Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ξεσηκώνεται κατά της ιδιωτικοποίησης της Διαχείρισης των Απορριμμάτων

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ξεσηκώνεται κατά της ιδιωτικοποίησης της Διαχείρισης των Απορριμμάτων
18 Ιανουαρίου 2021

«Πυρά» εξαπολύει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για όσα συμβαίνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποφάσεις που περνάνε εν μέσω πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Μετά την έγκριση του νέου Ε.Σ.Δ.Α. (Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων), όπου επιχειρείται η ταχεία ιδιωτικοποίηση όλου του κύκλου της διαχείρισης των αποβλήτων που διαχειρίζονται οι Ο.Τ.Α. και οι Διαδημοτικοί φορείς, έβαλαν στο στόχαστρο την πολυπληθέστερη και με τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών Περιφέρεια, την Αττική. Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) «Δίνει τη δυνατότητα και προτρέπει όλους τους Δημόσιους φορείς της διαχείρισης αποβλήτων, για συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Αυτό αφορά όλα τα επίπεδα διαχείρισης των αποβλήτων (όπως συλλογή, διαλογή, επεξεργασία), εφόσον η συνεργασία αυτή επιτυγχάνει ικανοποιητικό λόγο ποιότητας-κόστους παροχής υπηρεσιών, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Στα έργα που θα υλοποιηθούν εφεξής με Σ.Δ.Ι..Τ, εφόσον επιλεγεί να τεθούν ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες, αυτές θα πρέπει να συνάδουν με τους στόχους του Ε.Σ.Δ.Α. και της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας για την κυκλική Οικονομία.»

Έτσι, χωρίς να χαθεί χρόνος, αποφάσισαν την κατασκευή μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. δυο (2) τεράστιων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 640.000.000 ευρώ: α) «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., στην περιοχή της Φυλής. «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων»μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., στην περιοχή του Σχιστού. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προειδοποιεί και την κυβέρνηση πως τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) και οι ιδιωτικοποιήσεις της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν θα περάσουν.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ