Εφημερίδα Κοινωνική

Με προϋπολογισμό ανάκαμψης το 2021

Με προϋπολογισμό ανάκαμψης το 2021
02 Οκτωβρίου 2020

Ανάπτυξη 6% χωρίς πρωτογενές έλλειμμα θα προβλέπει το προσχέδιο – Σχεδιασμός βάσει 5 παραδοχών

Ανάπτυξη άνω του 6% μέσα στο 2021, μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξάλειψη των τεράστιων πρωτογενών ελλειμμάτων που θα παραχθούν φέτος, αλλά και σημαντική αύξηση των εσόδων -τόσο σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού όσο και σε επίπεδο φορολογικών εσόδων- θα προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Όπως δήλωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το προσχέδιο θα έχει ένα βασικό σενάριο (και όχι εναλλακτικά), το οποίο θα στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι το 2021 θα ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που θα προκύψουν φέτος στο ΑΕΠ λόγω της πανδημίας.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τη «ρήτρα διαφυγής» που θα ισχύσει τελικώς και για το 2021 προκειμένου να εμφανίσει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο επίπεδο του 3% και πρωτογενές αποτέλεσμα στην περιοχή του μηδενός.

Με αυτόν τον τρόπο, στον προϋπολογισμό του 2021 θα ενσωματωθούν και όλα τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη: κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Το μήνυμα ότι τα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας στην προ πανδημίας εποχή μπορούν να ανακτηθούν μέσα στο 2022 θα επιχειρήσει να στείλει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη θα στηριχθούν στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8%. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα «επιστρέψει» περίπου στα 171-172 δισ. ευρώ. Για το 2021 θα προβλεφθεί ανάπτυξη άνω του 6% και επαναφορά του ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα των 181-182 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση για σημαντικό ποσοστό ανάκαμψης θα στηριχτεί σε δύο βασικές παραδοχές: Πρώτον, ότι ο τουρισμός θα ανακτήσει ένα σημαντικό τμήμα των φετινών απωλειών και ότι θα κατορθώσει μέσα στο 2021 να «παράξει» περίπου το 60% των εσόδων του 2019.

Δεύτερον, ότι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Στήριξης θα εισρεύσουν του χρόνου στην ελληνική οικονομία τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ. Επίτευξη αυτών των δύο στόχων μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αύξησης του ΑΕΠ κατά περισσότερα από 9-10 δισ. μέσα στο 2021. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει «εξάλειψη» των πρωτογενών ελλειμμάτων, σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί, αλλά και περιορισμό των δημοσίων δαπανών, καθώς θα «λείψουν» τα μέτρα εφάπαξ χαρακτήρα που ενεργοποιήθηκαν φέτος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το 2020 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα περίπου 11 δισ. (ή περίπου 6% του ΑΕΠ) αλλά και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της τάξεως των 15-16 δισ. ευρώ. Για το 2021 το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα κινείται κοντά στο μηδέν (μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω), ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται ότι δεν θα ξεπερνά το 3%. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα καταγράψει σημαντική μείωση (από τα επίπεδα του 197%-199% που αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος), παρά το γεγονός ότι σε απόλυτο νούμερο το δημόσιο χρέος σε όρους γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται και την επόμενη χρονιά.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ