Εφημερίδα Κοινωνική

«Long Weekends» – «Open Plan» από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

«Long Weekends» – «Open Plan» από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
18 Οκτωβρίου 2020

Μια σειρά συναντήσεων με σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες του Θεάτρου και του Χορού, υπό τον τίτλο «Long Weekends», διοργανώνει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πρόκειται για τριήμερα masterclasses (τα οποία πραγματοποιούνται από Παρασκευή έως Κυριακή) που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να λειτουργήσουν ως «γέφυρες επικοινωνίας» ανάμεσα στην ελληνική και τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα. Μέσα από την επαφή- αλληλεπίδραση οι δημιουργοί (χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, μουσικοί, χορογράφοι κ.α.) καλούνται να δραστηριοποιηθούν καλλιεργώντας τα «εργαλεία» της τέχνης τους, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Οι καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί στα «Long Weekends» είχαν προγραμματισμένες παραστάσεις για το Φεστιβάλ του 2020, οι οποίες (εξαιτίας της πανδημίας) μεταφέρθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι.

Φιλοξενούμενος του πρώτου workshop του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι ο νεαρός, βραβευμένος σκηνοθέτης Christopher Rüping. Σειρά έχει ο Thomas Ostermeier, Γερμανός σκηνοθέτης, δημοφιλής στο ελληνικό κοινό. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα Long Weekend αφιερωμένο στην τέχνη του Χορού, από την ομάδα της Maguy Marin, τη διδασκαλία του οποίου θα αναλάβει ο καταξιωμένος χορευτής Ulises Alvarez.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου πραγματοποιεί φέτος σειρά ερευνητικών δράσεων και συνεργασιών, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου. Οι δράσεις του «Open Plan» έχουν σχεδιαστεί άλλες για επαγγελματίες και άλλες για το ευρύτερο κοινό και έχουν δωρεάν συμμετοχή για όλους.

«Revisiting Brecht»/ Long weekend με τον Christopher Rüping: 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2020

 Ώρες: 5:00-9:00 μ.μ.

 Χώρος διεξαγωγής: Πειραιώς 260, Χώρος Β

Πληροφορίες: Για το πρώτο Long Weekend, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσκαλεί τον σκηνοθέτη Christopher Rüping, να εμψυχώσει ένα τριήμερο workshop για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και την ερμηνεία της τεχνικής του για ένα σύγχρονο κοινό.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες σκηνοθέτες/-τιδες και ηθοποιούς με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας (σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στα αγγλικά).

*Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προθυμία και η εμπειρία όσων συμμετέχουν να ανέβουν στη σκηνή, καθώς θα χρειαστεί να δουλέψουν και ως μέλη ενός συνόλου. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παροτρύνει τη συμμετοχή ενηλίκων σκηνοθετών/-τριών και ηθοποιών κάθε ηλικίας, από το ευρύ φάσμα του θεατρικού κόσμου.

Λίγα λόγια για τον Christopher Rüping

Γεννήθηκε το 1985 και σπούδασε σκηνοθεσία στο Αμβούργο και τη Ζυρίχη. Μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνοθέτης σε γνωστά θέατρα γερμανόφωνων χωρών, όπως το Thalia Theater στο Αμβούργο, το Deutsches Theater στο Βερολίνο και το Staatstheater στη Στουτγάρδη. Από το 2016 ως το 2019 δούλεψε ως in-house σκηνοθέτης για την Kammerspiele του Μονάχου, θέση που σήμερα κατέχει στη Schauspielhaus της Ζυρίχης.

Ο Ρύπινγκ βραβεύτηκε με το Nestroy Theatre Prize 2019 για την παράσταση Dionysos Stadt και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε «Σκηνοθέτης της χρονιάς» από τα θεατρικά περιοδικά Die deutsche Bühne και Theater heute. Δουλειές του έχουν παιχτεί σε σημαντικά φεστιβάλ εντός κι εκτός Γερμανίας, μεταξύ των οποίων το Berliner Theatertreffen, το Taiwan International Festival of Arts και το Fajr Festival της Τεχεράνης. Τα τελευταία χρόνια, ο Ρύπινγκ έχει δουλέψει πάνω σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπως τα Τύμπανα τη νύχτα και Στη ζούγκλα των πόλεων.

Η παράσταση Dionysos Stadt, που αναμένεται να παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2021 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, είναι μία δεκάωρη θεατρική εμπειρία, που προσεγγίζει με σύγχρονη ματιά το αρχαίο δράμα. Η εν λόγω τετραλογία βασίζεται στις περιπέτειες του Προμηθέα, του Αχιλλέα, της Κασσάνδρας, της Ηλέκτρας, του Οδυσσέα και άλλων ηρώων.

κριστοφερ-ρουπινγκ

 

 

 

 

 

 

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του θεσμού.

 *Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει προνοήσει, ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία από τον κορονοϊό κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ