Εφημερίδα Κοινωνική

Θεοδωρικάκος: Διαφάνεια παντού στο Δημόσιο, κανείς δεν είναι εκτός ελέγχου

 Breaking News

Θεοδωρικάκος: Διαφάνεια παντού στο Δημόσιο, κανείς δεν είναι εκτός ελέγχου
14 Δεκεμβρίου 2020

«Διαφάνεια παντού στο Δημόσιο, για τους πάντες και για τα πάντα. Κανείς δεν είναι εκτός ελέγχου», είναι το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Επιμορφωτικού Προγράμματος: «Μεθοδολογία και πρακτικές διενέργειας εσωτερικού ελέγχου», που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας.

Ανοίγοντας τις εργασίες ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως «το ΥΠΕΣ συμμετέχει στην υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας, το οποίο συγκεντρώνει σε ένα κοινό συνεκτικό πλαίσιο τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών καταπολέμησης διαφθοράς και την προώθηση των αρχών της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης, στον δημόσιο τομέα».

Υπογράμμισε ότι ο ένας από τους τρεις πυλώνες του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας, αφορά στην ανάπτυξη ικανοτήτων, αλλά και στην ευαισθητοποίηση, τόσο των στελεχών του δημοσίου τομέα όσο και των πολιτών, γύρω από τα θέματα της δημόσιας λογοδοσίας και ακεραιότητας.

Σημειώνεται, πως οι δράσεις αυτές, εντάσσονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, που πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΕΣ, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του ΕΚΔΔΑ.

Στη ομιλία του ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη αυτής της «πολύ σημαντικής εκπαιδευτικής δράσης», όπως την χαρακτήρισε η οποία αφορά στη δημιουργία μίας ομάδας επαγγελματιών του δημοσίου τομέα, που θα γνωρίζουν σε βάθος το πώς θα εφαρμόσουν μία μοντέρνα και αποτελεσματική λειτουργία εσωτερικού ελέγχου, στους δημόσιους φορείς. Επισήμανε ότι ο ίδιος έχει αναδείξει, από την πρώτη στιγμή, τον κομβικό ρόλο της λειτουργίας εσωτερικού ελέγχου, «ως του ακρογωνιαίου λίθου για τη διασφάλιση της καλής διακυβέρνησης και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, στους δημόσιους οργανισμούς». Και τόνισε πως «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να εξαφανιστούν τα στερεότυπα για τη διαφθορά στο Δημόσιο, τα οποία θεωρώ ότι συνεχίζουν και κυριαρχούν στην κοινή γνώμη».

Τέλος ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το πρόγραμμα αυτό θα πετύχει τον στόχο του και σύντομα, θα δημιουργήσει μία γενιά στελεχών που θα μπολιάσουν το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, με τα οφέλη μίας δομημένης και επαγγελματικής εφαρμογής των αρχών του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ