Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός: Σαρώνουν οι μεταλλάξεις – Αγωνία για την Αττική – Μάχη με το χρόνο τα νοσοκομεία

 Breaking News

Κορωνοϊός: Σαρώνουν οι μεταλλάξεις – Αγωνία για την Αττική – Μάχη με το χρόνο τα νοσοκομεία
05 Μαρτίου 2021

Μάχη με το χρόνο δίνει η Αττική και τα νοσοκομεία της από την ισχυρή πίεση του κορωνοϊού, τα μεταλλαγμένα στελέχη του οποίου σε αυτό το τρίτο επιδημικό κύμα έχουν “σαρώσει”.

Η εβδομάδα που τελειώνει ήταν η χειρότερη του 2021 μέχρι τώρα, οδηγώντας ειδικούς και κυβέρνηση μπροστά από επιπλέον μέτρα. Τα επίπεδα των κρίσιμων δεικτών που καταγράφονται αυτές τις ημέρες έχουν να καταγραφούν από τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η μεγάλη διαφορά του τρίτου κύματος σε σχέση με τα προηγούμενα είναι ότι “φούντωσε” εν μέσω περιορισμών, καθώς το πρώτο δίμηνο του έτους απελευθερώνονταν ή έκλειναν κυρίως οι δραστηριότητες που σχετίζονται μόνο με το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Η έξαρση οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών που αύξησαν κατά 15% – 20% τη διασπορά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αττικής, που διατηρεί σχεδόν τις μισές μολύνσεις από το σύνολο σε καθημερινή βάση. Χθες στο Λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 1051 κρούσματα κορωνοϊού. Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση έχει το κέντρο της Αθήνας – 254 περιστατικά χθες – όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα θετικά δείγματα στο “βρετανικό” μεταλλαγμένο στέλεχος.

Πιο αναλυτικά, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 1006 κρούσματα της “βρετανικής” μετάλλαξης στην Αττική, από τα οποία τα 391 στο κέντρο. Ακόμη ένα παράδειγμα της συσχέτισης αυξημένης διασποράς με κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών αποτελεί το Ρέθυμνο. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά περιοχή, μετά από ολόκληρη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με τα περισσότερα κρούσματα της “βρετανικής” μετάλλαξης – 46 έως χθες – και παράλληλα παρουσιάζει μια αυξημένη επίπτωση από τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι το Ρέθυμνο την εβδομάδα 22 με 28 Φεβρουαρίου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη κατέγραψε αύξηση κατά 337% του ιικού φορτίου στα λύματα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας των Λυμάτων.

Ενδεικτικό της της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι στις 25 Φεβρουαρίου, των θετικών σε αυτή δειγμάτων ανερχόταν στα 990, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 68,4% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Χθες, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων του Sars-CoV-2 ανακοίνωσε συνολικά 1667 περιστατικά της “βρετανικής” μετάλλαξης. Την αγωνία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών εντείνει η ταυτοποίηση και άλλων 21 κρουσμάτων με το στέλεχος της “νοτιοαφρικανικής” μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48 περιστατικά του “νοτιοαφρικανικού” μεταλλαγμένου στελέχους, εκ των οποίων τα 41 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 5 στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ένταση της επιδημίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, και οι προβλέψεις για τους λεγόμενους “σκληρούς” δείκτες είναι δυσοίωνες. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προβλέπουν περαιτέρω αύξηση τόσο των διασωληνωμένων όσο και των θανάτων. Εως χθες ο αριθμός των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ήταν 449 και μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκε κατά … 80% – στις 4 Φεβρουαρίου ήταν 249. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ειδικές όπως οι ΜΕΘ 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων περισσότεροι από 1500 βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ