Εφημερίδα Κοινωνική

Τα σενάρια για την παράταση του lockdown στην Αττική και τον Μάρτιο και On/off για ένα δίμηνο – Οι θέσεις των ειδικών

 Breaking News

Τα σενάρια για την παράταση του lockdown στην Αττική και τον Μάρτιο και On/off για ένα δίμηνο – Οι θέσεις των ειδικών
11 Φεβρουαρίου 2021

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη να έκανε λόγο για lockdown στην Αττική διάρκειας δύο εβδομάδων, ωστόσο ήδη άρχισαν τα σενάρια για την παράτασή του, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο.

Η κυβέρνηση πήρε μια δύσκολη απόφαση, προχωρώντας στην επιβολή του αυστηρού lockdown στην Αττική για δυόμιση εβδομάδες. Τα νέα μέτρα με κλειστά σχολεία, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, καθώς και αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να παραταθούν.

Κορυφαίος υπουργός δήλωσε στο NEWPOST την Τρίτη χαρακτηριστικά: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με on off θα πάμε μέχρι τέλη Απριλίου».

Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι ακολουθεί ένα δίμηνο κατά το οποίο η βεντάλια των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει:

«Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, ειδικοί επισημαίνουν, ότι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες, προσθέτοντας ωστόσο, πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που είχε επιβληθεί αυστηρό lockdown, αυτό, παρατάθηκε πέραν του διαστήματος που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ευμετάβλητα τα δεδομένα

Όπως εξάλλου, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν από αύριο, η απόφαση για τους πρόσθετους περιορισμούς βασίστηκε σε δύο δεδομένα: την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου οι δομές υγείας σταδιακά γεμίζουν, και τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Αυτά τα δύο δεδομένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «μας θέτουν σε επιφυλακή».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιθέσεις του κοροναϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς, «σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά», ενώ προσέθεσε ότι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό, επελέγη η τακτική επισκόπηση και η ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

«Γιατί μπορεί η χώρα μας να αντιστέκεται μέχρι στιγμής αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, γνωρίζουμε, όμως, όλοι πόσο ευμετάβλητα είναι τα δεδομένα και πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η υφιστάμενη επιδημιολογική εικόνα. Στόχος είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Γι’ αυτό και προχωράμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων τώρα, ώστε να προλάβουμε τον κίνδυνο. Γιατί η βεντάλια των περιορισμών ανοίγει και κλείνει ανάλογα με το επίπεδο του συναγερμού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Στην εκτίμηση ότι δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες προχώρησε ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής αναφέροντας συγκεκριμένα το ζήτημα τη μάσκας.

Εξήγησε ότι στην επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας, καθώς υπάρχουν κενά και οι πολίτες δεν τις φορούν σωστά. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μίλησε για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Υπέρ της διπλής μάσκας τάχθηκε και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή τονίζοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι το λαιμό.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική.

Μιλώντας για το σκληρό lockdown στην Αττική ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι η απόφαση ελήφθη γρήγορα καθώς παρατηρήθηκε γρήγορη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και της πληρότητας στις ΜΕΘ καθώς από 55% πριν από λίγες ημέρες έφτασαν στο 63% και τώρα στο 72%.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι η κατάσταση στην Αττική δεν είναι τραγική «είναι όμως πολύ ανησυχητική» καθώς αρκετά κρούσματα νοσούν σοβαρά και μπαίνουν στα νοσοκομεία. «Αν είχαμε μεγαλύτερη δυνατότητα για νοσηλεία θα ήμασταν πιο χαλαροί», πρόσθεσε. Προσπαθούμε να είμαστε μπροστά από τον ιό, «αλλά μερικές φορές μας υπερβαίνει η δυνατότητά του να διασπείρεται» τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι υπάρχει πλέον το πλεονέκτημα των εμβολιασμών που αυξάνονται συνεχώς, καθώς οι εμβολιασμένοι δεν καταλήγουν στα νοσοκομεία και από την άλλη φαίνεται πως μεταδίδουν 67% λιγότερο τον ιό.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι το βασικό στοιχείο που οδήγησε στην απόφαση για lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ήταν η δραματική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Αυτό ήταν το καινούργιο. Αυτά τα πράγματα πρέπει κανείς να τα προλαμβάνει πολύ νωρίς» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σχολιάζοντας την διάρκεια του lockdown ο κ. Βατόπουλος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά απαντώντας «καταρχήν για 14 ημέρες το lockdown ελπίζουμε να μαζευτεί το πράγμα, θα δούμε. Έχει σημασία η υιοθέτηση της νέας κατάστασης από τους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο «και την Παρασκευή πολλοί από εμάς λέγαμε ότι από τότε έπρεπε να γίνει lockdown. Επικράτησε η άποψη να περιμένουμε μερικές ημέρες και αποδείχθηκε ότι δεν είχε νόημα», είπε.

Αυτή τη βδομάδα θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα, όσον αφορά τα κρούσματα, ενώ από την επόμενη βδομάδα, πιθανόν στα μέσα της, θα δούμε τα αποτελέσματα του lockdown, είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής τόνισε ότι αν πάμε στις 80.000-100.000 τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τα κρούσματα, ωστόσο, εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown ο κ. Σαρηγιάννης , μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είναι προτιμότερο να διαρκέσει τρεις βδομάδες. «Το θέμα είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Εκεί δεν έχουμε πολύ καθαρή εικόνα.»

Για το αν θα έχουμε αποτελέσματα, είπε ότι «έχουμε το περιθώριο να έχουμε αποτελέσματα πριν φτάσει το σύστημα σε κρίση». Επίσης, αν κλείσουν οι δραστηριότητες και έχουμε αύξηση τηλεργασίας, θα μειωθεί η κινητικότητα. Τέλος, είπε ότι «μάλλον αυτό το γενικευμένο lockdown θα είναι και το τελευταίο», ειδικά από τη στιγμή που πλησιάζουμε την άνοιξη.

ΠΗΓΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ