Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός και lockdown: Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές – Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βαδίζει η επιδημία

Κορωνοϊός και lockdown: Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές – Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βαδίζει η επιδημία
08 Δεκεμβρίου 2020

Σε ορισμένες περιοχές ο τόπος ακόμη “βράζει”, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι η επιδημιολογική κατάσταση έξι περιοχών της βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των Αρχών.

Πρόκειται για την Ξάνθη, την Πέλλα, την Πιερία, τη Δράμα, τη Φλώρινα και την Ημαθία. Σε διάστημα μίας εβδομάδας, από την περασμένη Δευτέρα έως και χθες, η Ξάνθη κατέγραψε 333 νέα περιστατικά, η Πέλλα 472, η Δράμα 360, η Πιερία 491, η Ημαθία 422 και η Φλώρινα 133 κρούσματα.

Συνολικά, δηλαδή, σε αυτές τις περιοχές δηλώθηκαν 1878 νέα κρούσματα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ότι ορισμένες εκ των επιβαρυμένων περιοχών της βόρειας Ελλάδας, όπως και η Λάρισα – κατέγραψε χθες 61 νέα περιστατικά – παρουσιάζουν σημεία μικρής υποχώρησης. Ωστόσο, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να είναι τεράστιο και η επιδημιολογική κατάσταση πολύ εύθραυστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κιλκίς εντοπίστηκαν 102 νέα περιστατικά τη χθεσινή ημέρα.

koronoios1-960x640

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα, από τις 9 το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο «Φάρος», όπου έχει συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για τα ζητήματα της πανδημίας.

Η επιδημία στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας lockdown, εξακολουθεί να μην επιτρέπει το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, προβληματίζοντας ιδιαίτερα ειδικούς και κυβέρνηση. Η ανακοίνωση της παράτασης του “απαγορευτικού” για μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων έως και τις 7 Ιανουαρίου αποτελεί απόδειξη ότι είναι πολύ κρίσιμη η πορεία που διανύει η χώρα και δεν έχει καμία σχέση με τη γρήγορη επιδημιολογική αποφόρτιση που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, την περασμένη άνοιξη.

“Είναι πλέον προφανές και από τα ελληνικά αλλά και από τα παγκόσμια δεδομένα, ότι η βελτίωση ενός πλήρους έντασης κύματος της Covid-19 στα μέσα του χειμώνα είναι εξαιρετικά πιο επίπονη και αργή διαδικασία από ότι την άνοιξη”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας, όμως, ότι η αργή ανταπόκριση της επιδημίας στα μέτρα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει.

Με βάση τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, η χώρα μας επιδημιολογικά βρίσκεται στο επίπεδο των αρχών του Νοεμβρίου. Τότε και πάλι κατά μέσο όσο καταγράφονταν περί τα 1600 νέα κρούσματα Covid-19 σε ημερήσια βάση, οι διασωληνωμένοι ασθενείς, όμως, ήταν περί τους 150. Πλέον, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 600, αριθμός πλήρως απαγορευτικός κατά τους ειδικούς για χαλάρωση των μέτρων. Σύμφωνα με προβλέψεις τους, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid των νοσοκομείων πρέπει να φτάσει στο 65%-70% ώστε να θεωρηθεί ότι παίρνει μια “ανάσα” το Σύστημα Υγείας. Σήμερα, η πληρότητα αγγίζει το 85%.

ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ