Εφημερίδα Κοινωνική

Φωτιά στη Μόρια: Η επόμενη ημέρα της καταστροφής – Το σχέδιο για τους μετανάστες

 Breaking News

Φωτιά στη Μόρια: Η επόμενη ημέρα της καταστροφής – Το σχέδιο για τους μετανάστες
10 Σεπτεμβρίου 2020

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μετά την φωτιά και τα επεισόδια της Τρίτης στην Μόρια που συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τετάρτης καταστρέφοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο κέντρο υποδοχής. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης όμως, επικρατεί αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων του νησιού που ζητούν να φύγουν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και να μη γίνουν οι προσωρινοί καταυλισμοί, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο ΚΥΤ της Μόριας.

Μάλιστα, ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους και έκλεισαν το δρόμο προς τη Λάρσο: Σκηνές για την προσωρινή εγκατάσταση των μεταναστών που έμειναν άστεγοι αναμένεται να στηθούν στα παλιά στρατόπεδα της Λεμονούς (κοντά στον Καρά Τεπέ, λίγο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης) και της Λάρσου (στη διαδρομή από Μόρια προς Καλλονή).

moria-kosmos-dromos__1_

 

 

 

 

 

 

 

moria-kosmos-dromos__2_

 

 

 

 

 

 

 

moria-kosmos-dromos__3_

 

 

 

 

 

 

 

Οι πλέον ευάλωτοι από τους μετανάστες-πρόσφυγες, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1000 άτομα, αναμένεται να φιλοξενηθούν σε πλοίο που κατέπλευσε νωρίς σήμερα το πρωί στο Σίγρι. Δύο ακόμα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού όπως ανακοινώθηκε θα καταπλεύσουν στη Λέσβο για προσωρινή φιλοξενία. Άλλοι μεταφέρθηκαν σε σκηνές εντός του κέντρου. Για τους υπόλοιπους ετοιμάζεται μία γρήγορη κατασκευή. Ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί που πέρασαν το βράδυ και ξημέρωσαν στον δρόμο.

 

Παράλληλα, εστάλησαν στη Λέσβο τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό να αποκατασταθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης. Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική, καθώς ανάμεσα σ’ αυτούς που εγκατέλειψαν τη Μόρια είναι και τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, τα οποία και αναμείχθηκαν με το πλήθος. Οκτώ από αυτά έχουν εντοπιστεί.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. «Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως η κατάσταση αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ