Εφημερίδα Κοινωνική

Ερώτηση Χρ. Μπουτσικάκη στη Βουλή για την ανάγκη απλούστευσης της διαδικασίας κλαδέματος ή κοπής δέντρων που αναπτύσσονται σε ακατάλληλα σημεία

Ερώτηση Χρ. Μπουτσικάκη στη Βουλή για την ανάγκη απλούστευσης της διαδικασίας κλαδέματος ή κοπής δέντρων που αναπτύσσονται σε ακατάλληλα σημεία
19 Φεβρουαρίου 2021

Ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς & Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης κατέθεσε σήμερα την υπ’ αρ. 4339/18-2-2021 ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, σχετικά με την ανάγκη απλούστευσης της διαδικασίας για το κλάδεμα ή την κοπή δέντρων που αναπτύσσονται σε ακατάλληλα σημεία.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, η σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε πολλές περιπτώσεις λόγω του ελλιπούς κλαδέματος ή της παράλειψης κοπής δέντρων που εμπλέκονται με τα καλώδια και τις υποδομές του δικτύου, ενώ συγχρόνως η αιφνίδια πτώση δέντρων, πέρα από το κλείσιμο των δρόμων και τη διακοπή της κυκλοφορίας, μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών.

Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η προληπτική κοπή ή ακόμα και το απλό κλάδεμα δέντρων αποβαίνει εξαιρετικά δυσχερές, καθόσον προϋποθέτει την εμπλοκή πολλών διαφορετικών υπηρεσιών (ΟΤΑ, Δασαρχείο, Πολεοδομία, ΔΕΔΔΗΕ) και τήρηση πολύπλοκων και χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με αβέβαιη κατάληξη, ενώ παρατηρείται συχνά το φαινόμενο ούτε οι ίδιοι οι φορείς να μη συμφωνούν μεταξύ τους ποιος είναι αρμόδιος για κάθε περίπτωση (!), με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλές φορές να περάσουν μήνες ακόμα και για να κοπεί ένα κλαδί.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μπουτσικάκης ζητεί να υπάρξει αποσαφήνιση των σχετικών αρμοδιοτήτων και προτείνει συνολική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε, όποτε παρίσταται ανάγκη, τέτοιες ενέργειες να μπορούν να γίνονται απευθείας από την Πολιτική Προστασία του οικείου δήμου, μετά από σχετική απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου και του τοπικού δασονόμου.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ