Εφημερίδα Κοινωνική

Πράσινο ομόλογο από την Εθνική Τράπεζα

Πράσινο ομόλογο από την Εθνική Τράπεζα
02 Οκτωβρίου 2020

Την ολοκλήρωση με επιτυχία της τοποθέτησης του πρώτου πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Η συναλλαγή αποτελεί επίσης την πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα από το 2015 και έπειτα. Το ομόλογο έχει εξαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2.875%.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής δομής της τράπεζας μέσω της διεύρυνσης των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.

Βάσει των αρχών της ICMA για τα πράσινα ομόλογα, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκδοση, η τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. Σημειώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη υψηλό μερίδιο (40%) στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Η χρηματοδότηση έργων στον κλάδο της ενέργειας, και κατά κύριο λόγο έργων ΑΠΕ, αποτελεί στρατηγικό στόχο της τράπεζας, στοχεύοντας σε χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια. Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή 80 θεσμικών επενδυτών, στην πλειοψηφία τους αλλοδαπών. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ