Εφημερίδα Κοινωνική

Γιάννης Μώραλης: «Δίνουμε στον Πειραιά μια θετική προοπτική» / Συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» (VIDEOS)

 Breaking News

Γιάννης Μώραλης: «Δίνουμε στον Πειραιά μια θετική προοπτική» / Συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» (VIDEOS)
23 Απριλίου 2021

Ξεκάθαρος και αποκαλυπτικός για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την πόλη και την καθημερινότητά της ήταν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στη νέα εκπομπή «ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ», μια συμπαραγωγή των εκδοτών Τάκη Μαυρέα (PortoNews) και Απόστολου Καραμπερόπουλου («Κοινωνική») που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Τρίτη. Οι δυο εκδότες με πολυετή εμπειρία στα θέματα του Πειραιά, συνομίλησαν με τον Δήμαρχο της πόλης για παραπάνω από 3 ώρες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, ακόμη και σε επίπεδο συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου! Ο Δήμαρχος, με ανοιχτά χαρτιά, μίλησε όχι μόνο για όσα προγραμματίζει για το επόμενο χρονικό διάστημα η Δημοτική Αρχή αλλά και είπε ξεκάθαρα τη γνώμη του για θέματα που αφορούν στη γενικότερη λειτουργία της πόλης.

Μικρολίμανο
Πρώτος σταθμός του Δημάρχου στην κουβέντα με τους δύο δημοσιογράφους ήταν η Ανάπλαση στο Μικρολίμανο.
Ο δήμαρχος είπε πως σε πρώτη φάση το έργο θα δυσαρεστήσει τους επαγγελματίες της περιοχής και πως η αντίδρασή τους αυτή είναι δικαιολογημένη. «Σε κάθε αλλαγή ο κόσμος φοβάται, το ίδιο έγινε και στην πεζοδρόμηση της Σωτήρος Διός αλλά και στην περίπτωση της Ερμού», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αυτή την περίοδο όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής δεν είναι ευχαριστημένοι. Εξήγησε πως μέχρι πρότινος η δραστηριότητά τους ήταν κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και ο χώρος που είχαν ήταν αρκετά μεγαλύτερος. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως από πλευράς δήμου όχι μόνο «τηρείται η νομιμότητα» αλλά και πως η ανάπλαση θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες του Μικρολίμανου. «Δεν υπήρχε σημείο να περπατήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης, αφού από τη μία υπάρχαν αυτοκίνητα και μηχανάκια παρκαρισμένα και  από την άλλη τραπεζοκαθίσματα. Ο Δήμαρχος εξήγησε πως στη ευρύτερη περιοχή του Μικρολίμανου επιχειρείται αυτή τη στιγμή μια συνολικότερη ανάπλαση. Έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στον συνοικισμό των Μικρασιατών, έχουν υπογειοποιηθεί τα καλώδια, ενώ επιχειρούνται βελτιώσεις στο αποχετευτικό της περιοχής που δεν θα αργήσουν να φανούν τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους επισκέπτες της πόλης.

Οι αναπλάσεις για παραλιακό μέτωπο Πειραιά
Ο κ. Μώραλης συνέχισε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξή του να μιλάει για το συνολικότερο πρόγραμμα αναπλάσεων που επιχειρείται αυτήν τη στιγμή σε όλη την δημοτική επικράτεια. Αποκάλυψε πως σε λίγο καιρό θα προκύψει από διαγωνιστικές διαδικασίες ανάδοχος για την ανάπλαση της Ακτής Δηλαβέρη από τη Μυρτιδιώτισσα ως τον ΝΑΣ και πως μόλις ολοκληρωθούν έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή του Μικρολίμανου, της Ακτής Δηλαβέρη και της Πειραϊκής το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής θα στραφεί προς την αξιοποίηση της παραλίας Βοτσαλάκια. Από την άλλη πλευρά της πόλης, ο Δήμαρχος υπενθύμισε πως ήδη τα έργα «τρέχουν» στον Άγιο Διονύσιο, και πως στον Πύργο μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν στατικές ενισχύσεις. Όπως, δήλωσε ο Δήμαρχος την περίοδο αυτή επικρατεί μια μεγάλη κινητικότητα στην πόλη.

Τα αρχαία, ο Τάφος του Θεμιστοκλή και η Πειραϊκή
Ο Δήμαρχος, την ώρα που έκανε αναφορά στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη αναφέρθηκε και στις ενστάσεις και τα προβλήματα που επιφέρει η αρχαιολογία. Είπε συγκεκριμένα, πως το έργο στο Μικρολίμανο καθυστέρησε 45-60 μέρες λόγω της αρχαιολογίας. «Είμαι της άποψης πως τα αρχαία αναβαθμίζουν την συνολικότερη εικόνα της πόλης και δίνουν άλλη αξία στην περιοχή» είπε συγκεκριμένα, τονίζοντας πως ο Πειραιάς τα επόμενα χρόνια με τις επιχειρούμενες αναπλάσεις θα έχει μια σαφώς πιο αναβαθμισμένη εικόνα. Στη συζήτηση αυτή ο Δήμαρχος δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει πως αρμόδιοι για ό,τι έχει να κάνει με τυχόν ευρήματα από ανασκαφές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των έργων είναι η αρχαιολογική υπηρεσία, το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού και σε καμία περίπτωση ο Δήμος, παρά το γεγονός πως αυτός εισπράττει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαμαρτυρίες φορέων και συλλογικοτήτων. Μάλιστα, μίλησε και για το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή για το οποίο γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεκαθαρίζοντας πως εγγράφως με επιστολές όλοι οι αρμόδιοι έχουν ενημερώσει τον Δήμο πως πληρούνται και τηρούνται όλα τα μέτρα. Ο Γιάννης Μώραλης, επανέλαβε ακόμα μία φορά τη γνώμη του πάνω στο θέμα πως πρέπει πάντα να τηρείται ισορροπία μεταξύ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων και της γενικότερης λειτουργίας της πόλης θυμίζοντας πως «στην Πειραϊκή αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τεράστια έκταση περιφραγμένη με σύρμα, ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της Αττικής είναι κλειστό». Αναφερόμενος στο θέμα των αρχαίων και της γενικότερης προστασίας τους ο Γιάννης Μώραλης μίλησε και για τη συνεργασία του με την Λίνα Μενδώνη και το Υπουργείο Πολιτισμού, γενικότερα. «Με την κυρία Μενδώνη βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Έχει έρθει στον Πειραιά και έχουμε μιλήσει για μια προμελέτη για την ανάπλαση της Πειραϊκής από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι και την περιοχή της Φρεαττύδας», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως τον τελευταίο χρόνο πολλά πράγματα έχουν παγώσει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. «Δεν γίνεται την ώρα που κάθε μέρα πεθαίνουν 80-100 άτομα εγώ να ζητάω πράγματα από τους υπουργούς και την Κυβέρνηση. Γενικότερα, όλοι οι δήμαρχοι έχουμε κάνει λίγο πίσω στις διεκδικήσεις μας για το καλό της δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα δικαστήρια
Μεγάλο μέρος της συζήτησης του Δημάρχου με τους κ.κ. Καραμπερόπουλο και Μαυρέα μονοπώλησε το τι μέλλει γενέσθαι με τα δικαστήρια στην πόλη, την ώρα μάλιστα που πολλές ΣΔΙΤ υπογράφονται για την ανέγερση δικαστηριακών μεγάρων στην υπόλοιπη χώρα. Ο Δήμαρχος υπενθύμισε όλες τις μέχρι τώρα δράσεις του ξεκινώντας μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 2014 τότε που είχε αποφασιστεί «η φυγή των δικαστηρίων» στο κτίριο του Κεράνη, στο Ρέντη. «Επισκέφθηκα τον Αύγουστο πριν αναλάβω ακόμα, τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και του εξήγησα ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Πειραιά ότι είναι λάθος και απαράδεκτο να φύγουν τα δικαστήρια εκτός της πόλης. Ακολούθως, μιλώντας με τον κ. Αθανασίου Υπουργό Δικαιοσύνης τότε, του εξήγησα τις θέσεις μου και μου ζήτησε αν υπάρχει ένα κτήριο να παραχωρήσουμε για να γίνουν τα δικαστήρια. Και παραχωρήσαμε την παλιά Ράλλειο Σχολή. Πέντε χρόνια μετά, μπήκαμε σε μια συζήτηση. Όσα διαβάζετε ή τριγύρω είναι ανακριβή. Η Ράλλειος ήταν μια χαρά για δικαστικό μέγαρο δεν είχε κανένα πρόβλημα. Δεν προχώρησε ποτέ , δεν ξέρω εάν υπήρχαν τα χρήματα, δεν ξέρω εάν υπήρχε η πολιτική βούληση, η διάθεση κτλπ..» . Ο δήμαρχος θύμισε όλες τις συναντήσεις και  τις συζητήσεις που έγιναν με 3 Υπουργούς, κ. Παρασκευόπουλο, ο κ. Κοντονή, και ο κ. Καλογήρου. «Με το που βγήκε η νέα κυβέρνηση έθεσα τα νέα θέματα στον κ. Θεοδωρικάκο τότε και στον κ. Γεραπετρίτη.  Η άποψη τους ήταν ότι αφού κάνουμε ένα δικαστικό μέγαρο για τα επόμενα 30-40 χρόνια, πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο κτίριο. Δεν μπορώ να ξέρω εάν αυτή η άποψη είναι σωστή ή όχι. Κατά τον κ. Τσιάρα, Υπουργό Δικαιοσύνης και τον κ. Γεραπετρίτη – ο οποίος είναι και Πειραιώτης Δικηγόρος- προκρίνεται η άποψη με το ενιαίο κτίριο. Άρα, η παλιά Ράλλειος δεν μας κάνει. Εγώ πρότεινα μετά το κτίριο των τελωνείων  και απορρίφτηκε από την κυβέρνηση, η οποία στην τελική της απόφαση θα κάνει ένα δημόσιο διαγωνισμό για να επιλεγεί το καταλληλότερο κτίριο ή οικόπεδο για να κτιστεί με ειδικές προδιαγραφές. Νομίζω πως έχει 29.000 τ.μ. και 81 εκατ. προϋπολογισμό για την κατασκευή και την αγορά για να γίνει δηλαδή η ιδιοκτησία του δημοσίου», είπε ο κ. Μώραλης στη συνέχεια ενώ τόνισε πως έχει γίνει πρόταση για να επιλεγεί τελικά το κτίριο του Κεράνη του Πειραιά,  το κτίριο Δασκαλάκη στο 5ο διαμέρισμα και θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις.

Στο τραπέζι νέα πρόταση για τη Βίλα Ζαχαρίου
Η κουβέντα «πήγε» και στη Βιλα Ζαχαρίου. Ο Δήμαρχος, ο οποίος σημειωτέον είναι και πρόεδρος στο ίδρυμα Ζαχαρίου έχει δεσμευτεί για εξελίξεις στο θέμα με το εν λόγω ακίνητο, μόνο που μάλλον αυτές θα τις δούμε μέσα στο 2022. Ο ίδιος είπε πως ακόμα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ακίνητο καθώς δεν επιθυμεί οι δραστηριότητές του να φύγουν από την πόλη. «Ακούμε τα πάντα, συζητάμε όλες τις προτάσεις», πρόσθεσε σχετικά ο Δήμαρχος Πειραιά.

Τα στρέμματα Χαραγκιώνη – ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο.

«Καλή εξέλιξη» ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πειραιά ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ για τα στρέμματα Χαραγκιώνη – ΧΡΩΠΕΙ στο Νέο Φάληρο, αφού ενημερωθήκαμε για μια σημαντική εξέλιξη γύρω από τη γνωστή υπόθεση των στρεμμάτων της ΧΡΩΠΕΙ, στην Οδό Πειραιώς που αφορά στα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Ομίλου Χαραγκιώνη, για τα οποία υπάρχει εδώ και χρόνια «σίριαλ» διεκδικήσεων, με τις δυο πλευρές, δηλαδή τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές και τον Πρόεδρο του Ομίλου, Θεόδωρο Χαραγκιώνη, να μην κάνουν βήμα πίσω σε αυτά που ζητούσαν! Η λύση, φαίνεται πως τελικά βρέθηκε από τη δημοτική Αρχή Μώραλη και θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου μήνα. Ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης αποκάλυψε στην εκπομπή  «ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» ότι ελπίζει ότι συγκεντρώθηκαν τα χρήματα της απαλλοτρίωσης και θα ανακοινωθούν «καλά νέα» για τα 33 στρέμματα της ΧΡΩΠΕΙ  το επόμενο διάστημα, εξαγγέλλοντας μια μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή.

 

Ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια που υπάρχουν στον Πειραιά

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην εκπομπή «ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο κτίριο αλλά και γενικότερα στα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια που υπάρχουν στον Πειραιά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή είναι μια από τις δυσκολότερες υποθέσεις που έχει να χειριστεί η πόλη. Ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης είπε: «… να ξέρετε ότι δεν κοιμόμαστε τα βράδια όταν έρχεται κακοκαιρία. Υπάρχουν 200 κτίρια ετοιμόρροπα και επικίνδυνα, καταγεγραμμένα. Θα “τρέξει” ένα πρόγραμμα αποκατάστασης από πλευράς υπουργείου, αλλά όπως ξέρετε, πολλά από αυτά τα κτίρια είναι ιδιωτικά και είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες, ιδίως όταν υπάρχει πολυιδιοκτησία. Στην πόλη ήρθε κλιμάκιο του υπουργείου πριν μερικούς μήνες και είδε την κατάσταση. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργηθεί κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή. Σας είπα όμως, είναι πολύπλοκο το θέμα. Η διαδικασία προβλέπει Ευαγγελική παρέμβαση σε τέτοιες περιπτώσεις και ο Δήμος να προχωράει σε εργασίες βεβαιώνοντας το κόστος στους ιδιοκτήτες, το οποίο -όπως αντιλαμβάνεστε- ποτέ δεν παίρνει πίσω! Δεν μιλάμε βεβαίως για περιπτώσεις διατηρητέων καθώς εκεί το υπουργείο Πολιτισμού θέτει τους δικούς του κανόνες. Να ξέρετε, ότι από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε». Να σημειωθεί ότι το βράδυ και αφού αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στο κτίριο επί της Σκυλίτση και Δεληγιώργη, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, πρόσθεσε: «…Ευτυχώς αυτήν την φορά δεν είχαμε νεκρό όπως την τελευταία. Οφείλω να εκφράσω την απογοήτευση και την αγανάκτησή μου για την υπόθεση αυτή. Έχω εκφράσει δημόσια προς όλους τους αρμόδιους ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει κατεδαφιστεί. Έχει υποστεί τεράστιες φθορές από σεισμούς και έχει καεί τουλάχιστον τρεις φορές σχεδόν ολοκληρωτικά. Μια ολόκληρη πόλη ταλαιπωρείται, όπως και το μεγάλο λιμάνι της χώρας, κάθε φορά που -όπως σήμερα- κλείνει ο βασικός οδικός άξονας εξόδου από το λιμάνι και την πόλη, ταλαιπωρείται μια ολόκληρη γειτονιά και δεν μπορεί να ξεκινήσει τα δρομολόγια του το τραμ στον Πειραιά, καθώς οι γραμμές του εφάπτονται σχεδόν του επικίνδυνου κτιρίου. Οφείλω δε να τονίσω ότι όλοι οι φορείς της πόλης, Δήμος, Αντιπεριφέρεια, Τροχαία Πειραιά, Αστυνομική Διεύθυνση, Πυροσβεστική, έχουμε κοινή άποψη για την αναγκαιότητα ολικής κατεδάφισης. Δυστυχώς κόντρα σε όλους, αλλά κυρίως κόντρα στη λογική, κάποιοι χαρακτηρίζουν το κτιριο ως «έργο τέχνης» και δεν μας επιτρέπουν την ολική κατεδάφισή του. Σε κάθε περίπτωση άμεσα θα ξεκινούν οι εργασίες κατεδάφισης μέρους του κτιρίου, ελπίζοντας ότι θα είναι επαρκείς για την ασφάλεια όλων. Οφείλω να ευχαριστήσω την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη για τις προσπάθειές της προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο η καλύτερη δυνατή λύση. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τον Διοικητή της Τροχαίας Πειραιά κ. Κωνσταντίνο Πετρόπουλο για τις προσπάθειές του».

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ και ΣΧΙΣΤΟ

Για το Σχιστό και την διαχείριση απορριμμάτων αναφέρθηκε αναλυτικά ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, αναλύοντας την κατάσταση με τους όμορους Δήμους, την άποψη του για το ΠΕΣΔΑ

 

Ο «Λόγος και Αντίλογος» είναι μια νέα εκπομπή συμπαραγωγή των εκδοτών Τάκη Μαυρέα (PortoNews) και Απόστολου Καραμπερόπουλου («Κοινωνική»), που ενώνοντας δημοσιογραφικές δυνάμεις δημιουργούν μια άλλη ενημέρωση, δυνατή, δημιουργική και αληθινή. Η εκπομπή προβάλλεται LIVE στο webtv του PortoNews στο youtube κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 16:00 έως τις 18:00 και το Σάββατο 11:00 με 13:00.

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ