Εφημερίδα Κοινωνική

Γεωργιάδης: Mόλις ξεπεραστεί η πανδημία θα υπάρχει σημαντική συνέχεια για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Γεωργιάδης: Mόλις ξεπεραστεί η πανδημία θα υπάρχει σημαντική συνέχεια για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα
23 Απριλίου 2021

Τις τελευταίες εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεργάζεται στενά με τον φορέα που είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό (National Development Reform Commission).

Αυτό ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο 2ο BELT AND ROAD INVEST IN GREECE 2021 FORUM, που διεξήχθη διαδικτυακά.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των διοργανωτών, ο υπουργός ανέφερε την εκτίμησή του ότι μόλις ξεπεραστεί η πανδημία θα υπάρχει σημαντική συνέχεια για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε συνοπτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση ώστε να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις, καθώς και τα κίνητρα που παρέχονται στους επενδυτές. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη θέση της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Ο κ. Παπαθανάσης έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στέκει αρωγός στους επενδυτές, κατά συνέπεια και για τους Κινέζους επενδυτές, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω οι επενδύσεις στη χώρα.

Τη σημασία της ανάπτυξης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, μέσω των οικονομικών, πολιτιστικών, τουριστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής.

Ο γενικός γραμματέας, αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, επισήμανε ότι διαθέτουν μεγάλη δυναμική και έχουν ως στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, την προώθηση των επενδύσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα.

Την πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα εκπροσώπησε στο φόρουμ ο Wang Qiang, ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του:

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύ καλός φίλος και συνεργάτης της Κίνας, οι δύο χώρες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην πολιτική υποστήριξη, προωθούν το κοινό συμφέρον και την win-win συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο. Το περασμένο έτος αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της πανδημίας η Κίνα με την Ελλάδα ξεπέρασαν τις δυσκολίες μαζί, η παραδοσιακή φιλία ενισχύθηκε περισσότερο και η στρατηγική συνεργασία έγινε ακόμα βαθύτερη δημιουργώντας ένα πιο στέρεο έδαφος για τις δύο χώρες να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε διάφορα πεδία μετά την πανδημία. Το 2021 είναι ένα έτος με ιδιαίτερη σημασία. Τον Μάρτιο η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της, τον Ιούνιο η Κίνα γιορτάζει τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αυτό το έτος η ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει το πρόγραμμα Greece 2.0 ώστε να συνεχίσει να βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον και να αυξήσει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Παράλληλα η κυβέρνηση της Κίνας ξεκινάει να εφαρμόσει το 14ο πενταετές πλάνο για να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι, χτίζοντας μία μοντέρνα σοσιαλιστική χώρα. Οι αναπτυξιακές στρατηγικές της Ελλάδας και της Κίνας είναι εξαιρετικά παρόμοιες. Επιπρόσθετα στα παραδοσιακά πεδία, υπάρχει μεγάλος χώρος για συνεργασία σε αναδυόμενους κλάδους όπως η τεχνολογική καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη οικονομία».

Το ίδιος στέλεχος της πρεσβείας αναφέρθηκε και στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι δύο σημαντικές δυνάμεις στον κόσμο. Μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να επιτύχουμε μια win-win κατάσταση. Η οικονομική και εμπορική συνεργασία αποτελεί σημαντικό μέρος των σχέσεων Κίνας-ΕΕ και οι Κινέζοι και Έλληνες επιχειρηματίες ήταν πάντα η νέα δύναμη για την προώθηση της φιλικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας και Κίνας-ΕΕ. Ο πρόεδρος Xi Jinping τόνισε πρόσφατα κατά την επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι τρέχουσες σχέσεις Κίνας-ΕΕ αντιμετωπίζουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς και διάφορες προκλήσεις. Πρέπει να κατανοήσουν τη γενική κατεύθυνση και τον κύριο τόνο της ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΕΕ από στρατηγική άποψη. Ελπίζω ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους, θα προχωρήσουν, θα μετατρέψουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα εμβαθύνουν και θα επεκτείνουν την πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς».

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ