Εφημερίδα Κοινωνική

«Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον ουρανό» -Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ παρουσιάζει ένα υπέροχο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» -Συνέντευξη Ν. Σαμπαζιώτη

 Breaking News

«Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον ουρανό» -Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ παρουσιάζει ένα υπέροχο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» -Συνέντευξη Ν. Σαμπαζιώτη
13 Απριλίου 2021

*συνέντευξη του Νίκου Σαμπαζιώτη υπεύθυνου των εκδόσεων «Αρχονταρίκι», στον Απόστολο Καραμπερόπουλο

 

SAMPAZIOTHS

Ο κ. Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης στην Κωνσταντινούπολη κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Γιορτές στην Βασιλεύουσα».

 

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τίτλος του, «Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον ουρανό». Ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι», οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και 16 χρόνια στο χώρο του βιβλίου, ο Πειραιώτης κ.Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης, είχε την καλοσύνη να μας δώσει αυτή τη συνέντευξη.

 

 

-  Kύριε Σαμπαζιώτη, με αφορμή το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις σας, χαιρόμαστε γι’ αυτή τη συζήτηση! Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί αυτή την επετειακή χρονιά. Όμως, στο νέο σας βιβλίο διακρίναμε μια άλλη κατηγορία «αγωνιστών» εκείνης της περιόδου, άγνωστη σε πολλούς, τους Νεομάρτυρες. Θα θέλατε να μιλήσουμε λίγο γι’ αυτούς;

 

Πράγματι, είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για τους Νεομάρτυρες, ειδικά τώρα που εορτάζονται τα 200 χρόνια από τον Μεγάλο Ξεσηκωμό. Όταν όμως μιλούμε για Νεομάρτυρες είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε πως αναφερόμαστε σε όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να αλλαξοπιστήσουν και να προδώσουν τον Χριστό, κατά την περίοδο που εκτείνεται χρονικά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) έως περίπου τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Νεομάρτυρες, βέβαια, εξακολουθούσαν να εμφανίζονται στα μέρη που δεν απελευθερώθηκαν αμέσως μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και συνέχιζαν να βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας. Οι Νεομάρτυρες με το αγωνιστικό φρόνημά τους, παρέδωσαν μαθήματα ήθους και στάθηκαν με αξιοπρέπεια και γενναιότητα απέναντι στο μαρτύριο. Δεν υπέκυψαν στις απολαύσεις, στις τιμές και τα αξιώματα που αφειδώς τους προσέφεραν οι Οθωμανοί, ώστε να απαρνηθούν την πίστη τους. Αποτέλεσαν παραδείγματα έμπρακτης αγάπης και αφοσίωσης στον Χριστό, υψώνοντας πνευματικά τείχη για την αποτροπή του εξισλαμισμού. Είναι αποφασιστικής σημασίας η προσφορά των Νεομαρτύρων τόσο στη διατήρηση της εκκλησιαστικής όσο και της εθνικής αυτοσυνηδεισίας κατά την Τουρκοκρατία! Όπως εύστοχα σημειώνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, με τέτοιες ηρωϊκές θυσίες για τον Χριστό, την Ορθοδοξία και το Γένος πώς να μην ευωδιάζει το χώμα που ποτίστηκε από το μαρτυρικό αίμα των Νεομαρτύρων μας;

 

-   Αυτό που αντιλαμβανόμαστε κ. Σαμπαζιώτη είναι ότι οι Νεομάρτυρες δεν θυσιάστηκαν μόνο για την πίστη, αλλά και για το Γένος των Ρωμιών.

 

Οι Νεομάρτυρες υπήρξαν ταυτόχρονα άγιοι της Εκκλησίας και ήρωες της Πατρίδας! Κάθε εποχή είχε τους δικούς της μάρτυρες, που πότισαν το δέντρο της πίστης. Τους τελευταίους αιώνες η Εκκλησία δοξάστηκε από το αίμα των Νεομαρτύρων. Είναι αυτοί, που αρνήθηκαν να υποκύψουν στην αφόρητη πίεση του βάρβαρου Οθωμανού κατακτητή και να αλλαξοπιστήσουν! Οι Νεομάρτυρες θυσιάστηκαν στη σύγκρουση της αγιότητας εναντίον της βαρβαρότητας, της αγάπης εναντίον του μίσους, της συγχώρεσης εναντίον της μισαλλοδοξίας. Οι Νεομάρτυρες υπερασπίστηκαν στα δίσεκτα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς ένα ουράνιο πολίτευμα. Ανέδειξαν τη δύναμη του απλού και του αθώου ισχυρότερη από τη δύναμη του σφαγέα.

 

- Κρατάμε το βιβλίο στα χέρια μας και χαιρόμαστε το εξώφυλλό του, την εξαιρετική του εμφάνιση με τις 528 σελίδες και την πρωτοτυπία με το CD που συνοδεύει στο τέλος το βιβλίο. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτά;

 

Το βιβλίο «Νεομάρτυρες. Από τη σκλαβιά στον ουρανό» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας, είναι ένα «ανθολόγιο» του Μαρτυρίου 24 Νεομαρτύρων, ανδρών και γυναικών. Δυστυχώς, δεν ήταν εφικτό στο πλαίσιο μίας έκδοσης να συμπεριλάβουμε όλους τους Νεομάρτυρες. Επιλέξαμε, αντιπροσωπευτικά, κάποιους από αυτούς, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα στο αναγνωστικό κοινό για αυτούς τους ήρωες της πίστης μας. Φροντίσαμε μάλιστα να συμπεριλάβουμε Νεομάρτυρες από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, ακόμη και από τον Πόντο και την Κύπρο, για να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτή που σήμερα περικλείεται στα στενά όρια του ελληνικού κράτους.

 

- Μιλήστε μας για τον συγγραφέα ο οποίος ανέλαβε αυτή την καταγραφή του βίου των αγίων Νεομαρτύρων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

 

Ο κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης γεννήθηκε και ζει στη Λάρισα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας και διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Αυτήν την περίοδο διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Υπηρετεί ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διδάσκει στο Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση».
Έχει συμμετάσχει ως σύνεδρος και εισηγητής σε διάφορα διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Σπουδών Αγίων Μετεώρων και συνεργάτης της Ι. Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Είναι Πρόεδρος της Φιλολογικής Ιστορικής Αρχαιολογικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.). Είναι διευθυντής σύνταξης των επιστημονικών περιοδικών «Ανάλεκτα Σταγών και Μετεώρων» και «Θεσσαλικά Μελετήματα». Αρθρογραφεί τακτικά στον αθηναϊκό και περιφερειακό τύπο, ενώ επιμελείται και παρουσιάζει εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή –αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση– στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

 

-Στο βιβλίο συναντάμε κάποιους συντελεστές οι οποίοι συνέβαλαν ώστε να αποτελεί αυτό το βιβλίο ένα πραγματικά εκδοτικό κόσμημα!

 

Είναι αλήθεια αυτό που λέτε! Εκτός από την περιγραφή του Βίου και του Μαρτυρίου των 24 αυτών Νεομαρτύρων, το βιβλίο κοσμείται από μία εξαιρετική εισαγωγή-προοίμιο 62 σελίδων του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Θεοδώρου Ξ. Γιάγκου. Στην εισαγωγή του, ο γνωστός για το έργο του πανεπιστημιακός καθηγητής,  καταπιάνεται με το ιστορικο-γραμματολογικό περίγραμμα του «Νέου Μαρτυρολογίου», τα κίνητρα που οδήγησαν τους Νεομάρτυρες να ομολογήσουν την πίστη τους στο Χριστό και να οδηγηθούν στο μαρτύριο. Επίσης αποτελεί γεγονός πως το παρόν βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, που από την πρώτη στιγμή ευλόγησε την όλη συγγραφική απόπειρα του κ. Στεργιούλη.

 

-   Κύριε Σαμπαζιώτη, για τον Πειραιά μας, το βιβλίο κρύβει θα λέγαμε μια εξαιρετική έκπληξη…

 

Πραγματικά το βιβλίο κοσμούν με την συμβολή τους τρεις Πειραιώτες και αυτό μας κάνει, ως εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ», να καμαρώνουμε! Η εκπαιδευτικός, πρ. Λυκειάρχης του Λυκείου Καμινίων και Πρόεδρος του Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Σωματείου «Πειραϊκός Φάρος» κυρία Μαρία Τζερμπίνου-Μιχαλακοπούλου επιμελήθηκε και συνέταξε μέσα σε 70 σελίδες ένα σύντομο συναξάρι 227 Νεομαρτύρων. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γρηγόριος Καραλής, Θεολόγος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Τμήμα «Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ψάλλει στο CD απολυτίκια των Νεομαρτύρων. Τέλος άφησα να σας αναφέρω την προσφορά του γνωστού Πειραιώτη Ζωγράφου, Αγιογράφου, Καθηγητή Εικαστικών στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Γιώργου Π. Μποζά, ο οποίος έχει αγιογραφήσει εκκλησίες της πόλης μας. Ο κ. Μποζάς ζωγράφισε αποκλειστικά για το εξώφυλλο, χαρακτηριστική στιγμή από τη θυσία Νεομαρτύρων!

 

-   Θα μπορούσατε κ. Σαμπαζιώτη να αναφερθείτε σε κάποιους από τους Νεομάρτυρες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο;

 

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον ή κάποιους, ώστε να πω ότι έχει κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η κάθε περίπτωση Νεομάρτυρα είναι ξεχωριστή. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η αγάπη τους για τον Χριστό και η αποφασιστικότητά τους να τον ομολογήσουν. Υπάρχουν όμως κάποια ιδιαίτερα στοιχεία στο Μαρτύριο του καθενός που πραγματικά με συγκινούν. Για παράδειγμα ο όσιος Δαμιανός, με ορμητήριο το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο που έχτισε ο ίδιος, έκανε μεγάλο αγώνα για τη διαφύλαξη της Κυριακής αργίας από τους Χριστιανούς, 150 περίπου χρόνια πριν την εμφάνιση του Κοσμά του Αιτωλού. Οργισμένοι οι Τούρκοι για τη δράση του, έψαχναν ευκαιρία για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στο μαρτύριο. Στις 14 Φεβρουαρίου 1568 ο όσιος κρεμάστηκε στη Λάρισα κοντά στον Πηνειό ποταμό και στη συνέχεια μισοπεθαμένος ρίχτηκε στη φωτιά. Επίσης ο Θεόδωρος ο Βυζάντιος, ο πολιούχος της Μυτιλήνης, δέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργαζόταν ως ζωγράφος στο παλάτι, την περιτομή και τον εξισλαμισμό. Για τρία χρόνια έζησε μέσα στη χλιδή και την πολυτέλεια, αλλά η φοβερή επιδημία που ξέσπασε, με τους καθημερινούς και αλλεπάλληλους θανάτους χιλιάδων συνανθρώπων του, αδιακρίτως κοινωνικής τάξεως, τον βοήθησε να αντιληφθεί το «κακόν της αρνήσεως» και να επανέλθει στην πατρώα πίστη και να ομολογήσει τον Χριστό στη Μυτιλήνη, υπομένοντας σκληρότατα και φρικιαστικά βασανιστήρια. Δεν θα μπορούσαμε, βέβαια, να ξεχάσουμε και τις νεαρές κοπέλες, όπως τη Χρυσή από το ομώνυμο χωριό στη ΒΔ Μακεδονία. Η νεαρή και πανέμορφη κόρη προτίμησε να μην ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες ενός Τούρκου συγχωριανού της και να οδηγηθεί τελικά στο μαρτύριο, χωρίς μάλιστα να υποκύψει ούτε ακόμη κι όταν οι ίδιοι οι γονείς της την προέτρεπαν να απαρνηθεί τον Χριστό για να γλυτώσει. Διαβάζοντας με προσοχή το Μαρτύριο όλων αυτών των ηρώων της πίστεως θα λέγαμε πως επιλέγοντας το μαρτυρικό θάνατο βρέθηκαν πραγματικά από τη σκλαβιά στον ουρανό, όπως χαρακτηριτικά τιτλοφορείτε και το βιβλίο!

 

-   Κλείνοντας τη σύντομη αυτή συζήτησή μας, θα μπορούσατε να συνοψίσετε σε δύο σειρές το μήνυμα το οποίο μας στέλνουν οι Νεομάρτυρες σήμερα;

 

Οι Νεομάρτυρες με τη μετάνοια και το μαρτυρικό τέλος τους άφησαν σε όλους μας πολύτιμη εθνική και θρησκευτική παρακαταθήκη. Διαβάζοντας το Συναξάρι των Αγίων αυτών, θωρακίζουμε μυστικά τις ψυχές μας με τη δύναμη της πίστης τους και το άρωμα της θυσίας τους. Σε εποχές που ο φανατισμός χτυπά ξανά την πόρτα της ανθρωπότητας και η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά ανάμεσα στις μυλόπετρες της ιστορίας, το βιβλίο αυτό μας καλεί να μιμηθούμε αγιασμένες ψυχές και να αναλάβουμε τις δικές μας πνευματικές ευθύνες!

 

 

Layout 1

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ