Εφημερίδα Κοινωνική

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: «Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει»

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: «Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει»
13 Οκτωβρίου 2020

Μην αναρωτιέσαι πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει». Αυτό πρέπει να γίνει το σύνθημα εκείνων που θέλουν να προετοιμασθούν απέναντι στα βίαια μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ειδικούς των κινδύνων και της πρόληψης.

Πρέπει να περάσουμε στην πρόβλεψη των επιπτώσεων – η οποία δεν έχει ως αντικείμενο πλέον πώς θα είναι ο καιρός, αλλά τι θα προκαλέσει – κατά τρόπον ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν με ταχύτητα ανάλογα με τις προειδοποιήσεις, αναφέρεται σε έκθεση που συντάχθηκε υπό την αιγίδα Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (ΠΟΜ).

Η έκθεση επικεντρώνεται στα πρακτικά μέσα τα οποία καθιστούν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πιο αποτελεσματικά, ώστε να σώζουν ζωές και χρήματα.

«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης την κατάλληλη στιγμή, στον σωστό τόπο, μπορεί να σώσει ζωές και να προστατεύσει μέσα επιβίωσης πληθυσμών παντού στον κόσμο», επιμένει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης.

Και μένουν πολλά να γίνουν . «Μόνο το 40% από τα 138 μέλη του ΠΟΜ δηλώνουν ότι διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων. Αυτό σημαίνει ότι σε πλανητική κλίμακα, ένα άτομο στα τρία εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε έγκαιρες προειδοποιήσεις. Σήμερα, μόνο 75 μέλη του ΠΟΜ (το 39%) έχουν δηλώσει ότι παρέχουν υπηρεσίες προειδοποίησης εντοπισμένες στις επιπτώσεις.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ