Εφημερίδα Κοινωνική

T. Θεοδωρικάκος: Οι 3 ερχόμενες μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο – Αυτοδιοίκηση

 Breaking News

T. Θεοδωρικάκος: Οι 3 ερχόμενες μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο – Αυτοδιοίκηση
08 Οκτωβρίου 2020

«Υπάρχει και η επόμενη μέρα και δεν παίζονται όλα στις εντυπώσεις του μισού λεπτού», ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία προβλέπεται αναδρομικά η δυνατότητα αφαίρεσης πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις αντισυνταγματικές τόσο περισσότερο επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία του. Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, «η επόμενη μέρα απαιτεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση και μια οργανωμένη αντιπολίτευση, η οποία, με αξιόπιστο τρόπο, θα επιλέγει να συμμετέχει κι αυτή με τον δικό της αξιόπιστο τρόπο στην υλοποίηση αυτής της πορείας».

Συγκεκριμένα κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Η χώρα, η κοινωνία μας, η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, όλοι, πορευόμαστε, σε μια δύσκολη εποχή, ανάμεσα στην πρωτοφανή απειλή και την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και σε σημαίνουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι επιπτώσεις και από τις δύο αυτές συνιστώσες είναι καθοριστικές, πολύ μεγάλες και οι προκλήσεις συνεχείς. Είναι υποχρέωση όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τη μέγιστη δυνατή ενότητα και μια συμπαγή και ουσιαστική στρατηγική.

Μέσα σε ένα τόσο δύσκολο και ιδιόμορφο τοπίο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά το δικό της οργανωμένο σχέδιο και υλοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των πολιτών, την πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής, υπερβαίνοντας παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές που έχουν κρατήσει πίσω τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι αναγκαιότητα και για τη χώρα και για τους πολίτες και δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε πίσω. Όσο πιο συναινετικά γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, και αυτό αφορά όλους μας, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε ενωμένοι και η χθεσινή ημέρα ήταν μία ημέρα δημοκρατικής γιορτής, ενότητας των Ελλήνων, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής απ’ την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη όλων μας να μην αποτελέσει παρένθεση αυτή η ημέρα. Ιδίως γιατί διανύουμε αυτό το τόσο δύσκολο πολιτικό χρονικό διάστημα. Τελικά αυτό που έχει σημασία, για να μείνω λίγο παραπάνω, είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, σταθερά και μονίμως να αφήνει στο περιθώριο όσους εκπροσωπούν φασιστικές, ναζιστικές, ακραίες αντιλήψεις. Αυτό είναι το σπουδαίο και το καθοριστικό. Βεβαίως σήμερα είναι μια συζήτηση, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, την οποία θέλω να την χαρακτηρίσω σημαντικά παρελκυστική. Αντιλαμβάνομαι ότι σας έχει φέρει σε δύσκολη θέση ο συνάδελφός σας, ο κ. Κοντονής, με τις δηλώσεις του. Και θα έλεγα ότι όσο περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή ή όσο περισσότερο καταθέτετε προφανώς αντισυνταγματικές προτάσεις τόσο περισσότερο, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνετε την αναξιοπιστία που διαχρονικά χαρακτηρίζει το Κόμμα που σήμερα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Υπάρχει και η επόμενη ημέρα. Και δεν παίζονται όλα στις εντυπώσεις του μισού λεπτού.

Και η επόμενη ημέρα, επαναλαμβάνω, απαιτεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις και απαιτεί και, πέρα από την παρουσία της κυβέρνησης με οργανωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που αυτό υπάρχει και υλοποιείται, θα πρέπει να υπάρχει και μια αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με αξιόπιστο τρόπο θα επιλέγει να συμμετέχει και εκείνη με τον δικό της σημαντικό τρόπο στην υλοποίηση αυτής της πορείας.

Το ΥΠΕΣ πρωτοστατεί στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ο σημερινός νόμος έρχεται σε συνέχεια σημαντικών αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων, που έχουμε κάνει πράξη το προηγούμενο 15μηνο:

  • Την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Την υλοποίηση των αλλαγών κυβερνησιμότητας της Αυτοδιοίκησης
  • Τη δημιουργία και διασφάλιση του Αναπτυξιακού Προγράμματος έργων «Αντώνης Τρίτσης» με διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ, υπογεγραμμένους στις 19 Μαρτίου από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων
  • Τη συμβολή του ΥΠΕΣ, μέσω του Μητρώου Πολιτών, στην ψηφιοποίηση του κράτους, στην υλοποίηση μιας μεγάλης ψηφιακής μεταρρύθμισης στην περίοδο του κορωνοϊού
  • Την ενίσχυση των κοινωνικών θεσμών της Αυτοδιοίκησης με ιδιαίτερη αιχμή και προτεραιότητα το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο έχουμε πλήρως διασφαλίσει και από οικονομική άποψη αλλά και από την άποψη των εργαζομένων με τις νομοθετικές παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε σήμερα και ασφαλώς θεωρώ
  • Η κορυφαία ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Και ασφαλώς μπροστά μας έχουμε, πολύ σύντομα:

  • Toν εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, αξιοκρατία
  • Την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης
  • Το Νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δημόσιου τομέα που θα λειτουργεί αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που του δίνουν οι νέες τεχνολογίες αλλά και οι ικανότητες του ανθρωπίνου δυναμικού. Ένας βασικός στόχος: Την καλύτερη, ταχύτερη, αντικειμενικότερη και δικαιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θέλουμε ένα κράτος σύγχρονο και ευρωπαϊκό, χωρίς διαφθορά και πελατειακές σχέσεις, που θα αποτελεί στήριγμα και όχι τροχοπέδη σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένα κράτος που θα έχει μια ειλικρινή και ευαίσθητη αντιμετώπιση απέναντι στον πολίτη, μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιο αυτοτελή, πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

 

Μετά τη δολοφονία του Φύσσα η Χ.Α. πήρε 500.000 ψήφους και αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους

Απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΑ κ. Ραγκούση ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Προφανώς ο κ. Ραγκούσης ζει κατασκευάζοντας έναν δικό του παράλληλο κόσμο. Ζει με τις αναμνήσεις του. Ζει με το παρελθόν του. Θυμήθηκε το 2008 για να μας πει κάτι για την Ιθαγένεια και να μας πει στο τέλος της ημέρας ότι δεν μπορούν να γίνουν πανελλήνιες εξετάσεις για τους αλλοδαπούς προκειμένου με δίκαιο, αντικειμενικό και ισότιμο τρόπο το 2021 να μπορούν να γίνουν Έλληνες αυτοί που το αξίζουν. Καταπληκτική η επιχειρηματολογία κ. Ραγκούση. Συγχαρητήρια. Νομίζω ότι έχετε καταφέρει να γίνετε δίδυμος του κ. Πολάκη».

Στο ερώτημα που είχε θέσει ο κ. Ραγκούσης αν η κυβέρνηση θα αλλάξει τα κριτήρια για τα παιδιά των αλλοδαπών (4332/2015), ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε αρνητικά.

Επανερχόμενος  στο θέμα της «Χρυσής Αυγής», ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Κατ’ αρχήν στην ομιλία μου σας είπα ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο ελληνικός λαός να απομονώσει συστηματικά και για πάντα οποιονδήποτε εκφράζει και εκπροσωπεί ακραίες φασιστικές, ναζιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Οποιονδήποτε. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε. Μετά τη δολοφονία αυτού του παλικαριού, του Παύλου Φύσσα, η «Χρυσή Αυγή» πήρε 500.000 ψήφους. Και αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους και να μη καθαρίζουμε με εύκολες αλληλοκατηγορίες. Εάν, λοιπόν, κάποιος αφήνει μια εγκληματική οργάνωση εκτός… Τους φασίστες ποιος πρέπει να τους αφήνει εκτός Κοινοβουλίου; Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Και αυτό είναι μια δουλειά όλων μας. Εσείς μιλάτε για μια άλλη ΝΔ… Αυτή που περιγράφετε, αμφιβάλω αν υπήρχε ποτέ έτσι όπως την περιγράψατε.  Δεν μιλάτε για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και θέλω, εγώ, να σας πω κάτι. Εγώ θέλω να σας το πω. Αυτή η παράταξη έχει πολύ στέρεες ρίζες. Γιατί στις εποχές που πάρα πολλοί έλεγαν «όχι» στο να μπει η χώρα στην Ευρώπη, ο ηγέτης της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πήρε μια σοφή όπως αποδείχθηκε απόφαση και οδήγησε τη χώρα  σε ασφαλή ύδατα και σε μια βιώσιμη και  σοβαρή προοπτική, αυτή που σήμερα την αναγνωρίζουμε όλοι μας.

Αυτή η παράταξη έχει στέρεες ρίζες γιατί στα στρατηγικά θέματα έκανε πολύ νωρίς τις σωστές επιλογές. Και έχει κι άλλο ένα πλεονέκτημα: Ότι ξέρει να πορεύεται όντας ενωμένη, να διευρύνει τις δυνάμεις της, να ανανεώνει τις ιδέες της και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Αυτό δεν βλέπω να το έχουν πολλοί άλλοι μέσα σε αυτήν την αίθουσα. Και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ