Εφημερίδα Κοινωνική

Το διπλωματικό επεισόδιο, οι προκλήσεις Τσαβούσογλου και η σκληρή απάντηση Δένδια – Τα δύο σενάρια αντίδρασης της Άγκυρας μετά το «χαστούκι» on air

Το διπλωματικό επεισόδιο, οι προκλήσεις Τσαβούσογλου και η σκληρή απάντηση Δένδια – Τα δύο σενάρια αντίδρασης της Άγκυρας μετά το «χαστούκι» on air
16 Απριλίου 2021

Ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο σε ζωντανή μετάδοση έλαβε χώρα μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Τσαβούσογλου δυναμίτισε το κλίμα, άπλωσε όλο το φάσμα των τουρκικών διεκδικήσεων, από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έως τη συνθήκη της Λωζάνης, το μεταναστευτικό και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν χαρίστηκε στον Τούρκο ομόλογό του και σε σκληρή, αλλά διπλωματική γλώσσα, απάντησε σε όλες τις τουρκικές αξιώσεις απαντώντας με σκληρό τρόπο στις τουρκικές προκλήσεις, πάντα στο πλαίσιο της διπλωματίας. Και αυτή ακριβώς η απάντηση εξόργισε τόσο την τουρκική κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Ο πρωτοφανής διάλογος

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι δύο υπουργοί στις αρχικές τους τοποθετήσεις κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλούς τόνους. Ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε ορισμένες αναφορές περί διαλόγου άνευ όρων, ενώ είχε κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη». Ο κ. Δένδιας και αυτός με τη σειρά του δεν σήκωσε τους τόνους, απάντησε στο θέμα της μειονότητας και ζήτησε να αποφευχθούν οι εμπρηστικές δηλώσεις, και η αναπαραγωγή fake news που δεν βοηθούν στην εδραίωση καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Προσκάλεσε μάλιστα τον ομόλογό του να έρθει στην Αθήνα για συνάντηση, ώστε να προετοιμαστεί συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και κάπου εκεί ήρθε η έκρηξη του Τσαβούσογλου.

«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση στην ομιλία μου. Ο αξιότιμος υπουργός όμως έκανε. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις, διότι όπως ισχυριστήκατε, η Τουρκία παραβιάζει δικαιώματά της Ελλάδας στο Αιγαίο», απάντησε ο Τσαβούσογλου στα όσα είπε ο κ. Δένδιας, μπαρουτιάζοντας το κλίμα της συνάντησης και συνέχισε στον ίδιο τόνο, αυτή τη φορά για τη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη: «Δεν μπορεί να μην αποδέχεστε ανθρώπους που δηλώνουν Τούρκοι. Αυτό είναι καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει αυτό το δικαίωμά τους να καταπατείται. Ως προς της προσφυγής στη Χάγη, το τι λέει η Κομισιόν, δεν αφορά το διεθνές δικαστήριο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ