Εφημερίδα Κοινωνική

«Γέφυρα» – Αδήλωτα τετραγωνικά: Εκπνέουν οι προθεσμίες – Προς παράταση το πρόγραμμα

«Γέφυρα» – Αδήλωτα τετραγωνικά: Εκπνέουν οι προθεσμίες – Προς παράταση το πρόγραμμα
30 Σεπτεμβρίου 2020

«Τρέχουν» οι ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και για τη διόρθωση των τετραγωνικών που είναι δηλωμένα στους δήμους, καθώς σήμερα εκπνέουν οι προθεσμίες. Για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι θα υπάρξει παράταση μόνο για τους δήμους που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Για το πρόγραμμα «Γέφυρα» πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα έχει ζητήσει από τους θεσμούς παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή των δικαιούχων, αίτημα το οποίο, κατά πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», οι θεσμοί βλέπουν θετικά.

Aδήλωτα τετραγωνικά: Παράταση στους δήμους που επλήγησαν από τον «Ιανό»

Μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν περιθώριο για να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις στα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στου δήμους με βάση τα όσα αναφέρονται στο Ε9 που έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι παράταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα δοθεί στους 20 δήμους που επλήγησαν πρόσφατα από την κακοκαιρία, καθώς, όπως είπε «υπάρχουν νοικοκυριά και πολίτες που είχαν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτό το τριήμερο, αλλά λόγω των δεδομένων, είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά των ακινήτων τους στους δήμους τους ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, tetragonika.govapp.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxis, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για τα έτη έως και το 2019 και πρόστιμα. Επίσης, θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει και ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους. Για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν, θα χρεωθούν με δημοτικά τέλη και φόρους μόνο για το διάστημα από 1/1/2020 και μετά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, ζητά, μεταξύ άλλων, να δοθεί παράταση στις προθεσμίες ένταξης στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Παράταση το πρόγραμμα «Γέφυρα»;

Σε λιγότερες από 24 ώρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο αφορά την επιδότηση της δόσης δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία για τους πληγέντες από την πανδημία. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα ξεπερνούν τις 125.000, ενώ οι δικαιούχοι δυνητικά μπορούν να φτάσουν στις 230.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δανειοληπτών. Πηγές κοντά στις συζητήσεις τόνιζαν στην «Ναυτεμπορική» ότι οι θεσμοί δεν βλέπουν αρνητικά το ενδεχόμενο να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στους δικαιούχους, πιθανόν για ακόμα έναν μήνα, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι ενδιαφερόμενοι να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου. Στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μπορούν να υπαχθούν τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και όσα έχουν καταγγελθεί. Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, πριν ξεκινήσει η επιδότηση της δόσης του δανείου για 9 μήνες, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να συμφωνήσουν με την τράπεζα.

Όσον αφορά τη συνεισφορά του Δημοσίου

Για τα ενήμερα δάνεια ξεκινά στο 90% της μηνιαίας δόσης για το πρώτο τρίμηνο και έως 600 ευρώ

Για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από το 80% και έως 500 ευρώ το α΄ τρίμηνο

Για τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και έως 300 ευρώ το α΄ τρίμηνο.

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ