Εφημερίδα Κοινωνική

«Δίχτυ προστασίας» και στήριξης για τους ευάλωτους συμπολίτες μας οι δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Περάματος

«Δίχτυ προστασίας» και στήριξης για τους ευάλωτους συμπολίτες μας οι δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Περάματος
01 Δεκεμβρίου 2020

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περάματος έχει ως μέγιστη προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας των συμπολιτών μας, αλλά και η κάλυψη των βασικών κοινωνικών τους αναγκών αποτελούν υποχρέωσή και καθήκον μας.

Παρά το γεγονός πως τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, οι αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, καθώς και η μεγάλης έκτασης κακοδιαχείριση από προηγούμενες δημοτικές αρχές, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην προσπάθειά μας για την ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής, εντούτοις ο Δήμος Περάματος κατόρθωσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και δημιούργησε ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης των συμπολιτών μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, το επόμενο διάστημα θα διατεθούν σχεδόν 187.000 ευρώ για την ενίσχυση του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου, καθώς και για την παροχή γευμάτων. Παράλληλα, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς την Περιφέρεια Αττικής για την χορήγηση ενός επιπλέον ποσού 200.000 ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές μας δομές.

Πιστεύουμε στη δύναμη της προσφοράς και της αλληλεγγύης και θεωρούμε χρέος μας κανένας συμπολίτης μας να μην είναι μόνος του, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Συνοπτικά, ο Δήμος Περάματος σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που αφορούν: Τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το Πρόγραμμα ΕΝΔΕΙΑ, την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης, το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την κάλυψη εξόδων ταφής απόρων και ανασφάλιστων πολιτών, το κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ & ΕΥΔΑΠ, την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, το επίδομα στέγασης, την παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων, την παροχή δωροεπιταγών σε οικογένειες που βρίσκονται σε διατροφική ανάγκη, την διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών, την Δημοτική Ιματιοθήκη, καθώς και το Κέντρο Κοινότητας.

Παραθέτουμε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας σχετικά με τα προγράμματα, τις δράσεις, τις παροχές του Δήμου Περάματος για το 2020, καθώς και τον προγραμματισμό δράσεων για τις εορτές των Χριστουγέννων.

ΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΑΡΟΧΕΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συμμετείχαμε ως Δήμος στο πιλοτικό πρόγραμμα (Ιούλιος –Δεκέμβριος 2016 ) και στο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 έως και σήμερα. Διεκπεραιώνονται αιτήσεις κατοίκων του Δήμου μας και επίσης διανέμονται είδη βασικής διατροφής για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ ( αφορά δικαιούχους ΚΕΑ – ΤΕΒΑ).

2. Κοινωνικό Παντοπωλείο, με μηνιαίες διανομές. Το πρόγραμμα υλοποιείται βάσει κανονισμού λειτουργίας και αρμόδιας επιτροπής, με νέες εγγραφές και ανανεώσεις αιτήσεων κάθε εξάμηνο.

3. Πρόγραμμα «ΕΝΔΕΙΑ» για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης κατοίκων του Δήμου Περάματος.

4. Αποφάσεις για παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης σε κατοίκους του Δήμου Περάματος. Με βάση το μητρώο της ΗΔΙΚΑ είναι καταχωρημένοι δικαιούχοι 10 ειδικές κατηγορίες (κάτοχοι βιβλιαρίων πρόνοιας, άτομα με αναπηρία 67% και άνω κ.α) ενώ τα ανασφάλιστα και άπορα άτομα που δεν εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες δε χρειάζονται ειδική καταχώρηση από την υπηρεσία μας και δικαιούνται δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

5. Βεβαιώσεις για την κάλυψη εξόδων ταφής απόρων και ανασφάλιστων πολιτών καθώς και για συμμετοχή στα επισιτιστικά προγράμματα, πιστοποιητικά οικονομικής αδυναμίας (με αίτηση του δημότη, προσκόμιση δικαιολογητικών και απόφαση δημάρχου), βεβαιώσεις αστεγίαςκ.α

6. Παραπομπή εξυπηρετούμενων σε αρμόδιες υπηρεσίες και διευθέτηση των υποθέσεων τους. Παρέχονται στους δημότες πληροφόρηση και υποστήριξη για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ /διακανονισμός οφειλών. Επίσης προβλέπεται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, μείωση δημοτικών τελών για τους δικαιούχους ΚΕΑ, καθώς και σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης ένταξη των δικαιούχων σε πρόγραμμα επανασύνδεσης με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών σε αρμόδια επιτροπή Δήμου-ΔΕΔΔΗΕ-ΔΕΗ. Ιατρικά ραντεβού/παραπομπές σε κλινικές-δομές ψυχικής υγείας.

7. Βεβαιώσεις κοινωνικής έρευνας για εισαγωγή σε κλινική του ΕΟΠΥΥ, διευθέτηση φάκελου και αποστολή ΕΟΠΥΥ Πειραιά. Η διαδικασία πραγματοποιείται μετά από αίτηση του δημότη, έκθεση κοινωνικής έρευνας από κοινωνικό λειτουργό και αποστολή των δικαιολογητικών (αίτηση, βεβαίωση κοινωνικής έρευνας, ιατρική γνωμάτευση) υπηρεσιακά στον ΕΟΠΥΥ Πειραιά.

8. Επίδομα στέγασης. Στην υπηρεσία διεκπεραιώνονται αιτήσεις επιδόματος στέγασης που παρουσιάζεται πρόβλημα στη διασταύρωση των στοιχείων του αιτούντα όπως άδειες παραμονής, μονογονεϊκές οικογένειες, νόμιμη διαμονή στη χώρα κ.α.

9. Σχεδιασμός συνεργασίας για παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων σε απόρους ανασφαλίστους κατοίκους του Δήμου Περάματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για άπορους και ανασφάλιστους.

10. Συνεργασία με το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια» με αντικείμενο την παροχή δωροεπιταγών σε οικογένειες που βρίσκονται σε διατροφική ανάγκη, με προτεραιότητα σε μονογονεϊκές οικογένειες που διαμένουν στα όρια του Δήμου Περάματος.

11. Ιατρικές και προληπτικές εξετάσεις. (Κέντρο μάνας και παιδιού, Κινητή μονάδα Mαστογραφίας της E.A.E. )

12. Συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Αττικό για πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας.

13. Λειτουργία Δημοτικής Ιματιοθήκης για κάλυψη αναγκών σε ρουχισμό των απόρων κατοίκων της πόλης μας.

14. Παρακολούθηση και σταθερή συνεργασία με οικογένειες ανήλικων κατόπιν εισαγγελικών εντολών καθώς και εισαγγελικές εντολές που αφορούν κυρίως ενήλικα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

15. Κάρτες Μετακίνησης ΑμεΑ. Η υπηρεσία λειτουργεί υποστηρικτικά για ενημέρωση και υποστήριξη ΑμεΑ ως προς τη συμπλήρωση της αίτησης και αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στον ΟΑΣΑ για έκδοση κάρτας μετακινήσεων.

16. Αδειοδοτήσεις ιδιωτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών (Μ.Φ.Π.Α.Δ), έγκριση πρόσληψης προσωπικού και παρακολούθηση λειτουργίας τους.

17. Κέντρο Κοινότητας: Από 1/12/2017 λειτουργεί σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, αναλαμβάνει την υποδοχή των πολιτών που διαμένουν στα όρια του Δήμου Περάματος. Ρόλος του Κέντρου Κοινότητας είναι η παραλαβή των αιτημάτων, η υποστήριξη, η παραπομπή και η διασύνδεση των πολιτών με άλλες υπηρεσίες εντός κι εκτός του Δήμου. Επίσης ρόλος του Κέντρου Κοινότητας, είναι η υποστήριξη των πολιτών σε αιτήματα που αφορούν την Προνοιακή Αναπηρική Παροχή του ΟΠΕΚΑ. Επίσης, διεκπεραίωση των αιτήσεων που αφορούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης και το Επίδομα Γέννησης καθώς και την κατάθεση δικαιολογητικών για επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων προς τον ΟΠΕΚΑ.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»

Όπως κάθε εορταστική περίοδο έτσι και φέτος , έχουν προγραμματιστεί τα εξής για τις ευάλωτες ομάδες που διαβιούν στο Δήμο μας και είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων ΚΕΑ-ΤΕΒΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ:

27/11/2020 Μηνιαία διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου.

17-18/12/2020 Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους ΚΕΑ-ΤΕΒΑ

Παραμονές εορτών

–Διανομή εορταστικού πακέτου στους δικαιούχους και των δυο επισιτιστικών προγραμμάτων.

–Παροχή δωροεπιταγών στα παιδιά των οικογενειών και των δυο προγραμμάτων.του Δήμου της πόλης μας.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ