Εφημερίδα Κοινωνική

Εμβολιασμοί: Σχεδόν 85.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού

 Breaking News

Εμβολιασμοί: Σχεδόν 85.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού
19 Ιανουαρίου 2021

Μια κρίσιμη εβδομάδα διανύει η χώρα μας, με τους επιστήμονες και την κυβέρνηση να παρακολουθούν με αγωνία αν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, από χθες, και το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό των τελευταίων ημερών, αποδειχθούν τελικά σύμμαχοι του κορωνοϊού και της κυκλοφορίας του. Κάτι που θα διαφανεί προς το τέλος του μήνα, καθώς θα αποτυπωθεί στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, των νοσηλευομένων, των διαςωληνωμένων, των θυμάτων. Παράλληλα, με αγωνία αλλά και προσοχή προχωρούν οι αρμόδιοι στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα 320 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι βέβαιον πως δεν αποτυπώνουν με ευκρίνεια την επιδημιολογική εικόνα -όπως συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς επιβεβαιώθηκαν επί μικρού αριθμού τεστ, μόλις 8.173 τεστ, μοριακά και rapid. Τις εργάσιμες ημέρες συνήθως τα τεστ τετραπλασιάζονται, και συνήθως αλλάζει και το αποτέλεσμα των θετικών αποτελεσμάτων, τα οποία αυξάνονται.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ημερησίως που αποδίδει την πραγματική εικόνα της επιδημίας αυτήν την περίοδο στη χώρα είναι γύρω στα 650, αριθμός, που όπως είπε στην τελευταία ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν μπορεί να συμπιεστεί παρακάτω λόγω και της χειμερινής περιόδου που διανύουμε.

Με δραματικά αργό ρυθμό προχωρεί η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ, όπου βρίσκονται 322 διασωληνωμένοι, με τους 207 εξ αυτών να ανήκουν στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και άλλους 106 να ανήκουν στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Επιπλέον, μέσα στις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου τη μάχη με τη ζωή έχουν χάσει ήδη 650 άνθρωποι από COVID-19,δηλαδή περίπου το 1/8 των συνολικών θανάτων από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Πως υλοποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο για τον εμβολιασμό

Με προσεκτικά βήματα ώστε «καμία δόση εμβολίου να μην πάει χαμένη» αλλά και με τον αργό βηματισμό που επιτάσσει η μείωση των παραδόσεων από τις εταιρίες Pfizer/BioNTech προς όλες τις χώρες, συνεπώς και προς την Ελλάδα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας.

Χθες έγινε μια ακόμη παραλαβή, από την Pfizer/ΒioNTeck 49.160 δόσεων, οι οποίες ήταν μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα. Συνολικά, έχουν παραληφθεί 214.760 δόσεις από τις συγκεκριμένες εταιρίες και αναμένονται άλλες 212.290 μέχρι τέλος του μήνα. Η χθεσινή παραλαβή ήταν μειωμένη, ωστόσο το υπουργείο Υγείας έλαβε διαβεβαίωση ότι οι άλλες παραλαβές θα γίνουν κανονικά.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 84.831 πολίτες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 0,77%.

Ερωτηθείς από το ygeiamou.gr, πώς κατηγοριοποιούνται αυτοί οι πολίτες, πχ υγειονομικοί στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο κ. Θεμιστοκλέους περιορίστηκε να απαντήσει ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 6.000 άτομα ηλικίας 85 χρόνων και άνω, από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα, και περίπου 78.000 υγειονομικοί.

Έχουν κλειστεί επίσης 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού αφορούν υγειονομικούς.

«Αυτή την στιγμή, με βάση τα στοιχεία, στο πληροφοριακό μας σύστημα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον, από αύριο θα λειτουργούν επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Τέλος, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει και άλλες λύσεις, εφόσον απαιτηθεί, όπως τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία αν χρειαστεί θα ενισχυθούν και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραλάβει εμβόλια 31 μεγάλα νησιά και εντός του Φεβρουαρίου θα μεταφερθούν εμβόλια σε όλα τα νησιά της χώρας.

ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ