
Ο Άκης Μπελεγρίνης είναι Ενωσιακός προπονητής Κυκλάδων για το ηλικιακό τμήμα Κ/14. Ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, αλλά από το 2011 έχει επιλέξει να εργάζεται στο νησί της Σύρου ως προπονητής σε τοπικές ποδοσφαιρικές ακαδημίες του νησιού. Τα τελευταία χρόνια, όπως προαναφέραμε, βρίσκεται στο Τιμ των Μικτών ομάδων στην περιφέρεια των Κυκλάδων. «Στην πιο δύσκολη της Ευρώπης, όσον αφορά το ποδόσφαιρο», όπως λέει ο ίδιος, «αφού έχει κανείς να αντιμετωπίσει πολλά μποφόρ, φουρτούνες, δύσκολα ταξίδια, απαγορευτικά και άλλα παρόμοια!» Μιλήσαμε με τον 40χρονο τεχνικό και σας μεταφέρουμε αμέσως όλα όσα ειπώθηκαν…
- Κύριε Μπελεγρίνη, είστε σίγουρα από τους προπονητές που έχουν ένα δύσκολο και ιδιαίτερο ρόλο! Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για αυτό;
Ανήκω στο Τιμ των προπονητών που ασχολούνται με τις Μικτές ομάδες των Κυκλάδων. Εγώ έχω συγκεκριμένα την Κ/14. Μιλάμε δηλαδή για την προεπιλογή των μικρών Εθνικών ομάδων. Οι Μικτές στην ουσία είναι ο προθάλαμος για τις Εθνικές ομάδες της χώρας στις μικρές ηλικίες…
- Ποια είναι η ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή της χώρας;
Ως Ενωσιακός προπονητής παρακολουθώ ποδοσφαιριστές από 18 διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων! Πιστεύω ότι ο Νομός Κυκλάδων είναι ο πιο δύσκολος Νομός της Ευρώπης όσον αφορά το ποδόσφαιρο! Αντιμετωπίζουμε αντίξοες καιρικές συνθήκες και υπάρχουν πολλά απαγορευτικά κατά τη διάρκεια του Χειμώνα! Παρ” όλα αυτά, επειδή ταξιδεύω σε πολλά διαφορετικά νησιά, βλέπω με τα μάτια μου να υπάρχουν πολλά ταλέντα εδώ!
- Εσείς που έχετε παίξει ποδόσφαιρο, κόουτς;
Ξεκίνησα στον ΑΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ σαν δεξί μπακ. Έπαιξα εκεί τρία χρόνια και γεύτηκα πολλές επιτυχίες! Ανεβήκαμε διαδοχικά από την Δ” στην Γ” και από εκεί στην Β” εθνική! Στη συνέχεια με προπονητή τον κύριο Τάκη Λεμονή ήρθα στην ΚΑΛΛΙΘΕΑ που τότε είχε ανέβει στην Super League. Συνέχισα στον ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ για τρία χρόνια με προπονητή τον Τσιώλη, και καταφέραμε επίσης να ανέβουμε στην Super League! Μέχρι το 2011 είχα παίξει ακόμα σε ΔΙΑΓΟΡΑ ΡΟΔΟΥ, ΚΟΡΙΝΘΟ και ξανά στον ΑΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. Εκείνη τη χρονιά αποφασίσαμε να έρθουμε οικογενειακώς στη Σύρο και έκλεισα την καριέρα μου στα τοπικά πρωταθλήματα, αγωνιζόμενος με τον ΑΟ ΣΥΡΟΥ και τον ΑΟ ΠΑΓΟΥ…
- Μια ομολογουμένως πολύ πλούσια καριέρα! Ξεχωρίζετε κάποιο στιγμιότυπο που σας έμεινε χαραγμένο στη μνήμη;
Την πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στο νέο Καραϊσκάκη! Ήταν το 2005 σε ένα φιλικό που έδωσε η ΚΑΛΛΙΘΕΑ, στην οποία αγωνιζόμουν τότε, εναντίον του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Είχαμε χάσει αν θυμάμαι καλά 4-2 και είχαν κάνει ντεμπούτο τότε με την ερυθρόλευκη φανέλα οι Τουρέ και Μπαμπαγκίντα! Δεν σας κρύβω ότι ήμουν συγκινησιακά φορτισμένος γιατί υποστηρίζω τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και είχα εκατοντάδες φίλους και γνωστούς στην εξέδρα που έβλεπαν το παιχνίδι!
- Πότε αρχίσατε, κύριε Μπελεγρίνη, να εργάζεστε ως προπονητής;
Όταν ήρθα στη Σύρο είχα ήδη αποκτήσει τα διπλώματα C’ και B” της UEFA, όποτε ξεκίνησα αμέσως την προπονητική. Δούλεψα σε τοπικές ακαδημίες ποδοσφαίρου στο νησί. Συνεργάστηκα με τις ακαδημίες του ΑΟ ΠΑΓΟΥ, του ΑΟ ΒΗΣΣΑ, και τα τελευταία χρόνια ανέλαβα Ενωσιακός προπονητής…
- Εσείς έχετε την Κ/14. Τι άλλο ηλικιακό τμήμα υπάρχει;
Υπάρχει ακόμα η Κ/12 την οποία έχει ο συνάδελφος Βαγγέλης Γατσέλος που ζει και εργάζεται στην Σαντορίνη…
- Ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;
Θέλω να ολοκληρώσω τη συνεργασία μου με την ΕΠΣ Κυκλάδων και να αποκτήσω το δίπλωμα UEFA A’. Με ενδιαφέρει να προπονήσω μελλοντικά κάποια αντρική ομάδα, αλλά δεν είναι η άμεση προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή…
- Πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στις Κυκλάδες, σε σχέση με το ποδόσφαιρο;
Είναι δύσκολα τα πράγματα. Και όταν θα ανοίξουν πάλι τα γήπεδα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας! Θα αποτελεί πρόκληση να εντάξουμε και πάλι τα παιδιά στο κοινωνικό σύνολο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια κοινωνική αποστασιοποίηση…
- Είπατε προηγουμένως ότι ο Νομός Κυκλάδων είναι ο πιο δύσκολος Νομός της Ευρώπης. Το εννοείτε αυτό;
Απολύτως! Ακόμα και για προπόνηση μαζευόμαστε πολύ δύσκολα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιλογές ποδοσφαιριστών από 12 νησιά. Υπάρχουν συνεχή ταξίδια! Παρ” όλα αυτά, φέτος από την Κ/14 ξεπήδησε ένα αυθεντικό ταλέντο, ο Γιάννης Τσιφούτης, που πήρε μεταγραφή σε ακαδημία πρωτοκλασάτης ομάδας της Super League! Αυτό δείχνει ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά…
- Το είναι αυτό που τονίζετε στους νεαρούς ποδοσφαιριστές σας;
Δουλεύουμε πολύ πάνω στη νοοτροπία! Γενικά στην Ελλάδα θέλουμε πολύ δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Εκτός από ποδοσφαιριστές, μια ακαδημία ποδοσφαίρου πρέπει να παράγει αυριανούς διαιτητές, παράγοντες και φιλάθλους! Ακόμα και οι γονείς χρειάζονται εκπαίδευση! Εμείς φροντίζουμε να παίζουν όλα τα παιδιά και να περνάνε καλά. Δουλεύουμε για τα παιδιά, όχι για εμάς. Δεν είναι οι νίκες που μας ενδιαφέρουν σε αυτές τις ηλικίες…
- Πώς είναι η καθημερινότητά σας, κύριε Μπελεγρίνη, σαν Ενωσιακός προπονητής;
Κάθε Σαββατοκύριακο έχω ταξίδι σε ένα διαφορετικό νησί! Το τελευταίο νησί που είχα επισκεφτεί πριν κλείσουν οι ακαδημίες λόγω covid-19 ήταν η Άνδρος. Ανακαλύπτουμε ποδοσφαιρικά «διαμαντάκια» σε κάθε Κυκλαδονήσι! Ακόμα και σε νησιά που δεν διεξάγονται πρωταθλήματα, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι. Για παράδειγμα στην Κίμωλο δεν υπάρχει ούτε ένα γήπεδο! Θα ήθελα να συζητήσουμε με τους ανθρώπους εκεί πώς μπορεί να κατασκευαστεί κάποιο γήπεδο, ώστε να αποτελέσει το κίνητρο για τη δημιουργία κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Κάθε μακρύ ταξίδι αρχίζει από το πρώτο βήμα…
- Ποια νησιά στις Κυκλάδες έχουν τις καλύτερες υποδομές;
Η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Νάξος έχουν τουλάχιστον δύο γήπεδα. Δύο γήπεδα υπήρχαν και στη Σύρο, πριν γίνουν κάποιες κατολισθήσεις και κλείσει το ένα από αυτά…
- Επάνω στο παιχνίδι, πώς αντιμετωπίζετε τα πράγματα, κόουτς;
Δίνω στα παιδιά μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Ξέρετε, μερικές φορές ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι πρώτα απ’ όλα παιχνίδι, και πως κι εμείς ήμασταν κάποτε παιδιά! Σε κάθε αγώνα τα ίδια τα παιδιά είναι αυτά που δίνουν τις απαραίτητες λύσεις. Με εκπλήσσουν ευχάριστα πάρα πολλές φορές!
- Δεν το ακούμε από πολλούς προπονητές αυτό…
Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι προπονητές είναι πολλές φορές δέσμιοι της αρρωστημένης νοοτροπίας που υπάρχει. Στην Αγγλία για να φύγει ένας προπονητής πρέπει να κάνει… 100 ήττες! Εδώ φεύγεις στο πρώτο άτυχο αποτέλεσμα. Όπως και ο ρόλος του Τεχνικού Διευθυντή είναι παρεξηγημένος. Στο εξωτερικό ο Τεχνικός Διευθυντής έχει δίπλωμα ισάξιο με του προπονητή για να μπορεί να τον κρίνει. Εδώ συμβαίνουν μυστήρια πράγματα…
- Πάντως έχετε τη φήμη πολύ ήσυχου προπονητή!
Πολλοί μου λένε ότι «δεν σε έχουμε ακούσει ποτέ να διαμαρτύρεσαι!». Μα αν αρχίσω εγώ να διαμαρτύρομαι στον διαιτητή, θα δώσω εντελώς λάθος παράδειγμα στους ποδοσφαιριστές μου! Το παιδί σε αντιγράφει! Προσωπικά, με απασχολεί η επόμενη μέρα, το αύριο των παιδιών…
- Κύριε Μπελεγρίνη, νομίζω ότι μας έχετε καλύψει! Θέλετε να πείτε κάτι τελευταίο;
Ήθελα να πω ότι χρειάζεται να γίνει μια ενημέρωση από την ΕΠΟ σχετικά με τις μικρές ηλικίες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 35% των παιδιών σε κάποια μεγάλη ποδοσφαιρικά χώρα δεν θα επανέλθουν στον αθλητισμό μετά την πανδημία! Είναι σοβαρό το ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να μη χαθεί το ενδιαφέρον των παιδιών για τον αθλητισμό!
- Σας ευχαριστούμε πολύ κόουτς! Ευχόμαστε από την καρδιά μας κάθε επιτυχία στο δύσκολο αυτό έργο που έχετε αναλάβει…
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς τη χρήση ενεργής πηγής (link)