Εφημερίδα Κοινωνική

Ωδή στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων γυναικών

 Breaking News

Ωδή στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων γυναικών
06 Οκτωβρίου 2020

Μια κρυφή ματιά στον κόσμο των συνταξιούχων γυναικών στα ΚΑΠΗ και τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου της Αθήνας, ρίχνει η Δανέζα φωτογράφος Pernille Koldbech Fich με την έκθεσή της «Preparing for the Beach» που παρουσιάζεται από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς [Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου].

Μέσα από 43 φωτογραφίες που συνοδεύονται από φράσεις και ηχογραφήσεις από τις καθημερινές σκηνές στα ΚΑΠΗ, η έκθεση αποτελεί έναν στοχασμό πάνω στον χρόνο, την ηλικία και τη ματαιοδοξία.

mouseio-mpenaki-odi-stin-kathimerinotita-ton-ilikiomenon-gunaikon

Στην έκθεση, μνήμες, φαντασία και πραγματικότητα μπλέκονται σε ένα Memento Mori, μια υπενθύμιση της θνητότητας αλλά και της μεταβλητότητας της ζωής∙ είναι ο χρόνος που περνά ενώ σωματικές ασκήσεις επαναλαμβάνονται ώστε να διατηρηθεί το σώμα υγιές και οι αναμνήσεις ζωντανές και έτσι να μπορέσουν να συνεχίσουν.

Οι 46 φωτογραφίες συνοδεύονται από σύντομες φράσεις και ηχογραφήσεις από τις καθημερινές σκηνές στα ΚΑΠΗ. Σε αυτές, οι γυναίκες βρίσκονται σε διάλογο με τους εκπαιδευτές και τη νεαρή διερμηνέα που συνοδεύει την καλλιτέχνη. Μαζί, στοχάζονται το παρόν και το παρελθόν, ακολουθώντας έναν ετήσιο κύκλο.

mouseio-mpenaki-odi-stin-kathimerinotita-ton-ilikiomenon-gunaikon (2)

Οι φωτογραφίες είναι αλλόκοτα ήπιες και, την ίδια στιγμή, επίμονες. Παράγουν αφηγήσεις που είναι φανταστικές και ταυτόχρονα αληθινές. Καθόλη τη διάρκεια των συναντήσεων με τις εικονιζόμενες γυναίκες, ο θεατής αναγκάζεται να αναλογιστεί τη ζωή του αλλά και τη θνητότητά του.

Στην έκθεση «Preparing for the Beach», τα φαινομενικά απλά πράγματα και τα αντικειμενικά γεγονότα καταδύονται σε άγνωστα νερά. Αντίστοιχα, η πολυπλοκότητα της γνώσης και της κατανόησης της ηλικίας και της βιωμένης ζωής καθίστανται αλλόκοτα οικεία.

mouseio-mpenaki-odi-stin-kathimerinotita-ton-ilikiomenon-gunaikon (3)

Η συνάντηση με τα νέα έργα της Pernille Koldbech Fich αφήνει τον θεατή κάπως προβληματισμένο αλλά, ταυτόχρονα, σοφότερο ως προς τη σημασία τού να είναι κανείς άνθρωπος.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ