Εφημερίδα Κοινωνική

Αυτές είναι οι νέες φυλακές Aσπροπύργου – Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Φωτό)

Αυτές είναι οι νέες φυλακές Aσπροπύργου – Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Φωτό)
23 Νοεμβρίου 2020

Ψηφιακά μέσα επιτήρησης, αυτόματο κλείδωμα κελιών, κάμερες υψηλής ανάλυσης αλλά και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα X-ray, προβλέπεται να διαθέτουν οι νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Ασπρόπυργο. Το κόστος κατασκευής αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο προστασίας του Πολίτη θα είναι έτοιμες το 2022, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως να έχει γίνει γνωστή η πηγή χρηματοδότησης του έργου, αλλά και ποια εταιρία θα αναλάβει να το υλοποιήσει. Μετά το γκρέμισμα των πρώτων κτιρίων στην παλιά βάση του ΝΑΤΟ, έρχονται οι προβληματισμοί σχετικά με το έργο, αλλά και την στελέχωση των φυλακών.

Hi tech φυλακές

Οι νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας που θα κατασκευαστούν στον Ασπρόπυργο, θα είναι στα πρότυπα ευρωπαϊκών σωφρονιστικών καταστημάτων και δεν θα έχουν καμία σχέση με το… χάος που επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ στόχος είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών. Μέσα στις φυλακές εκτός όλων των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης, θα υπάρχει και μια 20μελής ομάδα «κομάντος» που θα πραγματοποιούν ελέγχους ανά πάσα ώρα και στιγμή κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Θα δημιουργηθούν δώδεκα πτέρυγες, συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων.

FYLAKES1

 

 

 

 

 

 

 

 

FYLAKES2

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο «μίνι Κορυδαλλός» και οι εγκαταστάσεις

Μάλιστα, για την αποφυγή μεταγωγών κρατουμένων, κάτι που είχε επισημανθεί από δικηγόρους όταν έγινε γνωστή η τοποθεσία των νέων φυλακών, θα δημιουργηθεί μια «μίνι Ευέλπιδων» εντός του συγκροτήματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν 7 δικαστικές αίθουσες, ενώ θα λειτουργήσει και τμήμα Μεταγωγών. Όλα τα κτίρια θα αναγερθούν σε μια έκταση 180 στρεμμάτων και θα διαθέτει επίσης, διαθέτει προαύλια πτερύγων 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, γήπεδα μπάσκετ, σχολείο, γυμναστήριο, ανοικτό χώρο συνάθροισης, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα για άτομα ΑΜΕΑ, πτέρυγα γενικής νοσηλείας, ψυχιατρική κλινική αλλά και θεραπευτικά προγράμματα, όπως ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ.

Ποιος θα φτιάξει τις φυλακές – Πότε ξεκινούν οι εργασίες

Για την κατασκευή των φυλακών Ασπροπύργου, υπάρχει σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη, «πολύ έντονο ενδιαφέρον, τόσο από Ελληνικές κατασκευαστικές, όσο και από ξένες, αλλά και από τράπεζες», όπως αναφέρουν. Ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε πως «Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των εργασιών, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα, φτάσαμε στη σημερινή μέρα όπου έχει αρχίσει η κατεδάφιση των παλιών κτιρίων. Έτσι θα προχωρήσουμε και στη δεύτερη φάση και πιστεύουμε ότι πάλι θα είμαστε πολύ πιο μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Θα ήθελα να τονίσω ότι λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη και τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις αυτού του έργου γι” αυτό και το 80% των υλικών της κατεδάφισης θα χρησιμοποιηθούν στις νέες φυλακές».

Η κ. Σοφία Νικολάου, γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής τόνιζε σε δηλώσεις της, πως «Σε δέκα – δεκαπέντε ημέρες το πολύ, θα έχουμε υποβάλει τον φάκελο με όλες τις απαιτούμενες μελέτες για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ουσιαστικά θα συνιστά την άδεια δόμησης του «νέου Κορυδαλλού», του νέου δικαστικού σωφρονιστικού συγκροτήματος. Αυτό σημαίνει ότι αρχές του 2021 προχωράμε στη δημοπράτηση του έργου. Και σε περίπου ένα χρόνο από τότε, στις αρχές του 2022, θα μπορούμε να κόψουμε κορδέλα».

ΠΗΓΗ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ