Εφημερίδα Κοινωνική

Διευκρινήσεις από το Υπουργείο για το πόσοι μπορούμε να καθόμαστε στα τραπέζια

 Breaking News

Διευκρινήσεις από το Υπουργείο για το πόσοι μπορούμε να καθόμαστε στα τραπέζια
16 Οκτωβρίου 2020

Από την περασμένη Δευτέρα στην χώρα μας ισχύουν τα μέτρα που προβλέπει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας για τον κορονοϊό, όπου ανάλογα με το χρώμα ισχύουν και διαφορετικά μέτρα.

Ωστόσο, για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο τρία, στο πορτοκαλί δηλαδή, όπως είναι για παράδειγμα η Αττική, υπήρξε θέμα για τον χώρο της εστίασης.

Και αυτό γιατί προέβλεπε πως σε κάθε τραπέζι, πέρα από τις προβλεπόμενες αποστάσεις, μπορούν να καθίσουν μόνο 4 άτομα.

Αυτό έδινε την εντύπωση πως μία οικογένεια με τρία παιδιά δεν θα μπορούσε ποτέ να καθίσει μαζί, αλλά με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει πως μπορούν μέχρι και 6 άτομα, αρκεί βέβαια να έχουν 1ου βαθμού συγγένεια μεταξύ τους.

Αναλυτικά τι αναφέρει η εγκύκλιος…

-Η εφαρμογή των απαιτήσεων για το ποσοστό πληρότητας επί της ωφέλιμης επιφάνειας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και όπου αλλού αποτελεί πεδίο εφαρμογής του μέτρου, γίνεται με σημείο αναφοράς τα στοιχεία της άδειας (γνωστοποίηση) που ίσχυαν κατά την δημοσίευση της ως άνω αποφάσεως.

-Το ποσοστό πληρότητας στα ΚΥΕ λογίζεται στο σύνολο της ωφέλιμης επιφάνειας (εσωτερική και εξωτερική) και του αντίστοιχου πιθανού πληθυσμού ή τραπεζοκαθισμάτων.

-Η ελάχιστη απόσταση του 1,8 μέτρου μεταξύ των τραπεζιών, όπως αυτή ορίζεται για τα καταστήματα του σημείου 15 της παρ.1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020, πρέπει να τηρείται περιμετρικά και προς όλες τις κατευθύνσεις και ανεξαρτήτως της διάταξης των καθισμάτων.

-Οι οικονομικές δραστηριότητες με υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις), λιανικού εμπορίου σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, καθώς και καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.), δεν εντάσσονται στην απαίτηση του σημείου 25 της παρ. 1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020 περί του ωραρίου έναρξης λειτουργίας.

-Στους κανόνες του Παραρτήματος XV περί κανόνων λειτουργίας καζίνο, εντάσσονται αναλογικά και κατά τα σημεία που τυγχάνουν εφαρμογής και οι δραστηριότητες των: α) Υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, β) Υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα γ) Υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, δ) Υπηρεσιών εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη), ε) Υπηρεσιών που παρέχονται από καφενείο, με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, στ) Υπηρεσιών που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ιντερνέτ καφέ).

-Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών εντός πρατηρίων καυσίμων, λειτουργούν με τους κανόνες των περιπτέρων. Δηλαδή παρέχουν υπηρεσίες, εκτός από την πώληση αλκοολούχων ποτών, κατά τις ώρες απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

-Στις περιπτώσεις συρροής παραβάσεων που διαπιστώνονται σε ΚΥΕ κατά τον χρόνο που η επιχείρηση παραβιάζει το ωράριο λειτουργίας της, επιβάλλεται η κύρωση περί παραβίασης λειτουργίας καταστήματος όπως προβλέπεται στο 10 του άρθρου 3 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020. Παράδειγμα: διαπιστώνονται ταυτόχρονα παραβάσεις για υπεράριθμους και όρθιους πελάτες σε χρόνο εκτός του επιτρεπτού ωραρίου λειτουργίας. Στην 1η περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας διάρκειας τριών (3) ημερών και στην 2η περίπτωση παράβασης επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας διάρκειας είκοσι (20) ημερών.

-Επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας προγενέστερη της διαδικασίας αδειοδότησης με γνωστοποίηση, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για την πληρότητα επί της ωφέλιμης επιφάνειας, είτε επί του αριθμού εξυπηρετούμενων πελατών, είτε επί του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων που αναφέρονται στις άδειες τους.

-Τα ποσοστά πληρότητας επί της ωφέλιμης επιφάνειας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν έχουν εφαρμογή για τις εξωτερικές επιφάνειες που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του Ν. 4688/2020. Στις εν λόγω επιφάνειες ισχύουν οι διατάξεις περί τήρησης αποστάσεων, όπως περιγράφονται στα Παραρτήματα 1 έως 7 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020.

-Όπου στην παρ. 1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Β΄4484-11.10.2020, ορίζεται ωράριο λειτουργίας σε επιχειρήσεις, επιτρέπονται οι εργασίες καθαρισμού, προετοιμασίας, παραγωγής και συντήρησης, καθώς και σίτισης του δηλωμένου προσωπικού εργασίας αυτών.

-Ο αριθμός των ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στα ΚΥΕ στις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο 3, δύναται να είναι μέχρι 6 για μέλη της ίδιας οικογένειας (συγγενείς Α΄ βαθμού).


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ