Εφημερίδα Κοινωνική

Παύλος Χαϊκάλης: Στα χέρια του ο φάκελος καταγγελιών – Τουλάχιστον πέντε μαρτυρίες για σεξουαλική παρενόχληση

Παύλος Χαϊκάλης: Στα χέρια του ο φάκελος καταγγελιών – Τουλάχιστον πέντε μαρτυρίες για σεξουαλική παρενόχληση
23 Φεβρουαρίου 2021

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα συνεδρίαζε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για τις εξελίξεις των υποθέσεων που έχουν φτάσει στα γραφεία του.

Ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Παύλου Χαϊκάλη, Μανώλη Τρουλη, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι ο φάκελος με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί σε βάρος του ηθοποιού είναι ήδη στα χέρια του, ενώ σήμερα όπως μας περιέγραψε θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με την πορεία των υποθέσεων που προσάπτονται στον καταγγελλόμενο. Ο φάκελος με τις καταγγελίες σε βάρος του ηθοποιού και πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε μαρτυρίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Την ίδια στιγμή, διευκρινιστική ανακοίνωση για την εμπλοκή του καταγγελλόμενου πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή στα σχετικά εργαστηριακά προγράμματα της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας έστειλε το Εθνικό Θέατρο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται «ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων».

«Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Θ. Όπως υπογραμμίζεται, «σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως καλλιτεχνικού διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου. Το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής, ενώ οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική».

Σημειώνουμε ότι το 2017 ιδρύθηκε το Μικρό Εθνικό, η ανανεωμένη Παιδική και Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που απέκτησε τη δική του έδρα στο Ισόγειο Rex. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής εκείνης της περιόδου, ο Στάθης Λιβαθινός, όρισε υπεύθυνη της εν λόγω σκηνής την πολύπειρη στο παιδικό και εφηβικό θέαμα Σοφία Βγαινοπούλου. Ανάμεσα στις δράσεις από το 2017 έως το 2019 πραγματοποιήθηκαν πλειάδα παραστάσεων και εκπαιδευτικών δράσεων. Τον Ιούλιο του 2017 πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά», ένα εβδομαδιαίο θεατρικό εργαστήριο στο οποίο συμμετείχαν έφηβοι πρόσφυγες με συνομηλίκους τους Έλληνες. Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 το πρόγραμμα «Θέατρο στα Ελληνικά» υποστηρίχθηκε από τη Unicef. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τετραήμερα εντατικά θεατρικά σεμινάρια για έφηβους πρόσφυγες. Επιπλέον, τον Μάιο του 2018 παρουσίασε την παράσταση το «Ταξίδι», ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 στο «Θέατρο στα Ελληνικά» συμμετείχε και μια ομάδα από ασυνόδευτα έφηβα κορίτσια από τον Ξενώνα Ζεύξις. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού τον Σεπτέμβριο του 2019 και έκτοτε στο πρόγραμμα του Μικρού Εθνικού δεν συμπεριελήφθησαν παρόμοιες δράσεις.

«Ουρά» οι δικηγόροι

Στο μέτωπο των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ οι εξελίξεις τρέχουν όπως ορίζουν οι διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αρκετοί δικηγόροι πέρασαν το κατώφλι του Σωματείου να παραλάβουν τους επίμαχους φακέλους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν καταγγελίες για αρκετά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία επιφυλάσσεται για τα νόμιμα δικαιώματά του, έστειλε στο ΣΕΗ ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καταγγέλλοντας τη στοχοποίησή του σε ανακοίνωση του Σωματείου, στην οποία τον «φωτογράφιζαν» ως συμμετέχοντα «σε συντονισμένη προσπάθεια, στα όρια της συνωμοσίας, συγκάλυψης συγκεκριμένων απεχθών εγκλημάτων και προσώπων».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ