Εφημερίδα Κοινωνική

Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας – Αποζημίωση 1,5 εκ. ευρώ για «θετικές ζημιές» της αναδόχου εταιρείας

 Breaking News

Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας – Αποζημίωση 1,5 εκ. ευρώ για «θετικές ζημιές» της αναδόχου εταιρείας
19 Σεπτεμβρίου 2020

Το θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και «ξεσήκωσε» ερωτήματα 

Ένα σοβαρό θέμα, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις τέθηκε επί τάπητος στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής. Αφορούσε στην έγκριση πρόσθετης δαπάνης για το έργο «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» ποσού 1.532.774,50€ για αποζημίωση θετικών ζημιών της αναδόχου εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡ.Δ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε., για το διάστημα από 21- 11-2019 έως 21-7-2020 λόγω υπερημερίας του κυρίου του έργου. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία σε αρχικό στάδιο, είχε αιτηθεί σύνολο θετικών ζημιών πάνω από 3 εκ. ευρώ. Μετά από έντονη συζήτηση, η οικονομική επιτροπή, τελικώς, ενέκρινε τη δαπάνη του 1,5 εκ. αλλά καταψήφισαν τα μέλη: Καραμάνος Χρήστος, Μπαλάφας Γεώργιος, Κατσικάρης Δημήτριος και Μεθυμάκη Άννα. Στις εισηγήσεις τους μάλιστα ειπώθηκαν τα εξής: «Ένα εμβληματικό, πρωτότυπο και απολύτως απαραίτητο έργο οδηγείται σε επιπλέον κόστος, με καταβολή πλέον του 1.500.000 ευρώ στον ανάδοχο, εντελώς αναιτιολόγητα και με λάθος υπολογισμούς που κακώς επιβαρύνουν την Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής, μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, όφειλε να έχει προβεί στην διακοπή των εργασιών του έργου, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η παρελκυστική διαμάχη του Υπουργείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως προς την αρμοδιότητα παροχής αδείας χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας, διαμάχη που καθυστέρησε ανεπίτρεπτα το έργο. Αν είχε γίνει αυτή η ενέργεια, θα υπήρχε ελάχιστο κόστος που δεν θα υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ, ενώ τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε βαρύ τίμημα, που έστω και υπό αυτές τις συνθήκες έγινε με συνεχείς λαθεμένους υπολογισμούς που αποτελούν κόλαφο, τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο διοίκησης, αφού δεν υπήρξε κανένας έλεγχος των υπηρεσιών πριν δημιουργηθούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την υπέρογκη, απαράδεκτη και  προκλητική αποζημίωση του εργολάβου, σε εποχές που οι πολίτες δεινοπαθούν λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης».

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, κάνοντας ρεπορτάζ για το θέμα, θέτει τα εξής ερωτήματα, που βεβαίως χρήζουν απαντήσεων:

1)Γιατί φτάσαμε σε σημείο να δοθεί ως αποζημίωση θετικών ζημιών για έργο αυτό το υπέρογκο ποσό του 1,5 εκ.;

2)Σε τι φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο;

3)Υπήρξε έλεγχος (και από ποιους;) των δικαιολογητικών και των νόμιμων παραστατικών για τις ζημιές που επικαλείται η εταιρεία; Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε;


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ