Εφημερίδα Κοινωνική

Κώστας Κατσαφάδος: Πατριωτισμός ευθύνης

Κώστας Κατσαφάδος: Πατριωτισμός ευθύνης
21 Σεπτεμβρίου 2020

Η Νέα Δημοκρατία στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από προτώγνωρες προκλήσεις. Κεντρική της επιλογή, όπως και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν να αναδείξει την νέα εθνική ταυτότητα που πρέπει να έχει η ελληνική κοινωνία και αυτή ήταν ο πατριωτισμός της ευθύνης και της υπευθυνότητας. Και όταν μιλάμε για πατριωτισμό δεν αναφερόμαστε μόνο σε ότι αφορά τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας, αλλά ζητήματα που αφορούν όλους τους τομείς της Πολιτείας και του Κράτους. Να δώσουμε δηλαδή στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ξανά τα ταυτοτικά τους εκείνα στοιχεία που θα τους έκαναν ξανά περήφανους γιατί είναι πολίτες αυτού του κράτους.

Να κτίσουμε δηλαδή αμφίδρομα μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης του κράτους στους πολίτες αλλά και των πολιτών στο κράτος. Ενα χρόνο μετά και βλέποντας το πως αντιμετωπίσαμε συνολικά την κρίση της πανδημίας, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων εβδομάδων, μπορούμε να πούμε ότι το στοίχημα που βάλαμε για το κτίσιμο μιας άλλης κουλτούρας στις σχέσεις Πολιτείας – Πολιτών αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Γιατί από τη μια εμπιστευτήκαμε το ελληνικό φιλότιμο και από την άλλη δημιουργήσαμε ως Κράτος εκείνες τις δομές ώστε το φιλότιμο να συνδυασθεί με προγραμματισμό, σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

Στο σημείωμά μου θα αναφερθώ στα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και αφορούν το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας μας.

Πρώτα από όλα να έχουμε στο μυαλό μας ότι γκρεμίσαμε ένα στερεότυπο που έλεγε ότι η Ελλάδα σε μια κρίση με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας, Αποδείξαμε ότι αν η χώρα έχει στρατηγική μπορεί να κτίσει συμμαχίες και να πετύχει στόχους που μέχρι σήμερα φαινόντουσαν απόμακροι και απίθανοι.

Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι μόνη της, η Ελλάδα σήμερα μπορεί να προχωρά με εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, έχοντας δίπλα της αξιόπιστους συνομιλητές και ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι του διαλόγου.

Ότι είναι δηλαδή μια χώρα που θέλει την ειρήνη, θέλει το διάλογο, αλλά για κανένα λόγο δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός με τις ανακοινώσεις που έκανε στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι γνωρίζει ότι για να είναι ισχυρή η χώρα πρέπει να είναι οικονομικά δυνατή ώστε να κάνει κινήσεις τόσο στη διπλωματία όσο και στα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποτέλεσμα μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα να μπορεί να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της τόσο με εξοπλιστικά προγράμματα, όσο και με ανθρώπινο δυναμικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με την ηγεσία των ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε σε έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

 – Πρώτον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.

Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

 – Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.

Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

 – Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται».

 – Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας.

Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.

 – Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.

Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.

Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

 – Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

Οι πρωτοβουλίες αυτές συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα. Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία.

Η Ελλάδα πλέον βαδίζει στο δρόμο της εθνικής αυτοπεποίθησης. Αυτού του νέου πατριωτισμού, που θα σηματοδοτήσει την ταυτότητα μιας χώρας που 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας εποχής, με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια,

εθνική στρατηγική. Μιας Ελλάδας που μπορεί με περήφανους πολίτες να ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία. Και μετά το τέλος του

εφιάλτη της πανδημίας, να βάζει ακόμη υψηλότερους στόχους και να τους πετυχαίνει. Με σύμμαχο την κοινωνία, κοιτάμε μπροστά και προχωράμε με εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ