Εφημερίδα Κοινωνική

Σκέψεις να ανοίξει η εστίαση παραμονές Χριστουγέννων -Θα προηγηθούν δημοτικά και λιανεμπόριο

 Breaking News

Σκέψεις να ανοίξει η εστίαση παραμονές Χριστουγέννων -Θα προηγηθούν δημοτικά και λιανεμπόριο
20 Νοεμβρίου 2020

Οι σκέψεις για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά και πλέον η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ 19 με 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές Χριστουγέννων.

Τη δεδομένη στιγμή το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρότατη πίεση και γι” αυτό από την κυβέρνηση έχει πέσει όλο το βάρος εκεί, με τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για την άρση των μέτρων να έχουν μετατεθεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις που έχουν στην κυβέρνηση, από την επιτροπή των ειδικών, για πιθανή επιπέδωση της καμπύλης στα κρούσματα θα οδηγήσει σε πρόταση και σταδιακή άρση των μέτρων. Ωστόσο σημειώνεται πως για να ξεκινήσει η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης, θα πρέπει να τηρηθούν αυτές τις ημέρες με αυστηρότατη ευλάβεια τα μέτρα. Μόνο έτσι θα περιοριστούν τα κρούσματα και το σύστημα υγείας θα μπορέσει να «ανασάνει».
Σε τρεις φάσεις η άρση των μέτρων

Εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λειτουργήσει σωστά, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τότε θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι σε τρεις φάσεις. Βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων (για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα για τα γυμνάσια και τα λύκεια), στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και αμέσως μετά η εστίαση.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, είχε πει πως «ο σχεδιασμός αναμένεται να μοιάζει με το άνοιγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις. Πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση».
Ανοιγμα εστιατορίων και καφέ παραμονές Χριστουγέννων

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ή τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου -και εφόσον τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται και το σύστημα υγείας λειτουργεί χωρίς πίεση- η εστίαση αναμένεται να λάβει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως θα ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Δηλαδή εστιατόρια και καφέ, και όχι μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.
Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι οι εορτές των Χριστουγέννων θα είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν συνηθίσει οι πολίτες, κάτι που ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας, είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως στο κόκκινο, όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ