Εφημερίδα Κοινωνική

Το «δίκτυο» πίσω από τη δολοφονία Καραϊβάζ – Εως που φτάνουν τα πλοκάμια του

Το «δίκτυο» πίσω από τη δολοφονία Καραϊβάζ – Εως που φτάνουν τα πλοκάμια του
21 Απριλίου 2021

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι πιθανόν αποτέλεσμα μεγάλων, αιματηρών συγκρούσεων στο ελληνικό οργανωμένο έγκλημα που ξεκίνησαν μετά την ενέδρα θανάτου, το ξημέρωμα της 1ης Μαΐου 2018, σε ταβέρνα στην Παλλήνη ενός πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ, με τον οποίο ο δημοσιογράφος είχε ορισμένες επαφές και κάλυπτε τη δραστηριότητά του. Ο εν λόγω αστυνομικός, που ουδέποτε καταδικάστηκε για οποιοδήποτε αδίκημα, θεωρείται ότι «συνέδεε» την περίοδο 1995-2018 πολιτικούς, ιδιώτες, άτομα από τον ποινικό χώρο και υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα αυτές οι διασυνδέσεις είχαν φθάσει έως και το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και προ μερικών ετών, ακόμη και με την τοποθέτηση προσώπου σε νευραλγικό πολιτικό πόστο. Οπως προέκυψε από ημιτελή έρευνα της ΕΥΠ – η οποία δημοσιοποιήθηκε το 2020 – την περίοδο 2016-2017 συνεργάτες του αστυνομικού των ΕΚΑΜ φρόντιζαν μέσω αυτών των επαφών να μη γίνονται (έναντι αμοιβής) αστυνομικοί έλεγχοι σε περίπου 1.000 παράνομα καζίνα, οίκους ανοχής, νυκτερινά καταστήματα και άλλα. Με κύκλο συναλλαγών 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως, πολλά από τα οποία δίνονταν σε ενστόλους σε κρίσιμα πόστα». Σε σημαντικές αναφορές προχώρησαν μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολουθούν την έρευνα για τη στυγερή δολοφονία, πριν από περίπου 10 ημέρες στον Αλιμο, του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Κρατικοί διαγωνισμοί και επενδύσεις στη Μύκονο

Μάλιστα, οι ίδιοι επισημαίνουν και ότι «μέσω αυτού του «δικτύου» ποινικοί έφτασαν στο σημείο να συμμετέχουν σε κρατικούς διαγωνισμούς, όπως για την τροφοδοσία των hotspots μέχρι και για το κυλικείο της Βουλής ή ακόμα και σε ιδιωτικές συναλλαγές για συστήματα κρατήσεων σε ξενοδοχεία, σε επενδύσεις στη Μύκονο και αλλού. Καθότι αυτές οι «υψηλές επαφές» βοηθούσαν σε αρκετές περιπτώσεις το οργανωμένο έγκλημα να φύγει από τα όρια της προστασίας καταστημάτων, του λαθρεμπορίου πετρελαίου και τσιγάρων και να στραφεί και σε άλλου τύπου εγκληματικές επενδύσεις. Επιπλέον το ίδιο σύστημα είχε τη δύναμη να επηρεάζει για πολλά χρόνια, σε σημαντικό βαθμό, τις ετήσιες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου ακόμα και σε ανώτατες θέσεις να τοποθετούνται αρεστοί αστυνομικοί που εξυπηρετούσαν το «δίκτυο». Επίσης υπήρχε το σχέδιο πολλοί νονοί της νύχτας να ενταχθούν στο ίδιο σύστημα συμφερόντων, σε ένα πανίσχυρο «σχήμα» με τη συμμετοχή από ποινικούς μέχρι αστυνομικούς, πολιτικά πρόσωπα κ.λπ., κι έτσι να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στην προώθηση των συμφερόντων του. Ωστόσο μετά τον φόνο του αστυνομικού των ΕΚΑΜ που διατηρούσε σημαντικές ισορροπίες, και απέτρεπε εγκληματικές συγκρούσεις, το δίκτυο αυτό διαλύθηκε. Παρότι επιχείρησαν ορισμένοι αστυνομικοί αλλά και κακοποιοί να υποκαταστήσουν τον ρόλο του πρώην αστυνομικού ή συνεργατών του, απέτυχαν οικτρά, αφού δεν ήξεραν να διατηρούν τις εύθραυστες ισορροπίες. Και έτσι άρχισαν αμέσως εσωτερικές φονικές συγκρούσεις κυρίως για τη διανομή των εισπράξεων…

Το «φιλμ» κινήσεων των δολοφόνων

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε 13 φορές έξω από το σπίτι του στην οδό Θ. Αννινου από δύο επιβάτες μοτοσικλέτας που φαίνεται να είχαν συνεργούς. Όπως περιέγραψαν οικείοι του στην Ασφάλεια Αττικής, ο δολοφονηθείς τις περισσότερες φορές τον μήνα έφθανε σχεδόν την ίδια ώρα στο σπίτι του – επιστρέφοντας από τον τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο εργαζόταν, ακολουθώντας την Αττική οδό και τη λεωφόρο Κατεχάκη. Περίπου πέντε-έξι φορές τον μήνα άλλαζε αυτό το μεσημβρινό δρομολόγιο με επισκέψεις σε γραφεία συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., στη ΓΑΔΑ ή παραλαμβάνοντας τη σύζυγό του κοντά στη λεωφόρο Μεσογείων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν ενδελεχώς τις κάμερες στην Αττική οδό και σε άλλους δρόμους (σε γειτονικά καταστήματα, γραφεία εταιρειών κ.λπ.) προκειμένου να δημιουργήσουν το «φιλμ» των κινήσεων των δολοφόνων σχετικά με την παρακολούθηση, την άφιξη στο σημείο του εγκλήματος, τη διαφυγή τους κ.λπ. Ακόμα, έχουν ξεκινήσει τις συνήθεις «σαρώσεις» κλήσεων στην περιοχή για να εντοπιστούν τα κινητά των δραστών.

Επιπλέον ξεκίνησε η εξέταση της συσκευής του κινητού του θύματος, ενώ γίνονται και άλλες παρεμφερείς κινήσεις με μικρές ελπίδες ανεύρεσης εκμεταλλεύσιμων στοιχείων. Και αυτό με το δεδομένο ότι τα περισσότερα από τα 25 «συμβόλαια θανάτου» που έχουν καταγραφεί από την άνοιξη του 2017 έχουν μείνει ανεξιχνίαστα. Πολλά από αυτά αφορούν εκδίκηση για προγενέστερες δολοφονίες, «προληπτικές» επιθέσεις ποινικών για να αποτραπεί «συμβόλαιο θανάτου» σε βάρος τους. Όπως εξάλλου και μάχη συμφερόντων για το λαθρεμπόριο αλλά και για τον έλεγχο νυκτερινών κέντρων στη Μύκονο και σε άλλα θέρετρα (αφού τα νυκτερινά κέντρα και καταστήματα στα αστικά κέντρα είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού). Η ΕΛ.ΑΣ. στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζει τους περισσότερους από τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς, με αδυναμία ωστόσο να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία.

Τα δημοσιεύματα που μπήκαν στο μικροσκόπιο

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να εντοπίσουν τα κίνητρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ σε πρόσφατες ή παλαιότερες αναρτήσεις του στο site bloko. gr, στο οποίο ήταν υπεύθυνος. Αρχικά ερευνήθηκαν ορισμένες αναρτήσεις του 2018, όπου ανάμεσα στα άλλα ανέφερε για ένα θύμα του οργανωμένου εγκλήματος ότι «ορισμένοι τού αποδίδουν καθαυτή δαιμονική όψη και αποδίδουν τη δολοφονία του σε σκοτεινά συμφέροντα εξίσου κολοσσιαίων επιχειρηματικών, ίσως και πολιτικών συμφερόντων». Ακόμα, εκείνη την περίοδο – τον Οκτώβριο αυτής της χρονιάς – είχε προχωρήσει σε ανάρτηση όπου μνημόνευε ότι «από γραφεία εταιρείας στον Πειραιά (σ.σ.: κατέγραφε το όνομά της) είχαν «ξεκινήσει» οι παρακολουθήσεις για δύο αιματηρές επιθέσεις εναντίον ποινικών, εκ των οποίων ο ένας έχασε τη ζωή του και ο άλλος τραυματίστηκε».

Κατονόμασε ποινικούς

Επιπλέον το ίδιο 24ωρο σε τηλεοπτική εκπομπή κατονόμαζε ποινικούς ως δράστες δολοφονίας – τον Σεπτέμβριο του 2018 – μιας γυναίκας στην Αγία Παρασκευή. Χωρίς ωστόσο οι ιδιώτες αυτοί να κατηγορηθούν τελικώς ή να παρουσιάζονται ορισμένα σχετικά ενδεικτικά ή αποδεικτικά στοιχεία για τις εν λόγω αναφορές. Ακόμα, μετά την αναφορά του ονόματος στην προαναφερόμενη δικογραφία της ΕΥΠ προχώρησε, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2020, σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα όπου δήλωνε ότι δύο άτομα που μνημονεύονταν σε αυτήν (και οι δύο δολοφονήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) ήταν φίλοι του, ότι ήταν δημοσιογραφικές «πηγές» του και ότι είχαν σκοπό να αποστασιοποιηθούν από την εγκληματική δραστηριότητα ή ήταν θύματα σκευωριών της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα σε άλλη ανάρτησή του είχε παραδεχθεί ότι είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης σε ποινική υπόθεση ενός εξ αυτών – για θέματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης – γιατί ήταν «θύμα σκευωρίας» της ΕΛ.ΑΣ. Συμπλήρωσε δε ότι προχώρησε σε υπερασπιστική κατάθεση παρότι γνώριζε πως ο εν λόγω ποινικός είχε εμπλακεί σε πολλές άλλες εγκληματικές επιθέσεις. Επίσης σε δύο-τρεις περιπτώσεις φέρεται να μιλούσε με άλλους ποινικούς για θέματα κινήσεων στο εσωτερικό του οργανωμένου εγκλήματος ή να προχωρούσε σε σχετικές συζητήσεις με αστυνομικούς. Σε πρόσφατες αναρτήσεις του άρχισε να περιγράφει στοιχεία και στιχομυθίες που είχε με τους δολοφονηθέντες ποινικούς. Και ανάμεσα στα άλλα σημείωνε ότι «οι κακοποιοί γνώριζαν εκ των προτέρων τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.». Επιπλέον διατύπωνε τη θέση ότι μέλη αυτού του δικτύου μπορεί να είχαν δολοφονηθεί από την ΕΥΠ!

Το δημοσίευμα στο οποίο έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι εκείνο που ανάρτησε στις 3 Ιουλίου 2020 στο site του bloko. gr με τίτλο «Η διαμεσολάβηση σε συμβόλαιο θανάτου πρωτοκλασάτου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.».

Πηγή: tovima

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ