Εφημερίδα Κοινωνική

Από τα μέσα Απριλίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ΑΕΙ

 Breaking News

Από τα μέσα Απριλίου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ΑΕΙ
13 Μαρτίου 2021

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τα βίαια επεισόδια σε δρόμους και πλατείες είχε ξεκινήσει από τα Πανεπιστήμια, όταν ομάδες φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών προχώρησαν σε καταλήψεις προκαλώντας αρκετές φορές φθορές και πυροδοτώντας την αντίδραση των πρυτανικών αρχών που στην περίπτωση του ΑΠΘ, συνομίλησαν με τον Εισαγγελέα που κάλεσαν την αστυνομία, η οποία προέβη σε συλλήψεις αλλά στη συνέχεια οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

Κορυφαίος πανεπιστημιακός παράγοντας εξέφραζε την άποψη ότι «αν έχουμε καταλήψεις τώρα με τα Πανεπιστήμια να μη λειτουργούν φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν θα ανοίξουν». Για τον λόγο αυτό αλλά και για να προστατεύσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ιδρυμάτων.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, δηλαδή η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που έχει ήδη θεσμοθετηθεί από τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα στελεχωθεί και θα αναλάβει δράση από την αρχή του ερχόμενου ακαδημαϊκού έτους, όπου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα περιπολούν και σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να πάρουν εντολές για το πώς θα κινηθούν.

Όμως για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν, από τις 15 Απριλίου και μετά θα εγκατασταθούν οι πρώτες ομάδες πανεπιστημιακής αστυνομίας σε Ιδρύματα. Οι πρώτες ομάδες, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα εγκατασταθούν, κυρίως σε Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα στελεχωθούν από τις υπάρχουσες δυνάμεις της αστυνομίας καθώς το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους άνδρες που θα στελεχώσουν την ΟΠΠΙ βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο ίδιος πανεπιστημιακός παράγοντας πρόσθετε οτι «μέχρι να γίνει η προκήρυξη και να υπάρχει πρόσληψη εμείς θα είμαστε στο έλεος των καταλήψεων και πάσης φύσεων ‘’μπαχαλάκηδων’’ που έχουν δει τα Πανεπιστήμια ως ξέφραγο αμπέλι».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ