Εφημερίδα Κοινωνική

Με χρέος κάτω του 1 ευρώ στην εφορία 400.000 φορολογούμενοι

 Breaking News

Με χρέος κάτω του 1 ευρώ στην εφορία 400.000 φορολογούμενοι
28 Οκτωβρίου 2020

Απίστευτο και όμως… λογιστικό! Στις λίστες των οφειλετών της εφορία εμφανίζονται, 395.240 ΑΦΜ που χρωστούν ποσά χαμηλότερα του… 1 ευρώ! Ο αριθμός των… οφειλετών αυτών αντιστοιχεί στο 10,41% του συνόλου των οφειλετών της Φορολογικής Διοίκησης που προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια.

Για καθαρά λογιστικούς λόγους οι οφειλές αυτού του τόσο χαμηλού ύψους δεν διαγράφονται από τα πληροφοριακά συστήματα TAXIS και ΤΑΧΙSnet. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει μεν ότι ποσά οφειλών κάτω από ένα πολύ χαμηλό ύψος δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τις φορολογικές αρχές, όμως αυτό δεν είναι ένας γενικός κανόνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιπτώσεις των 395.240 φορολογουμένων, τα κάτω του 1 ευρώ χρέη προέκυψαν εκ των υστέρων εξαιτίας ελλιπών πληρωμών που πραγματοποίησαν, άθελά τους ορισμένες φορές, οι φορολογούμενοι. Σημειώνεται ότι οι «οφειλέτες» αυτοί μπορούν να πάρουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι το εν λόγω αποδεικτικό, το οποίο απαιτείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συναλλαγών, δεν χορηγείται μόνο εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30 ευρώ. Συνεπώς, η ύπαρξη των πολύ μικρών αυτών οφειλών δεν αποτελεί γι’ αυτούς εμπόδιο να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή άλλου είδους μεταβιβάσεις ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση του συγκεκριμένου αποδεικτικού.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο ότι ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς της εφορία μικρότερα από 50 ευρώ ανέρχεται σε 912.485. Οι μικροοφειλέτες αυτής της κατηγορίας καλύπτουν το 24,05% του συνόλου των οφειλετών της Φορολογικής Διοίκησης. Με απλά λόγια ο 1 στους 4 οφειλέτες της εφορίας χρωστά κάτω από 50 ευρώ.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ