Εφημερίδα Κοινωνική

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα – «Κόκκινες» Θεσσαλονίκη – Αχαΐα

Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα – «Κόκκινες» Θεσσαλονίκη – Αχαΐα
05 Φεβρουαρίου 2021

Σε στοχευόμενα περιοριστικά μέτρα αλλά όχι σκληρό lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς το 3ήμερο που προηγήθηκε τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπέρασαν κατά πολύ, το «ψυχολογικό» όριο των 1000!

Χθες (04.02.2021) το βράδυ οι λοιμωξιολόγοι παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την εκτίμηση τους για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ενώ το μεσημέρι θα παραδώσουν την τελική εισήγηση τους για τη λήψη και το είδος των μέτρων που προτείνουν στην κυβέρνηση.

Δραματικό παρασκήνιο

Πριν ο πρωθυπουργός πάρει σήμερα την τελική απόφαση, καλείται να σταθμίσει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που επικρατούν μεταξύ των κόλπων των ειδικών αλλά και στα κυβερνητικά γραφεία.

Η μία προσέγγιση είναι ότι θα πρέπει προληπτικά η χώρα να μπει σε αυστηρή καραντίνα, τύπου Μαρτίου του 2020, διάρκειας 2-3 εβδομάδων, ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά του φονικού ιού, η οποία γίνεται ακόμη πιο επιθετική με τις μεταλλάξεις, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Αυτό το σενάριο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κλείσιμο σχολείων και λιανεμπορίου και πιο αυστηρούς όρους στις μετακινήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να έχουν δείξει πολλοί επιστήμονες της Επιτροπής.

Η άλλη προσέγγιση βάζει στη ζυγαριά, από τη μία τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων με τα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα, και από την άλλη την μακρά κόπωση των πολιτών και τις ανάγκες της οικονομίας… Η κατακλείδα είναι ότι υπάρχει χώρος στην παρούσα φάση για συντηρητικά βήματα και ετοιμότητα ακόμη και για ολικό lockdown αν υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ώρα αποφάσεων: Τι αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο Χαρδαλιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθεί έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων και να μην υπάρξει πιο σκληρό lockdown.

Σε αυτό συνηγορούν αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά και ότι το κλειδί είναι οι έλεγχοι και η τήρηση των μέτρων. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός 1000 των κρουσμάτων δεν θα… «εκτιναχθεί» στα ύψη!


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ