Εφημερίδα Κοινωνική

Βαρυχειμωνιά προ των πυλών από τα μέσα Νοέμβρη: Τι είναι το καιρικό φαινόμενο «Εμποδισμός τύπου Ω»

Βαρυχειμωνιά προ των πυλών από τα μέσα Νοέμβρη: Τι είναι το καιρικό φαινόμενο «Εμποδισμός τύπου Ω»
03 Νοεμβρίου 2020

Βαρυχειμωνιά αναμένεται από τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων.

Το καιρικό φαινόμενο «Εμποδισμός τύπου Ω» που προβλέπεται να φέρει κρύο και βροχές από εκείνο το διάστημα και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξήγησε σε ανάρτησή του τι είναι αυτό το καιρικό φαινόμενο.

«Ο Νοέμβριος στατιστικά «παράγει» επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα, οπότε, όσο ο καιρός το επιτρέπει προετοιμαζόμαστε κατάλληλα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η ανάρτησή του

«Φαινόμενο: Εμποδισμός Τύπου Ωμέγα

Εκτεταμένος αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου τις επόμενες ημέρες “μπλοκάροντας” τη ροή των συστημάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Έτσι λοιπόν οι κακοκαιρίες μη μπορώντας να ξεπεράσουν αυτό το “βουνό” που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό με αποτέλεσμα ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη.

Στον χάρτη με την μπλε καμπύλη αποτυπώνουμε την περιφέρεια του αντικυκλώνα ή αλλιώς πεδίου υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου. Αν παρατηρήσουμε την μορφή αυτής της καμπύλης, θα δούμε ότι διαγράφεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου. Από εκεί λοιπόν προέρχεται και η ονομασία αυτού του τύπου εμποδισμού της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, και λέγεται εμποδισμός διότι εμποδίζει τις κακοκαιρίας να περάσουν μέσα από αυτό το πεδίο αναγκάζοντάς τες να κινηθούν γύρω από αυτό όπως σημειώσαμε παραπάνω».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ