Εφημερίδα Κοινωνική

Πιερρακάκης: Ο προσωπικός αριθμός, το 5G και η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών (βίντεο)

Πιερρακάκης: Ο προσωπικός αριθμός, το 5G και η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών (βίντεο)
29 Σεπτεμβρίου 2020

Για τον προσωπικό αριθμό που θα έχουν όλοι οι πολίτες στο άμεσο μέλλον, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου, αλλά και για το 5G μίλησε στην εκπομπή «Από τις Έξι» στην ΕΡΤ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης:

«Ο προσωπικός αριθμός, που θα σχηματίζεται από το ΑΦΜ με άλλα τρία ψηφία μπροστά, θα είναι δηλαδή 12ψήφιος, θα είναι έτοιμος σε ένα χρονοδιάγραμμα λίγο λιγότερο από τα δύο χρόνια, που είναι και το χρονοδιάγραμμα των ταυτοτήτων, οι οποίες επίσης θα αλλάξουν. Η κάθε ταυτότητα θα έχει ψηφιακή υπογραφή μέσα της. Μέχρι στιγμής κυρίως χρησιμοποιούμε τρεις αριθμούς, τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του εγγράφου της ταυτότητας. Το τελευταίο ειδικά ήταν απόλυτα παράλογο, γιατί το χρησιμοποιούσαμε για να ταυτοποιούμαστε, κι αν κάποιος έχανε την ταυτότητά του, έβγαζε καινούρια με άλλον αριθμό και έπρεπε να πάει ξανά στις τράπεζες και στις δημόσιες υπηρεσίες να ταυτοποιηθεί από την αρχή. Το μπερδεμένο είναι αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα, όχι αυτό που θα κάνουμε. Αυτό που θα κάνουμε είναι αυτό που γίνεται και αλλού. Ό,τι έχεις να κάνεις σε γκισέ, θα το κάνεις με αυτόν τον αριθμό και μόνο».

Ψηφιακή έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης

Όσον αφορά στα διπλώματα οδήγησης, ο υπουργός δήλωσε: «Ήδη έχουμε κάνει μια ενέργεια που θεωρώ ότι ήταν ευεργετική: το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, που εκδίδεται ψηφιακά. Με το που περνάς τις εξετάσεις, την επόμενη μέρα στο gov.gr παίρνεις το δίπλωμα οδήγησης. Πρέπει να ψηφιοποιήσουμε ακόμα μερικά πράγματα. Πριν από το τέλος του έτους θα έχουμε την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης, και θα πρέπει να δούμε πλέον και την έκδοση του κανονικού διπλώματος να γίνεται με αυτόν τον τρόπο».

 Τα περιοριστικά μέτρα ανά περιοχή σε μία πλατφόρμα

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα που έχει εξαγγελθεί και κατασκευάζεται, στην οποία ο πολίτης θα μπαίνει και θα βλέπει με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στην περιοχή που βρίσκεται. «Ήταν μια ιδέα που πήραμε από την κοινωνία των πολιτών. Υπήρχε μία σχετική ανάρτηση στο Facebook από τον ιδρυτή του Taxibeat, τον κ. Δρανδάκη, ο οποίος το είχε προτείνει. Είναι μια πάρα πολύ απλή ιδέα, όχι δύσκολη στην κατασκευή, πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη».

Οι συντάξεις και ο παραλογισμός της μη σύνδεσης των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου

«Το δυσκολότερο πρότζεκτ ψηφιακού μετασχηματισμού στο κράτος σήμερα είναι η σύνδεση μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις», τόνισε ο υπουργός. «Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος παραλογισμός, γιατί ο κόσμος δεν πιστεύει αυτό που λέμε, για παράδειγμα ότι τα χρήματα υπάρχουν για να πληρωθούν οι συντάξεις. Το πρόβλημα είναι των πληροφοριακών συστημάτων, πώς θα πληρωθούν τα χρήματα και σε ποιους και πώς θα γίνει ο υπολογισμός. Και ξεκινάει από την κατασκευή του ΕΦΚΑ. Όταν φτιάχτηκε ο ΕΦΚΑ, πολλά από τα παλιά ταμεία δεν είχαν συστήματα, άλλα δεν είχαν ψηφιοποιήσει το αρχείο τους από το παρελθόν… Είναι πολύ δύσκολη άσκηση για όσους το τρέχουν. Ήδη έχει ξεκινήσει και υπάρχουν βελτιώσεις. Για μεταβιβάσεις συντάξεων σε θανόντες και οι απλές συντάξεις του ΟΓΑ πλέον βγαίνουν με πολύ εύκολο τρόπο. Μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του προβλήματος θα έχει θεραπευτεί».

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε επίσης τη διαφορά στον χρόνο υλοποίησης με την ψηφιοποίηση άλλων υπηρεσιών: «Κάναμε την άυλη συνταγογράφηση. Αυτή όμως βασίστηκε σε ένα σύστημα που ήδη υπήρχε, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για να γίνει η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών, πρέπει να ψηφιοποιηθούν όλοι οι φάκελοι, κάτι που θα γίνει χρησιμοποιώντας το νέο πακέτο χρημάτων που θα έρθει από το κράτος. Αλλά αυτό είναι διαγωνισμοί, μεγάλα έργα που παίρνουν περισσότερο χρόνο από το να έρθει μία ομάδα πληροφορικών ή μηχανικών είτε του δημοσίου είτε τους ιδιωτικού τομέα και να τα κάνει σε έναν μήνα. Δεν μπορεί. Πρέπει να ψηφιοποιηθεί το ιστορικό αρχείο του κράτους. Στην ΑΑΔΕ, στον ΕΦΚΑ, στη Δικαιοσύνη, στο Κτηματολόγιο και στις Πολεοδομίες. Αυτά είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες ψηφιοποίησης. Αλλά θέλει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, γιατί είναι τεράστιος όγκος».

 «Το 5G θα αλλάξει τη ζωή μας – Σε 6 χρόνια θα καλύπτει το 94% της χώρας»

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας εξέφρασε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Επειδή το διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας πόσο άντεξαν τα δικά μας δίκτυα, με τα προβλήματά τους, και βλέπουμε χώρες ψηφιακά πιο προηγμένες από τη δική μας να έχουν τεράστιο πρόβλημα σε περιφερειακό επίπεδο στα δίκτυά τους και στους βρόχους των δικτύων τους, θα σας έλεγα ότι είμαι μάλλον ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίον έχουμε λειτουργήσει ψηφιακά στην Ελλάδα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

»Τώρα, με το 5G και με όλες τις ευρυζωνικές επενδύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, θα δείτε τις ταχύτητες να είναι πολύ μεγαλύτερες. Ο σχεδιασμός που έχουμε προβλέπει ότι σε τρία χρόνια θα έχει καλυφθεί το 60% της χώρας και σε 6 χρόνια το 94% της χώρας. Με αυτού του τύπου τις ταχύτητες εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε μεγάλες αλλαγές και στην παραγωγικότητά μας, αλλά και ευρύτερα στον τρόπο με τον οποίον λειτουργούμε σαν κράτος.

»Υπάρχουν συζητήσεις και θεωρίες συνωμοσίες πάντα, για κάθε τεχνολογική αλλαγή που γίνεται. Και πάντα υπάρχει και ένας σκεπτικισμός. Όταν θα έρθουν αυτές οι ταχύτητες και θα αλλάξει η ζωή μας από τις δυνατότητές τους, από την τηλεϊατρική που θα έρθει στα νησιά, από τι αλλαγές που θα γίνουν στον χώρο των μεταφορών, ο κόσμος θα το θεωρεί αυτονόητο. Είναι συχνότητες που χρησιμοποιούνται στο 5G, είναι συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούμε. Η συχνότητα της Digea είναι μία από αυτές, που τώρα θα μεταφερθούν τα κανάλια και αυτή δημοπρατείται για να παίξει εκεί το 5G.

»Όσο για το 4G, από τις 2600 κεραίες που ελέγχει κάθε χρόνο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πέρυσι πάνω από τα όρια ακτινοβολίας βρήκαμε μόλις 4 και τα όρια ακτινοβολίας τα ελληνικά είναι χαμηλότερα από τα διεθνή, γιατί είμαστε περισσότερο συντηρητικοί στο πώς προσεγγίζουμε το ζήτημα των ακτινοβολιών στη χώρα μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

 Πηγή: ΕΡΤ

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ