Εφημερίδα Κοινωνική

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για Αίγινα, Πόρο, Σπέτσες, Ύδρα

 Breaking News

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για Αίγινα, Πόρο, Σπέτσες, Ύδρα
26 Απριλίου 2021

Απαγορεύεται η μετακίνηση στα νησιά που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής. Στοπ στα σχέδια για εκδρομή το Πάσχα σε Σπέτσες, Ύδρα και λοιπούς κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς.

Η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτραπεί ξανά με το άνοιγμα του τουρισμού, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί είναι εκείνοι που αναζητούν τους νόμιμους τρόπους για μια σύντομη απόδραση τις μέρες του Πάσχα. Και αν σε κάποιους πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορέσουν τουλάχιστον να επισκεφτούν τα νησιά που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής -επειδή θεωρητικά θα είναι εντός νομού- μια δεύτερη ανάγνωση στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε θα τους απογοητεύσει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ισχύουν μέχρι τις 10 Μαΐου τουλάχιστον:

«Κατά τον χρόνο εφαρμογής της παρούσας, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται: εκτός των ορίων της Περιφέρειας από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων»

Ποια είναι τα νησιά της Αττικής:

 • Αγκίστρι
 • Αίγινα
 • Κύθηρα
 • Πόρος
 • Σαλαμίνα
 • Σπέτσες
 • Τροιζηνία-Μέθανα
 • Ύδρα

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα

Με τη νέα ΚΥΑ επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για τις εξαιρέσεις:

 • Από και προς την εργασία. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
 • Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται και για ασθενείς που πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά δεν ισχύει το χαρτί από ιδιώτη γιατρό.
 • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Η πιστοποίηση γίνεται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
 • Για μετάβαση σε κηδεία. Ο μετακινούμενος υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης,
  - ληξιαρχική πράξη θανάτου και
  - άδεια ταφής.
  Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
 • Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση. Ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να έχει μαζί του:
  - στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου
  - στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και
  - σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ