Εφημερίδα Κοινωνική

Προϋπολογισμός: Υστέρηση 2 δισ. ευρώ στα έσοδα

Προϋπολογισμός: Υστέρηση 2 δισ. ευρώ στα έσοδα
15 Οκτωβρίου 2020

Οι αναβολές στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων όπως του ΕΝΦΙΑ είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα του Σεπτεμβρίου να εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί προ της πανδημίας.

«Συγκεκριμένα τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 3.942 εκ ευρώ και ήταν μειωμένα σε σχέση με τον προ πανδημίας στόχο κατά 1.904 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό της τάξεως των 1.600 εκ ευρώ εκτιμάται ότι οφείλεται σε αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων (αναβολή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ για τέλη Οκτωβρίου, μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον Cocid 19, περισσότερες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων). Με δεδομένες τις αναβολές αυτές η πορεία των εσόδων είναι συμβατή με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020, όπως προκύπτει άλλωστε τόσο από την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο όσο και από την μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύφωνα και με αναφορές του naftemporiki.gr, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το πρώτο εννεάμηνο του έτους καταγράφεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,54 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στα 7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,56 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Όσον αφορά την πορεία των εσόδων του Οκτωβρίου πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η εικόνα που καταγράφεται με βάση τα έως τώρα στοιχεία είναι καλή, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ