Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός – Ινδική μετάλλαξη: Ανησυχία μετά το δεύτερο κρούσμα – Πόσο επικίνδυνη είναι – Οι φόβοι και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Κορωνοϊός – Ινδική μετάλλαξη: Ανησυχία μετά το δεύτερο κρούσμα – Πόσο επικίνδυνη είναι – Οι φόβοι και οι εκτιμήσεις των ειδικών
26 Απριλίου 2021

Μία αλλοδαπή 33 ετών, κάτοικος Αττικής, επιβεβαιώθηκε ως το δεύτερο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα μας, σε τυχαία δειγματοληψία των κινητών ομάδων υγείας του ΕΟΔΥ, στο κέντρο της Αθήνας, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή.

Σε αντίθεση με το κρούσμα της Πάτρας που δεν είχε ιστορικό ταξιδιού, η νεαρή γυναίκα, είχε επιστρέψει πρόσφατα από Ντουμπάι, με αρνητικό PCR τεστ, αλλά μετά την άφιξή της εμφάνισε συμπτώματα της λοίμωξης.

«Θα γίνει ιχνηλάτηση με τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή και από το εργαστηριακά δεδομένα που θα προκύψουν θα δούμε πώς θα προχωρήσει η ιστορία με αυτή τη μετάλλαξη» τόνισε η Ματίνα Παγώνη στο MEGA.

Τι φοβίζει τους ειδικούς

Η ινδική παραλλαγή έχει τρομοκρατήσει τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο, καθώς φέρει στοιχεία από τις δύο πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, δηλαδή της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. «Συνδέεται με μεγαλύτερη μετάδοση καθώς επίσης και μία μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή. Δηλαδή παρακάμπτεται κατά κάποιο τρόπο η ανοσολογική προστασία» ανέφερε ο Δημήτρης Θάνος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη έναντι της ινδικής μετάλλαξης. Οι ειδικοί αισιοδοξούν, πάντως, ότι η ινδική παραλλαγή δεν οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα. «Πολλά κρούσματα σε Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, άρα θα έρθει και εδώ» είπε από την μεριά της Αθηνά Λινού.

Ζοφερή εκτίμηση για τέταρτο κύμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παυλάκη, εάν η ινδική μετάλλαξη επικρατήσει στη χώρα μας, ενώ όλες οι δραστηριότητες ανοίγουν, δεν αποκλείεται μέσα στο καλοκαίρι να δούμε τέταρτο κύμα πανδημίας. «Το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων μαζί δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα»

Το Σάββατο, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού στην Αθήνα έπεσε κάτω από το όριο συναγερμού, στο 0,95. Αντίστοιχα, στην Θεσσαλονίκη, είναι στο 1,01 και στο 1,04 στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό δήλωσε: «Ακόμη και αν ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας R στο 0,9 θα έχουμε σε ορίζοντα δύο μηνών, δηλαδή στις 21 Ιουνίου, περίπου 400 διασωληνωμένους».

Λίγα τα δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος

«Δύσκολο να πούμε πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη του κοροναϊού», με αφορμή τα δυο κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Ζώη. Σύμφωνα με την κ. Ζώη τα δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ λίγα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την μεταδοτικότητα του.

Η κ. Ζώη τόνισε ότι «η ερευνητική κοινότητα εργάζεται πάνω σε αυτό το κομμάτι για να ερευνήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος». Συνεπώς όπως είπε, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι ανησυχητική.

Μάλιστα όπως είπε, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης σε στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος προς το παρόν και όχι ως ανησυχητικό στέλεχος, όπως έχει κατάξει το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ