Εφημερίδα Κοινωνική

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αποκομιδή σκουπιδιών στη δομή προσφύγων του Σχιστού – Ανοίξτε τα «χαρτιά» σας για να δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι και ποιοι λένε ψέματα!

 Breaking News

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αποκομιδή σκουπιδιών στη δομή προσφύγων του Σχιστού – Ανοίξτε τα «χαρτιά» σας για να δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι και ποιοι λένε ψέματα!
24 Οκτωβρίου 2020

Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για όσα παρασκηνιακά συμβαίνουν στη δομή προσφύγων στο ΣΧΙΣΤΟ με την αποκομιδή απορριμμάτων! (Δείτε εδώ το ρεπορτάζ!)

Μετά τις αποκαλύψεις μας, το «μπαλάκι» ευθύνης εξακολουθεί να πετιέται από το Δήμο Περάματος, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και από το Υπουργείο Μετανάστευσης στο Δήμο Περάματος με «ενδιάμεσο» τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που εθελοντικά βοηθάει για να μην μετατραπεί η δομή σε «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία όλων!

Όλη την εβδομάδα η εφημερίδα μας ανέμενε την επίσημη ανακοίνωση του δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη για το σοβαρό αυτό θέμα, έχοντας μιλήσει με συνεργάτη του, ο οποίος τον είχε ενημερώσει σχετικά.

Ωστόσο, ο κ. Λαγουδάκης προτίμησε να βγει τηλεοπτικά στο ATTICA TV και στο φίλο, δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό, που ενδιαφέρθηκε για το ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, για να δώσει κάποιες απαντήσεις.

Ξεπερνώντας τα όσα είπε «γενικόλογα» ο κ. Λαγουδάκης για «δημοσιογράφους που δεν ζήτησαν την άποψή του» (κάτι που βεβαίως δεν ισχύει στην περίπτωσή μας), εστιάσαμε στο ότι ο δήμαρχος Περάματος αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για το μάζεμα των σκουπιδιών στο ΣΧΙΣΤΟ, λέγοντας ότι από το 2017 και έπειτα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και επιτέθηκε λεκτικά στον διοικητή της Δομής κ. Θωμά Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι «δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και των αρμοδιοτήτων του»!

Οι δηλώσεις του δημάρχου Περάματος κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισαν το τοπίο με το τι πραγματικά συμβαίνει με την αποκομιδή απορριμμάτων στη δομή προσφύγων του Σχιστού, που σημειωτέον, βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας λόγω κρουσμάτων.

Και αυτό γιατί το Υπουργείο «άλλα λέει…» επιρρίπτοντας ευθύνη στους ΟΤΑ (με γεωγραφική εγγύτητα, δηλαδή στο Πέραμα), με ΕΝΤΟΛΗ να λυθεί το θέμα άμεσα, δεδομένου ότι εισπράττονται ανταποδοτικά οφέλη για τις εν λόγω υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Περάματος προανήγγειλε μια συνάντηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης την προηγούμενη Πέμπτη για το αποτέλεσμα οποία δεν ενημερωθήκαμε ΠΟΤΕ!

ΜΠΑΛΑΚΙ ΕΥΘΥΝΩΝ: ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΨΕΜΜΑΤΑ;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ κρίνοντας ότι είναι δημοσιογραφικό καθήκον της να αναδείξει την πραγματική διάσταση των γεγονότων, παραθέτει τα έγγραφα και τους νόμους που έχει στη διάθεσή της και προκαλεί τόσο το Δήμο Περάματος, όσο και το Υπουργείο, να ανοίξουν τα χαρτιά τους για να εντοπίσουμε ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ και ΠΟΙΟΣ, ΤΕΛΙΚΑ, ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ»!

ΖΗΤΗΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ

Η παρ. 10 του άρθρου 14 του ν. 4332/2015 (Α” 76) τροποποιήθηκε ως εξής: «Τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Ο.Τ.Α. α” και β” βαθμού, στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και Ανοιχτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ή διαθέτουν χώρους για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στέγασης και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και οι φορείς των Ο.Τ.Α. αυτών, δύνανται για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, να προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και να συνάπτουν με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων κινητών…, οι οποίες βρίσκονται εντός και εκτός των γεωγραφικών τους ορίων και κάθε άλλη απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών δαπάνη».

 ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ

Ν. 4662/2020 (ΦΕΚ A 27 – 07.02.2020) – Άρθρο 195:

«Καταβολή δημοτικών τελών στους Δήμους όπου λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών».

Από το έτος 2019, στους Δήμους, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών οφείλονται τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τέλος ακίνητης περιουσίας, τα οποία καταβάλλονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως ενιαίο τέλος ανά διαμένοντα σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας.

Το ύψος του τέλους καθορίζεται στο ποσό των δώδεκα και μισό (12,5) ευρώ μηνιαίως κατ’ άτομο εφόσον διαμένει σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας κατά την τελευταία ημέρα του μήνα. Το ύψος του τέλους ανά δικαιούχο δήμο αυξάνεται κατά πέντε τοις εκατό (5%) όταν η αναλογία του αριθμού των διαμενόντων στις μονάδες προς το συνολικό πληθυσμό του Δήμου υπερβαίνει το ένα τοις εκατό (1%), κατά δέκα τοις εκατό (10%) όταν η αναλογία υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) και κατά είκοσι τοις εκατό (20%) όταν η αναλογία υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) αντίστοιχα. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της τελευταίας Γενικής Απογραφής Μόνιμου Πληθυσμού που διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικά, για το έτος 2019, το τέλος καθορίζεται στο ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας κατά την 20ή Δεκεμβρίου 2019 και αποδίδεται στους δικαιούχους Δήμους εντός είκοσι (20) ημερών.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Άρθρο 196: Σύσταση «Ταμείου Αλληλεγγύης» για τους Δήμους: Σκοπός του «Ταμείου Αλληλεγγύης» είναι η χρηματοδότηση έργων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και η χρηματοδότηση έργων υποδομών που είναι απαραίτητα για την πλήρη και ορθή λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων ή για τη θέση σε λειτουργία νέων μονάδων χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών και των δημοτών. Το Ταμείο Αλληλεγγύης χρηματοδοτείται ετησίως με το ποσό των 25.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Όπως βλέπετε, οι παραπάνω νόμοι «δείχνουν» την ευθύνη αλλά… και τα «bonus» που παίρνουν οι Δήμοι για την παροχή υπηρεσιών τους στις Δομές. Όπως φαίνεται, στην περίπτωση της Δομής του ΣΧΙΣΤΟΥ, τα «bonus» αυτά τα λαμβάνει ο Δήμος Περάματος, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει το παραμικρό τόσα χρόνια!

Οι απόψεις βεβαίως του Δήμου Περάματος ή του Υπουργείου Μετανάστευσης μπορεί να είναι διαφορετικές. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το σοβαρό αυτό θέμα (τις οποίες ζήτησε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ), το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει «θολό» και δυστυχώς, δεν μπορεί να αναδειχθεί η αλήθεια. Κυρίως όμως δεν λύνεται ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά ανθρώπινες ψυχές!

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΚΑΔΗΜΑ

Το «θολό τοπίο» και το «μπαλάκι ευθυνών» το διαπίστωσε και η ίδια η βουλευτής Β’ Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα, που με βάση το ρεπορτάζ και τα ερωτήματα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ έφερε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας διευκρινίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο!

Συγκεκριμένα, η κα Μπακαδήμα στην επερώτησή της, αναφέρει:

Ενημερωνόμαστε από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κοινωνική» πως ο Διοικητής της Δομής Προσφύγων Σχιστού κ. Θωμάς Παπακωνσταντίνου έχει φτάσει σε όρια απόγνωσης λόγω της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στη συγκεκριμένη δομή, με τη μη αποκομιδή απορριμμάτων, να έχει γιγαντώσει το πρόβλημα.

Πρόκειται για μία δομή που γεωγραφικά ανήκει στο δήμο Περάματος και η οποία, όπως και όλες οι άλλες δομές προσφύγων της χώρας μας, ενώ ξεκίνησε μικρή, έχει τριπλασιαστεί πλέον, φιλοξενώντας χιλιάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ο Δήμος Περάματος δήλωνε «αδυναμία» να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο και προχώρησε εις γνώση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε μια «άτυπη συμφωνία» με τον γειτονικό Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που εθελοντικά θέλησε να συνδράμει καθώς η κατάσταση με τη δομή στο Σχιστό, προφανώς επηρεάζει την καθημερινότητά του.»

Βάσει νόμου, η ευθύνη αφορά τον Δήμο στον οποίο γεωγραφικά ανήκει η δομή, επομένως το Δήμο Περάματος, ενώ σύμφωνα με τον νόμο 4662/20, προβλέπεται πως οι Δήμοι που έχουν δομές εντός των γεωγραφικών ορίων τους, λαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη, έξτρα χρηματοδοτήσεις και τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν έξτρα προσωπικό για τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για το έτος 2019 και έως το Μάρτιο του 2020 ο δήμος Περάματος προβλεπόταν να εισπράξει 182.364€. Εντούτοις, ο δήμος Περάματος δεν έχει προχωρήσει σε αποκομιδή σκουπιδιών στη συγκεκριμένη δομή προσφύγων.

Ο Δήμαρχος Περάματος σε δηλώσεις στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δήλωσε ότι αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνης και ότι από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ότι δεν «δύναται» και δεν είναι δική του αρμοδιότητα να μαζεύει τα σκουπίδια στη δομή προσφύγων στο Σχιστό, που ουσιαστικά αποτελεί μια «νέα πόλη» μέσα στην πόλη του. Ζήτησε μάλιστα από το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι ενήμεροι για την κατάσταση με την μη αποκομιδή σκουπιδιών στη δομή προσφύγων στο Σχιστό;

2. Για τι έκταση πρόκειται και πόσα άτομα φιλοξενούνται στη δομή προσφύγων στο Σχιστό (άνδρες, γυναίκες, παιδιά);

3. Έχει υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στη συγκεκριμένη δομή;

4. Αν ναι, τι ενέργειες έγιναν για το κρούσμα και τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους της δομής;

5. Τίνος αρμοδιότητα είναι η περισυλλογή σκουπιδιών στη δομή προσφύγων στο Σχιστό;

6. Αν όντως ισχύει πως η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του δήμου Περάματος, γιατί δεν προχωρά στην περισυλλογή τους;

7. Έχουν δοθεί τα αντισταθμιστικά τέλη στο δήμο Περάματος που αφορούν στη δομή προσφύγων στο Σχιστό;

8. Αν ναι, πού έχουν δαπανηθεί αυτά τα χρήματα;

9. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται και η υπηρεσία αποκομιδής σκουπιδιών;

10. Αν όχι, πότε προβλέπεται να δοθούν;

11. Ποια η κατάσταση με την αποκομιδή σκουπιδιών στο δήμο Περάματος;

12. Πόσα άτομα απασχολούνται στην αποκομιδή σκουπιδιών στο δήμο Περάματος, πόσα οχήματα υπάρχουν και ποια είναι τα όρια του δήμου που καλύπτονται;

13. Δεδομένου πως ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας εθελοντικά έχει συνδράμει στο πρόβλημα, υπάρχει πρόβλεψη για αντισταθμιστικά οφέλη και για το συγκεκριμένο δήμο;

14. Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν για να δοθεί λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα;

 

 

To ρεπορτάζ όπως αναδείχθηκε από την «Κοινωνική» και το «PortoNews».

Δείτε το βίντεο:

Το πρωτοσέλιδο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ygeionomikh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

K-09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απάντηση του δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη
για το θέμα στο ΑΤΤΙCA TV και στο δημοσιογράφο Γ. Λαιμό:

Δείτε το βίντεο:

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ