Εφημερίδα Κοινωνική

Λέσβος: Αυτό είναι το σχέδιο για τη στέγαση 12.000 μεταναστών από τη Μόρια

 Breaking News

Λέσβος: Αυτό είναι το σχέδιο για τη στέγαση 12.000 μεταναστών από τη Μόρια
14 Σεπτεμβρίου 2020

«Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο το οποίο δεν θα τελειώσει καλά» έλεγε το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής κυβερνητικό στέλεχος για την κατάσταση στη Λέσβο, μετά το διπλό και ολοκληρωτικό εμπρησμό των εγκαταστάσεων στη Μόρια.

Και η αλήθεια ήταν πως τα πράγματα ήταν δύσκολα: Η κυβέρνηση έπρεπε να βρει λύση για την άμεση στέγαση 12.000 ανθρώπων!

Για να έχετε μια εικόνα, μια πόλη όπως το Αργοστόλι έχει πληθυσμό περίπου 10.000 ανθρώπων. Άρα λοιπόν η κατάσταση μετά την καταστροφή της Μόριας μόνο εύκολη δεν ήταν. Κι όμως, από χθες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει λυθεί το πρόβλημα φιλοξενίας των μεταναστών, η σίτιση των οποίων συνεχίζεται κανονικά.

lesvos3

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πυρκαγιά ήταν έργο κάποιων υπερδραστήριων μεταναστών που θεώρησαν ότι έτσι θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να τους μεταφέρει στην Αττική, είπε ο πρωθυπουργός.

Όμως εκτός από τους περίπου 12.000 μετανάστες, στη Λέσβο ζουν και χιλιάδες Έλληνες, των οποίων η καθημερινότητα έχει πλήρως διασαλευθεί από την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων από εμπόλεμες περιοχές αλλά και από φτωχές χώρες της Αφρικής.

Μείωση των ροών κατά 80%

Οι ροές, δηλαδή οι είσοδοι μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, μειώθηκαν κατά 80% έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Μετανάστευσης. Πώς έγινε αυτή η κατακόρυφη μείωση στις νέες αφίξεις;

Με καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απελάσεις όσων δεν δικαιούνταν άσυλο, έλεγχο των ΜΚΟ, περικοπή των επιδομάτων σε όσους δεν τα δικαιούνταν και επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης του ασύλου. Και η τελευταία κατηγορία, μόνο στη Λέσβο, ήταν περίπου 13.500 άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται ασύλου και άρα έπρεπε να μετακινηθούν εκτός του νησιού. Κι αυτό έγινε, όπως γνωρίζουν οι Μυτιληνιοί. Όπως επίσης σχεδόν μηδενίστηκαν οι ροές, όπως γνωρίζουν καλά οι Σαμιώτες, οι Χιώτες, οι κάτοικοι της Κω και Λεριοί.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το τι πρόκειται να κάνει με την στέγαση των 12.000 μεταναστών, από εντεταλμένο δημοσιογράφο και απάντησε πως: «Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (σ.σ. των μεταναστών) στο νησί» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε ότι παρά τις αντιδράσεις θα δημιουργηθεί μία «μόνιμη δομή στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας». Έδειξε, μάλιστα, φωτογραφία του του προσωρινού καταυλισμού, κάνοντας λόγο για υποδειγματικές συνθήκες.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ