Εφημερίδα Κοινωνική

To ελληνικό Δημόσιο καλωσορίζει την ψηφιακή υπογραφή

To ελληνικό Δημόσιο καλωσορίζει την ψηφιακή υπογραφή
24 Σεπτεμβρίου 2020

Σταδιακά η επαφή των πολιτών με το ελληνικό Δημόσιο περνά ολοένα και περισσότερο από ψηφιακά μονοπάτια.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι συντελείται μία μικρή επανάσταση στο Δημόσιο, το οποίο με γοργούς ρυθμούς μπαίνει στην ψηφιακή εποχή. Μία από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η υιοθέτηση της ψηφιακής υπογραφής, η οποία τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διάθεση εγκεκριμένων πιστοποιητικών απομακρυσμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, τριετούς διάρκειας, σε δημοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο του έργου ΚΣΗΔΕ (Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων).

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν διατεθεί 150.000 ψηφιακά πιστοποιητικά σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η πιλοτική λειτουργία αφορά στη διάθεση 1.100 ψηφιακών πιστοποιητικών στους υπαλλήλους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του. Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας θα γίνει με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους εποπτευόμενους φορείς του, όπου προγραμματίζεται να διατεθούν 11.000 ψηφιακά πιστοποιητικά.

Στο πλαίσιο του «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» για πρώτη φορά ρυθμίζονται, ολοκληρωμένα και με σαφήνεια, τα ζητήματα των ηλεκτρονικών υπογραφών. Παράλληλα, δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες, για να αναπτυχθούν και νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου αποτελεί τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», που έφερε πρόσφατα στη Βουλή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κεντρικός πυρήνας του Κώδικα είναι η οργάνωση του Δημοσίου σε ψηφιακά πρότυπα, καθώς δημιουργείται συγκεκριμένη διαδικασία διακίνησης εγγράφων τόσο εντός του ιδίου φορέα, όσο και μεταξύ φορέων, με τη χρήση ενός κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων.

Το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι όλες οι διαδικασίες για τη διαχείριση δημοσίων εγγράφων από τους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως η σύνταξη, η προώθηση για υπογραφή, η θέση υπογραφής, η έκδοση, η χρέωση προς ενέργεια εισερχομένων εγγράφων, η εσωτερική και η εξωτερική διακίνηση, η πρωτοκόλληση, καθώς και η αρχειοθέτησή τους πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω ΤΠΕ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ