Εφημερίδα Κοινωνική

Λύματα Αττικής: Oδοιπορικό από την Ψυττάλεια έως τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου

 Breaking News

Λύματα Αττικής: Oδοιπορικό από την Ψυττάλεια έως τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου
08 Απριλίου 2021

Στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Ακροκέραμο βρέθηκε ο ΣΚΑΙ.

Η δημοσιογραφική ομάδα πέρασε απέναντι στην Ψυττάλεια και ήταν παρούσα στην λήψη ενός δείγματος από τα λύματα της Αττικής.

Η διαδικασία της ανάλυσης των λυμάτων, ενός σημαντικού εργαλείου για την διαχείριση της πανδημίας, ξεκινά κάθε μέρα στις 8 το πρωί.

Στο κανάλι εισόδου λίγο πριν από την επεξεργασία λυμάτων, βρίσκεται ο δειγματολήπτης ο οποίος κατά την διάρκεια της ημέρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα.

«Είναι πολύ σημαντικό πριν από την δειγματοληψία να κάνουμε μία πολύ καλή ανάδευση έτσι ώστε ακόμα και από το ήδη υπάρχον δείγμα του δειγματολήπτη να πάρουμε μία πολύ αντιπροσωπευτική ποσότητα» εξηγεί ο Ηρακλής Καραγιάννης, Προϊστάμενος στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας.

Η επιστημονική ομάδα συνέλεξε ένα λίτρο αντιπροσωπευτικού δείγματος λυμάτων από όλη την Αττική.

Όπως εξηγεί ο κος Καραγιαννίδης, από αυτό το δείγμα αντανακλώνται οι συνήθειες και η κλινική εικόνα των πολιτών στην Αττική, στην παρούσα φάση με τον κορωνοϊό.

«Τι τρώμε τι πίνουμε πως είμαστε. Τα πάντα» ανέφερε.

Το δείγμα μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία ανάλυσης και η απομόνωση του ιικού φορτίου.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια, σύμφωνα με την υποψήφια διδάκτωρ Κατερίνα Γαλάνη.

Μετά το πρώτο στάδιο με την φυγοκέντρηση παραλαμβάνεται ένα πολύ μικρό δείγμα 50 μικρολίτρων.

Από την στιγμή που παραλαμβάνεται το δείγμα έχουν μεσολαβήση 8 ώρες,  στο τρίτο στάδιο, γίνεται η PCR ανάλυση.

Η τελευταίες αναλύσεις δείχνουν μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο της Αττικής, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η κορύφωση αυτής της διασποράς ήρθε τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Τις τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου και τις αρχές του Απριλίου διαφαίνεται μία μικρή σταδιακή μείωση, με πολύ μικρό όμως ρυθμό ύφεσης» ο Νίκος Θωμαίδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως εργαστήριο αναλυτικής χημείας μέσα από τα λύματα «βλέπει» την χρήση πολλών φαρμάκων και ναρκωτικών, από τους πολίτες του λεκανοπεδίου.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ