Εφημερίδα Κοινωνική

Μαγιορκίνης-κορωνοϊός: «Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» -Αύξηση κρουσμάτων όσο πέφτει η θερμοκρασία

 Breaking News

Μαγιορκίνης-κορωνοϊός: «Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» -Αύξηση κρουσμάτων όσο πέφτει η θερμοκρασία
06 Οκτωβρίου 2020

Σταθερή η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος προειδοποίησε ωστόσο πως η πτώση της θερμοκρασίας θα φέρει περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ πήρε πρώτος τον λόγο κατά την ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης και αναφέρθηκε στα 399 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως είπε, από αυτά, 55 αποδίδονται σε γνωστές συρροές, ενώ 33 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως 87 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι, ενώ συνολικά 98 θετικοί στον κορωνοϊό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Κρίσιμοι δείκτες οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, βρισκόμαστε ενώπιον της επέκτασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την Ευρώπη να παρατηρεί σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων.

Ο καθηγητής παρέθεσε τα στοιχεία από τη Βρετανία, τη Γαλλία, αλλά και την Ολλανδία, χώρα με πληθυσμό παρόμοιο με της Ελλάδα, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν πενταπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και βρίσκεται σε μια ενδιάμεσα, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Ωστόσο, ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως αυξήθηκε η συχνότητα των ημερών όπου καταγράφονται πάνω από 5 θάνατοι ανά ημέρα από τον κορωνοϊό, αλλά και το δεδομένο πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά άνω των 80 πιέζοντας το σύστημα υγείας.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σημείωσε ο Μαγιορκίνης

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης» σημείωσε στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που παρέθεσε παραδείγματα χωρών της Ευρώπης, όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 μονάδες πιο χαμηλά από ότι στη χώρα μας.

Φαίνεται πως η πτώση της θερμοκρασίας συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο καθηγητής είχε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα, πως η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να αυξήσει τις νέες διαγνώσεις, κάτι που χρονικά οι ειδικοί το αναμένουν στα τέλη Οκτώβρη. «Κάτι αντίστοιχο αναμένουμε και εδώ με την πτώση της θερμοκρασίας» είπε ο καθηγητής που ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας.

Τι είπε ο καθηγητής για την κόπωση από τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην κόπωση που αισθάνονται οι λαοί της Ευρώπης από τα συνεχιζόμενα μέτρα, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, επανέλαβε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας, είπε και σημείωσε πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, προσέβαλε τον Λευκό Οίκο.

«Όταν θα κολλήσουμε, θα αναρωτηθούμε, κάναμε ότι πέρασε από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους γύρω μας;» είπε λίγο πριν κλείσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και τόνισε πως με 3-4 πολύ απλές συνήθειες (πλύσιμο χεριών, μάσκα, αποστάσεις) βοηθάμε να διατηρηθεί η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ