Εφημερίδα Κοινωνική

Επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
20 Ιανουαρίου 2021

Στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σχετικά με το θέμα του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις και υπήρξε σύγκλιση στα παρακάτω θέματα:

Σύμφωνα με τη Σύνοδο, το νέο σύστημα και ιδιαίτερα η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνεπάγεται «σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών/τριών που εισάγονται στα ΑΕΙ».

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν εναλλακτικές μορφές υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους νέους και τις νέες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα δημόσια ΑΕΙ. Από τη Σύνοδο ζητείται να ληφθεί μέριμνα και μέτρα στήριξης ώστε να καλυφθεί αυτή η πρόνοια.

Όπως σημειώνουν οι πρυτάνεις, τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής «για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και τη δημογραφική ενδοχώρα τους». Μάλιστα, η Σύνοδος εκφράζει «ιδιαίτερη ανησυχία» για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού τμημάτων των περιφερειακών Ιδρυμάτων. «Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα για πανεπιστήμια η ίδρυση των οποίων συνδέθηκε με συγκεκριμένους εθνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς», τονίζει.

Οι πρυτάνεις ζητούν να αποσυνδεθεί η χρηματοδότηση των περιφερειακών πανεπιστημίων από το ζήτημα του αριθμού εισακτέων.

Σύμφωνα με τη Σύνοδο, «το παρόν αλλά και το προτεινόμενο εξεταστικό σύστημα δεν καλύπτει τις ακαδημαϊκές ανάγκες και τις γνωστικές προϋποθέσεις των Πανεπιστημιακών Τμημάτων». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Συνόδου, απαιτείται η εισαγωγή νέων ή παλαιών γνωστικών αντικειμένων που να ανταποκρίνονται σε αυτό τον σκοπό. «Για να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση της φοίτησης, τα τμήματα και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν άποψη τόσο για τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, όσο και τον αριθμό και το περιεχόμενο των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθήματων εισαγωγής στα ΑΕΙ», αναφέρει η Σύνοδος.

Για τους πρυτάνεις, για να λειτουργήσει θετικά το νέο σύστημα εισαγωγής, χρειάζεται αλλαγή και του συστήματος μετεγγραφών, «ώστε να μην επιβαρύνονται με υπερβολικούς αριθμούς φοιτητών/τριών τα κεντρικά πανεπιστήμια». Παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία ότι θα μένουν κενές πολλές θέσεις σε αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων.

Για την επιβολή ανώτατου ορίου φοίτησης, οι πρυτάνεις εξέφρασαν επιφυλάξεις. Όπως αναφέρουν, «η διαγραφή φοιτητών/φοιτητριών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο (π.χ. εξειδίκευση διατάξεων για εργαζόμενους φοιτητές, μερική φοίτηση, εκτίμηση περιπτώσεων παράτασης)». Τόνισαν επίσης, τη «διοικητική πολυπλοκότητα» της υλοποίησης ενός τέτοιου οριζόντιου μέτρου.

Σχετικά με τον πειθαρχικό κώδικα στα ΑΕΙ, ζητήθηκε από τη Σύνοδο η αποδέσμευση αυτού του ζητήματος από ένα νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, φύλαξης, ασφάλειας και ανώτατου ορίου φοίτησης. Τονίστηκε ότι «ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων» και προτάθηκε η εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων για τους φοιτητές στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων. Αναφέρθηκε επίσης ότι, οι όποιες πειθαρχικές διατάξεις δεν μπορεί να αφορούν πρωταρχικά ή αποκλειστικά το φοιτητικό μόνο σώμα.

Ως προς τα ζητήματα φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρθηκε σε προηγούμενες σχετικές συζητήσεις της και αποδέχτηκε τις αποφάσεις Συγκλήτων των Πανεπιστημίων.

Οι πρυτάνεις αναμένεται να στείλουν συνολικά τις προτάσεις τους στο υπουργείο, καθώς το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό διαβούλευση.

Στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν παρόντες και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, “Αγγελος Συρίγος, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Πηγή: iefimerida


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ