Εφημερίδα Κοινωνική

Γερμανός υπουργός: Μην κάνουμε με το εμβόλιο το ίδιο λάθος με το λιμάνι του Πειραιά

Γερμανός υπουργός: Μην κάνουμε με το εμβόλιο το ίδιο λάθος με το λιμάνι του Πειραιά
28 Ιανουαρίου 2021

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό, θεωρεί πολύ σημαντικό να υπενθυμίζεται ότι κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι σε μερικούς μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα υπήρχε το πρώτο εμβόλιο. ‘Ήταν μεγάλη τύχη και ένα επίτευγμα της επιστήμης. Σε ό,τι αφορά την έλλειψη εμβολίων δηλώνει σχεδόν βέβαιος, ότι καμιά απόφαση δεν θα μπορούσε να προλάβει μια τέτοια κατάσταση. Ακόμη και φαρμακευτικές εταιρείες που πήραν τα χρήματά τους έγκαιρα δυσκολεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δόσεις δεν επαρκούν.

«Εργαζόμαστε νυχθημερόν σε συνεργασία με την Κομισιόν και τις εταιρείες για να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα». Στο σημείο κριτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι το 95% των εμβολίων προορίζονται μόνο για δέκα χώρες ο Γενς Σπαν κάνει έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό με το λιμάνι του Πειραιά. «Νομίζω ότι εμείς στην ΕΕ πρέπει να προσέξουμε και να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος όπως στη δημοσιονομική κρίση που το λιμάνι του Πειραιά πουλήθηκε στην Κίνα.

Θα έπρεπε να βρεθεί ευρωπαίος επενδυτής. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια. Η Κίνα και η Ρωσία ασκούν εξωτερική πολιτική με τα εμβόλια. Προσπαθούν να κερδίσουν σε επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη, στο χώρο της Μεσογείου. Και ως ΕΕ έχουμε συμφέρον να ρίχνουμε το βλέμμα μας εκτός ΕΕ και να σκεφτόμαστε όλο τον κόσμο. Όχι μόνο για ανθρωπιστικούς αλλά και εξωτερικοπολιτικούς γεωστρατηγικούς λόγους.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ