Εφημερίδα Κοινωνική

Σεξουαλική κακοποίηση στο θέατρο: Ποιες υποθέσεις πάνε στο δικαστήριο και ποιες στο αρχείο

Σεξουαλική κακοποίηση στο θέατρο: Ποιες υποθέσεις πάνε στο δικαστήριο και ποιες στο αρχείο
09 Φεβρουαρίου 2021

Το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνουν πλέον οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του θεάτρου με στόχο την απόδοση ποινικών ευθυνών. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς χθες δυο ξεχωριστές καταγγελίες για ισάριθμα περιστατικά σεξουαλικής βίας και κακοποίησης έφτασαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και πιο συγκεκριμένα στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η πρώτη καταγγελία κατατέθηκε στην εισαγγελία με την μορφή μήνυσης. Η δεύτερη είναι εις γνώση της εισαγγελίας όχι όμως ακόμη μέσα από κάποιο επίσημο δικόγραφο, αλλά λόγω της δημοσιότητας που έλαβε. Μια δημοσιότητα που δεν αποκλείεται να προκαλέσει, όπως ειπώθηκε, ακόμη και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής. Και όλα αυτά την ώρα που η εμβληματική δικογραφία με τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησή της (βιασμό) τέθηκε, όπως αναμένονταν, λόγω παραγραφής των αδικημάτων, στο αρχείο.

Πιο συγκεκριμένα, χθες, στην εισαγγελία Πρωτοδικών κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση. Η μήνυση κατατέθηκε από άνδρα και στρέφεται κατά σκηνοθέτη του θεάτρου. Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον σκηνοθέτη όταν ήταν 15 ετών. Τα αδικήματα τα οποία περιγράφονται στην μήνυση είναι τουλάχιστον τρία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες: Βιασμός, αποπλάνηση, κατάχρηση σε ασέλγεια. Τα καταγγελλόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα πριν από 15 έτη και εφόσον ο εισαγγελέας διαπιστώσει ότι πράγματι τελέστηκαν επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά την μήνυση προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ζητήματα παραγραφής των αδικημάτων που καταγγέλλονται ή κάποια από αυτά είναι ακόμη «ζωντανά».

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στις σοβαρότατες καταγγελίες στις οποίες προέβη με συνέντευξή του σε ιστοσελίδα, πρώην ηθοποιός ο οποίος ανέφερε ότι όταν ήταν 19 ετών κακοποιήθηκε βάναυσα από γνωστό σκηνοθέτη του θεάτρου. Πρόκειται δηλαδή για καταγγελία όπου το θύμα σε αντίθεση με την προηγούμενη περίπτωση ήταν κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος ανήλικος, ενώ σε αυτή την περίπτωση ενήλικος.

«Αναμένουμε να παρέμβει η Εισαγγελία»

Τα όσα καταγγέλλονται με την συγκεκριμένη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «2020mag», σοκάρουν. Ο καταγγέλλων αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο σκηνοθέτης τον κακοποίησε σεξουαλικά με μεταλλική ράβδο και τον ανάγκασε να κάνει στον ίδιο και σε ένα συνομήλικο του στοματικό έρωτα. Ο δικηγόρος του άνδρα αυτού, Γ. Βλάχος, δήλωσε ότι ο εντολέας του αναμένεται πλέον την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας. Αν, όμως, η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, ο εντολέας του έχει επιφυλαχθεί να κινηθεί ο ίδιος νομικά σε βάρος του σκηνοθέτη και να τον κατονομάσει στις αρμόδιες αρχές. «Ο εντολέας μου έχει πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας των καταγγελιών του. Από την άλλη επειδή είναι βαρύτατα εγκλήματα, που έχει υποστεί, αφορούν όμως την προσωπική του ζωή, επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να διατηρήσει αυτή τη στιγμή το πρόσωπό του και το όνομά του έξω από τη δημοσιότητα» επισήμανε ο κ. Βλάχος και προσέθεσε: «Από την άλλη, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να επιδείξει τα αντανακλαστικά που προσφάτως έχει επιδείξει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και να κινηθεί αυτεπαγγέλτως, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία για να εκτιμήσει τί προκύπτει και για ποια εγκλήματα μπορεί να ασκηθούν διώξεις».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο συνήγορος δεν πρόκειται περί ανώνυμης καταγγελίας, αλλά αποτελεί επιλογή του εντολέα του να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του λόγω της βαθιάς προσωπικής φύσης των εγκλημάτων που καταγγέλλει.

 ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ