Εφημερίδα Κοινωνική

Lockdown – Άνοιγμα σε… δόσεις: Το σχέδιο για το λιανεμπόριο – Πότε θα βγουν τραπεζάκια έξω σε εστιατόρια και καφετέριες

 Breaking News

Lockdown – Άνοιγμα σε… δόσεις: Το σχέδιο για το λιανεμπόριο – Πότε θα βγουν τραπεζάκια έξω σε εστιατόρια και καφετέριες
21 Μαρτίου 2021

Την ώρα που τα κρούσματα καθημερινά κινούνται σε πολύ υψηλούς αριθμούς και το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά λόγω των αυξημένων εισαγωγών και των σχεδόν 700 διασωληνωμένων, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» και να ανοίξει σταδιακά την αγορά, δηλαδή δραστηριότητες που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και στην ψυχολογία των πολιτών.

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ανοίγουν και πάλι κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, γεγονός που προμηνύει θετικές εξελίξεις τόσο για το λιανεμπόριο όσο και για την εστίαση.

Ωστόσο, τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη και όλα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Το σχέδιο για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Με τα τωρινά δεδομένα, το να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 29 Μαρτίου φαντάζει δύσκολο, με τη Δευτέρα 5 Απριλίου να είναι πιο πιθανή, με σκοπό να δουλέψουν τα καταστήματα και για το Πάσχα.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, μόνο από τα κατεβασμένα ρολά στο λιανικό εμπόριο έχουν χαθεί από την αγορά περί τα 7 δισ. ευρώ με το μηνιαίο κόστος να ανέρχεται μόνο για τα ταμεία του Δημοσίου στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η εστίαση οι απώλειες θα είναι πολλαπλάσιες. Μάλιστα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, συνολικά ο χαμένος τζίρος των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας έφτασε τα 41,6 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα στην αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων εναλλακτικά σχέδια για την επαναλειτουργία της αγοράς και ήδη σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καθολική αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο, τηρουμένων των μέτρων, η αγορά παίρνει μικρές ανάσες.

Για τον λόγο αυτόν το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται πλέον στο άνοιγμα δραστηριοτήτων σε διαφορετικές φάσεις μέχρι την καθολική λειτουργία του συνόλου της αγοράς.

Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές, αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων πιθανή ημερομηνία είναι η 29η Μαρτίου αλλιώς θα μετατεθεί για μία εβδομάδα αργότερα.

Για τον σκοπό αυτόν θα ενεργοποιηθεί ένας αριθμός SMS, το 13032, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τρεις ώρες ώστε να πραγματοποιούν τις αγορές τους. Η χρήση του συγκεκριμένου αριθμού SMS θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά την ημέρα και ο σχεδιασμός είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με την περιοχή στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να κινηθούν για να κάνουν τα ψώνια τους.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Στη συνέχεια, εντός Απριλίου, και πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει πετύχει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, με την εστίαση να βγάζει τραπεζάκια έξω περίπου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα και μόνο σε εξωτερικούς ή καλά αεριζόμενους ημιυπαίθριους χώρους.

Στόχος είναι, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα ώστε να μην οδηγηθεί ξανά σε λουκέτο η αγορά.

Ως πρώτη ημερομηνία, αλλά πάντα υπό εξέταση και με βάση το πώς θα κινηθεί η πανδημία, για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, ακούγεται η 19η Απριλίου. Με τα τραπεζάκια έξω και χωρίς κανέναν συνωστισμό που θα επιβάρυνε την κατάσταση.

Η λειτουργία των επιχειρήσεων σε όλες τις δραστηριότητες θα γίνει με μέτρα που προβλέπουν αναλογία πελατών με βάση τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων, χρήση μάσκας και απολυμαντικών μέσων από εργαζομένους και πελάτες, αλλά και συχνά τεστ Covid για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων.

Στην τελευταία φάση και ειδικότερα εντός Μαΐου θα ανοίξει και ο τουρισμός, η λειτουργία των επιχειρήσεων του οποίου θα γίνει με βάση συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ