Εφημερίδα Κοινωνική

Το Twitter της… Ελληνικής Επανάστασης!

 Breaking News

Το Twitter της… Ελληνικής Επανάστασης!
13 Μαρτίου 2021

Πότε ύψωσαν για πρώτη φορά το λάβαρο της Επανάστασης οι Έλληνες της Πάτρας; Πότε κέρδισε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης την πρώτη σημαντική νίκη επί των Οθωμανών; Πώς κράτησε κρυφή τη δράση της η Φιλική Εταιρεία από τους κατασκόπους και πληροφοριοδότες του Σουλτάνου; Και πώς θα ήταν αν μαθαίναμε όλα τα γεγονότα του 1821 σχεδόν σε πραγματικό χρόνο;

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φέρνει το «χθες» στο «σήμερα»!
Το Twitter, ένα σχεδόν ειδησεογραφικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλη αμεσότητα, γίνεται το όχημα για να «ζήσουμε» όλα τα γεγονότα του έτους 1821, λεπτό προς λεπτό, σαν να συμβαίνουν σήμερα. Ιστορικά γεγονότα, μάχες, συναντήσεις, βιογραφικά στοιχεία, αφηγήσεις αγωνιστών, εικονογραφικό υλικό παρουσιάζονται σε διαρκή ροή στον ειδικό λογαριασμό «Η Επανάσταση – 1821 Live», @Eidiseis1821. Κάθε tweet αποτελεί προϊόν ιστορικής έρευνας, βασισμένο σε μαρτυρίες αγωνιστών και πρωτογενείς πηγές, ανασυνθέτοντας την εικόνα του πρώτου έτους της Ελληνικής Επανάστασης.

Για το αγγλόφωνο κοινό δημιουργήθηκε o αντίστοιχος λογαριασμός, The Greek Revolution 1821 Live, @News1821.
Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης ανέλαβε η Long Run Productions. Με την ιστορική έρευνα ασχολείται ο Ηλίας Πανταζής, ιστορικός με ειδίκευση στη Δημόσια Ιστορία, και η Βάλλια Ράπτη, επιστημονική συνεργάτιδα του Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ.

Μια ακόμα δραστηριότητα του Ιδρύματος στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, μας μεταφέρει στο παρελθόν με έναν «επαναστατικό» τρόπο, για να θυμηθούμε όσα γνωρίζαμε και να μάθουμε όσα δεν ξέραμε!

 

Στη φωτο: Οι τέσσερις καπετάνιοι του Μωριά: Κολοκοτρώνης, Γιατράκος, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Νικηταράς. Πηγή: Travelogues


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ