Ακίνητα

Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την πανδημία, με τις τιμές για νέα σπίτια να αυξάνονται κατά 1,85% Y-o-Y το 1ο τρίμηνο του 2021, ενώ οι τιμές μεταπώλησης αυξήθηκαν κατά 2,25% σύμφωνα με την Geoaxis Property & Valuation Services. Τον Φεβρουάριο σημειώθηκε μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που σημειώθηκε με μείωση -3,2% Y-o-Y στον αριθμό των νέων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, οι αντίστοιχες επιφάνειες αυξήθηκαν κατά 16,4% ενώ οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 25,6%.

• Ενέργεια

Μια κοινοπραξία με επικεφαλής την DEPA Commercial υπέβαλε πρόταση στην ΕΕ για ένα μεγάλο έργο υποδομής υδρογόνου με το όνομα «White Dragon», το οποίο θα μπορούσε να φέρει επενδύσεις άνω των 8 δις ευρώ για 10 χρόνια. Το έργο θα καλύπτει την πλήρη αλυσίδα αξίας του πράσινου υδρογόνου και η παραγωγή του, όταν ολοκληρωθεί, θα υπερβαίνει τους 250,00 τόνους υδρογόνου ετησίως.

• Τουρισμός

Η θερινή τουριστική περίοδος της Ελλάδας εγκαινιάστηκε επίσημα στις 14 Μαΐου. Επισκέπτες από την ΕΕ και 21 επιπλέον χώρες με απόδειξη εμβολιασμού, αρνητική ή ανακτημένη κατάσταση COVID-19 μπορούν πλέον να επισκεφθούν τη χώρα χωρίς καραντίνα, ενώ τα εσωτερικά ταξίδια έχουν επίσης ανοίξει. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενους προορισμούς για αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό διαχείρισης εναέριαςκυκλοφορίας Eurocontrol. Φέτος, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών θα εξυπηρετείται από 52 αεροπορικές εταιρείες, που συνδέονται με 130 προορισμούς παγκοσμίως, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης καθώς προχωρά η σεζόν. Πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια προγραμματίζονται να επισκεφθούν 45 ελληνικά λιμάνια μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον εθνικό οργανισμό κρουαζιερόπλοιων ESEK. Η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ελλάδας, η Γερμανία, έχει άρει τις απαιτήσεις καραντίνας για ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, υπό τον όρο ότι έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από το Covid-19 ή μπορούν να δώσουν αρνητικό τεστ. Οι Γερμανοί επισκέπτες ξεπέρασαν τα 4 εκατ. το 2019, ξοδεύοντας σχεδόν 3 δις ευρώ. Το 2020, η Ελλάδα είχε 1,5 εκατ. Γερμανούς τουρίστες και έσοδα 1,13 δις ευρώ.

• Τράπεζες

Μια έκθεση που εκδόθηκε από τον οργανισμό αξιολόγησης Fitch βλέπει θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις, τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και τις προσπάθειες για τον καθαρισμό των ισολογισμών τους, ιδίως τη δεύτερη φάση του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος Ηρακλής. Η έκθεση προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία το 2021-2022 και βλέπει περισσότερο περιθώριο για επέκταση της πίστωσης.

• Χρηματιστήριο

Ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ αυξομειώνεται μεταξύ 900 και 910 μονάδων.

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ