Εφημερίδα Κοινωνική

Πάσχα και εκκλησίες: Τι θα ζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Πάσχα και εκκλησίες: Τι θα ζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος
07 Απριλίου 2021

Έντονος προβληματισμός αλλά και αγωνία επικρατούν τελευταία στους κόλπους της Εκκλησίας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι ναοί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Ιεραρχία, στο εσωτερικό της οποίας οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» είναι καθημερινές.

Οι ιεράρχες, λέγεται, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να επαναληφθεί η περσινή εικόνα με κλειστές εκκλησίες το Πάσχα και «κατ’ οίκον Ανάσταση». Με το σκεπτικό ότι οι πιστοί θα πρέπει να επιστρέψουν ξανά στον οίκο του Θεού για να μπορέσουν να εκκλησιαστούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την Covid -19, ήδη σχεδιάζουν να προτείνουν ένα μοντέλο λειτουργίας των ναών τέτοιο ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία και «όλα να κυλήσουν ομαλά».

Αυτό το μοντέλο πιθανότατα δεν θα διαφέρει από εκείνο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, δηλαδή με συγκεκριμένο αριθμό πιστών στους ενοριακούς και μητροπολιτικούς ναούς καθώς και με κυλιόμενες Θείες Λειτουργίες. Όμως, σε αυτό που προβληματίζονται περισσότερο είναι στο πώς θα τελεστεί φέτος η περιφορά του Επιταφίου, αλλά και η Ανάσταση.

Το καλύτερο σενάριο για το Πάσχα θα ήταν για την Εκκλησία -εάν και εφόσον βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση- να επιτραπεί στον κόσμο να παρακολουθήσει έξω από τους ναούς τις Ιερές Ακολουθίες με τις απαραίτητες αποστάσεις και τη χρήση της μάσκας. Κάτι που ακούγεται δύσκολο, μια που δύσκολα μπορεί να υπάρξει έλεγχος και αριθμητικοί περιορισμοί.

Για όλα αυτά αναμένεται να συζητήσει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στη Μονή Πετράκη ή δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως η ΔΙΣ λίγο πριν από τη Μ. Εβδομάδα για να λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Οποια απόφαση λάβουν οι συνοδικοί ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος, όποια πρόταση εισηγηθούν προς την κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συμπεριλαμβάνονται και ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού, όπως συχνοί έλεγχοι στις εισόδους των ναών, τήρηση κατά γράμμα των αποστάσεων, χρήση αντισηπτικών και προστατευτικής μάσκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος σήμερα αναμένεται να ενημερώσει τους συνοδικούς ιεράρχες και για τη συνάντηση που είχε στις 26 Μαρτίου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τότε οι δύο άνδρες είχαν συζητήσει για την εξέλιξη της πανδημίας και την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, με τον Αρχιεπίσκοπο να προτάσσει το άνοιγμα των ναών με όσο το δυνατόν περισσότερο πιστούς.

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ