Εφημερίδα Κοινωνική

Ρένα Δούρου : Βάζουν πάνω από όλα τις μπίζνες – Από την υγεία των πολιτών ως τη διαχείριση των απορριμμάτων

 Breaking News

Ρένα Δούρου : Βάζουν πάνω από όλα τις μπίζνες – Από την υγεία των πολιτών ως τη διαχείριση των απορριμμάτων
11 Ιανουαρίου 2021

Παρέμβαση της Ρένας Δούρου σε εκδήλωση του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΕΒΑ “Η κοινωνία λαβωμένη, δίνει άνισο αγώνα ζωής, με μια εξουσία που εφαρμόζει πολιτικές όπου περισσεύουν ο αυταρχισμός και η ταξικότητα”

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυσιάζει τα πάντα στο βωμό των πολιτικάντικων επιδιώξεών της, βάζοντας τις μπίζνες πάνω από όλα, από την υγεία των πολιτών ως τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μετέχοντας χθες, με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, βουλευτή Σωκράτη Φάμελλο, στη τηλεδιάσκεψη του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΕΒΑ, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

“Η κοινωνία λαβωμένη, δίνει άνισο αγώνα ζωής, με μια κυβέρνηση που εφαρμόζει πολιτικές όπου περισσεύουν ο αυταρχισμός και η ταξικότητα”, υπογράμμισε η Ρ. Δούρου, εξηγώντας ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την πανδημία με αστυνόμευση. Αγνοεί τους ειδικούς, λαμβάνει αποφάσεις για τις ζωές μας με πολιτικάντικο γνώμονα ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι προ των θυρών. Ανεύθυνη, αδιάφορη, ανίκανη, σε όλα τα επίπεδα”. Αναφερόμενη στη σημερινή πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η ίδια παρατήρησε ότι “ξηλώνεται ο περιφερειακός σχεδιασμός της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, ο οποίος χαρακτηριζόταν από χωροταξική δικαιοσύνη, ισότιμη ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης. Μια κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, με σεβασμό στη δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον”.

Βασικά σημεία της παρέμβασης της Ρένας Δούρου

* Η κυβέρνηση εγκαταλείπει επιτελικά τόσο τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής γιατί οι δύο σχεδιασμοί δεν προωθούσαν την καύση και τις ιδιωτικοποιήσεις, έδιναν έμφαση πραγματικά στην κυκλική οικονομία, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, τη Διαλογή στην Πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, την κομποστοποίηση. Προωθούσαν το μόνο μοντέλο που βάζει τέλος στην πληγή των ΧΥΤΑ και ανοίγει το δρόμο για έναν δίκαιο χωροταξικά καταμερισμό της ευθύνης της διαχείρισης των αποβλήτων, μακριά από λογικές «όχι στην αυλή μου» αλλά στην αυλή του γείτονα.

* Στον αντίποδα ο σημερινός σχεδιασμός κυβέρνησης και διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής διατηρεί και επεκτείνει την Φυλή, επιβαρύνει περισσότερο το Σχιστό, προωθώντας ιδιωτικοποιήσεις, εισάγοντας ακόμη και την καύση. Χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία, χωρίς διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας. Με διαδικασίες fast truck. Γυρίζοντας τους δείκτες του χρόνου πίσω, στην πολιτική των φαραωνικών εγκαταστάσεων, των εγγυημένων ποσοτήτων υπέρ των ιδιωτών σε βάρος των δήμων και των πολιτών.

* Ο δραστικός περιορισμός της ταφής των απορριμμάτων είναι το κλειδί του μέλλοντος για λόγους περιβαλλοντικούς, κλιματικούς αλλά και οικονομικούς, δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας. Τα σύγχρονα διακυβεύματα που επιβάλλει η κυκλική οικονομία και τα οποία προωθήσαμε ως Διοίκηση της Περιφέρειας, μέσα από τη σύγκρουση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα που είχαν βολευτεί και κέρδιζαν από την κατάσταση αυτή.

* Αυτό το κοινό μας έργο αποτελεί πλέον πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Μια παρακαταθήκη που είναι η βάση για το εναλλακτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: ένα μοντέλο αποκεντρωμένο, με δημόσιο χαρακτήρα, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην πρόληψη, στη Διαλογή στην Πηγή, στην ανακύκλωση.

* Το τρίπτυχο της δουλειάς μας θα μπορούσε να συνοψιστεί σε: Ενημέρωση, Εγρήγορση, μαζική Ενεργοποίηση των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών.

* Με διάλογο, με διαβούλευση, με δημοκρατικές διαδικασίες, με συμμαχίες για ένα ευρύ μέτωπο με τη συσπείρωση πολλών δυνάμεων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων, παραγωγικών φορέων, συνδικάτων, επιστημόνων, πολιτιστικών φορέων. Κανείς και καμία δεν περισσεύουν.

 

 

 

 

Πηγή

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ