Εφημερίδα Κοινωνική

Πλαστικά: Ποια καταργούνται τον Ιούλιο του 2021 και τι θα ισχύει

Πλαστικά: Ποια καταργούνται τον Ιούλιο του 2021 και τι θα ισχύει
05 Οκτωβρίου 2020

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από τον Ιανουάριο του 2022, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, θα επιβάλλεται ειδική περιβαλλοντική εισφορά, η οποία μάλιστα θα υπολογίζεται ξεχωριστά για το ποτήρι και για το καπάκι δεδομένου ότι πρόκειται για δύο αντικείμενα.

Το ύψος της εισφοράς ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη. Να σημειωθεί πως υπολογίζεται ότι μόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε καθημερινά περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ.

Η επιβάρυνση όχι μόνο δε θα επιβάλλεται εφόσον ο πελάτης προσέλθει με δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος στο κατάστημα, αλλά ο καταστηματάρχης θα είναι υποχρεωμένος να πουλά τα προϊόντα του με έκπτωση σε περίπτωση που ο καταναλωτής έχει δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.

Τα χρήματα που θα συλλέγονται από την εισφορά θα κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο και θα επιστρέφουν στους δήμους και τις Περιφέρειες για δράσεις καταπολέμησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα εν λόγω προϊόντα.

 Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε καθημερινά περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ

Στο μεταξύ στην κατεύθυνση της μείωσης των πλαστικών φιαλών, ήδη από την 1η Ιουλίου 2021 οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν δημόσιες βρύσες για τη δωρεάν παροχή πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων τους.

 Από τον ερχόμενο Ιούλιο έρχεται απαγόρευση σε 10 πλαστικά μιας χρήσης

Λιγότερο από ένα χρόνο ζωής έχει μια σειρά πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, τα οποία απαγορεύεται να κυκλοφορούν από τον ερχόμενο Ιούλιο και μετά.

 Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:

  • μαχαιροπίρουνα,
  • πιάτα,
  • καλαμάκια,
  • περιέκτες από φελιζόλ
  • κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,
  • περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,
  • αναδευτήρες ποτών,
  • μπατονέτες,
  • στηρίγματα για μπαλόνια,
  • πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Στόχος της απαγόρευσης σε αυτά τα πλαστικά προϊόντα, είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται ο επανασχεδιασμός των προϊόντων με οικολογικό πρόσημο και τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% το 2025 και κατά 90% το 2029.

Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 35% αντίστοιχα το 2030. Για να διασφαλισθεί ότι όλοι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο εισάγεται το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15343.

Επιπλέον για όσα προϊόντα απαγορεύονται, θα οριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση εναλλακτικές λύσεις, ενώ η απαγόρευσή τους ξεκινά 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα, δηλαδή από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Επίσης διευρύνεται η περιβαλλοντική σήμανση σε όλα τα Πλαστικά Μιας Χρήσης που εμπίπτουν στην Οδηγία από 03.01.2022, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποια προϊόντα προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, ποια για ανακύκλωση και ποια για κομποστοποίηση.

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ